×

Recensie

Alternative

11 februari 2021

Virginia Wing

Private Life

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Fire Records

Virginia Wing - Private Life
Private Life Virginia Wing Alternative 4 Virginia Wing – Private Life Written in Music https://writteninmusic.com

Private Life is een album dat niet alleen voortkomt uit een lockdownsituatie maar ook uit persoonlijke emotionele trauma’s. Hoewel de bandleden van Virginia Wing niet precies aangeven wat er allemaal precies heeft gespeeld, zijn de weerbarstige, soms bijna chaotische elektronische landschappen en de teksten veelzeggend. Virginia Wing had natuurlijk altijd al een kenmerkende sound: stevige beats, een vrij druk geluid dat van tegenwicht werd voorzien door lichtere, pure zang van Alice Richards en smakelijke synthklanken. Echter, Private Life komt onmiskenbaar over als de erkenning van, en de poging tot afrekening met, slechte tijden.

‘I’ve got issues to address and habits to change’, horen we in Return To View, tegen een koortsige, hallucinerend achtergrond. ‘I’d rather be seen to be pious than have to drink a single drop’. Ook het sterke OBW Saints biedt een aanknopingspunt: ‘Compulsive habits are the product I supply’. Het is een van de beste tracks op Private Life; mooie, grote baspartijen, pakkende melodielijnen, typerende ijle klanken en een plotseling opduikende sax.

Zoals gezegd, deelt de band muzikaal steviger uit. Na de prima, vertrouwde openingstrack I’m Holding Out For Something is Moon Turn Tides, met overal opduikende koperinjecties, praatzang en koortjes een stuk verrassender. 99 North (‘No more lingering at the doorway, watching, no more neighbours and greetings and birthdays…’) is even kleurrijk en bevreemdend, druk en verknipt. Toch is deze maalstroom niet vrij van harmonie en zoete popappeal. Het zijn niet de enige tracks waar Alice Richards praatzang met koortjes combineert; het karakteriseert het album. Het met penetrante fluit gelardeerde Soft Fruit bijvoorbeeld, laat dit ook horen. Hier doet de band en vooral Richards soms in de verte aan Stereolab denken, maar de muziek is toch minder strak en motorisch. Nee, Virginia Wings beats zijn ook hier weer relatief grof en traag en de zang neemt nogal veel ruimte in. Op Half Morning is het de basdrum die de mix nogal domineert zonder dat dit veel doet voor de song.

Hier en daar klinkt Virginia Wing wat gestroomlijnder, zoals op St. Francis Mountain en Lucky Coin. Op de achtergrond is het overigens nog steeds onrustig, maar deze tracks, hoewel minder uitdagend, zijn zeker welkom. Ook de instrumentals op het album voelen niet overbodig: Michael Returns To The Garden is een prettig verwarrend stuk met twee gezichten, dat zijn titel mooi uitdraagt. Het barokke einde van de plaat, I Know About These Things, voelt aan als een soort hemelvaart. De song ontstijgt de voorgaande ‘drukte’ die van dit album wellicht niet de beste maar wel de meest intrigerende en indringende release van Virginia Wing maakt. 1. I’m Holding Out For Something
 2. Moon Turn Tides
 3. Soft Fruit
 4. Michael Returns To The Garden
 5. 99 North
 6. Return To View
 7. St. Francis Fountain
 8. Private Life
 9. Half Mourning
 10. Lucky Coin
 11. OBW Saints
 12. I Know About These Things