×

Recensie

Alternative

16 augustus 2018

Virginia Wing

Ecstatic Arrow

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Fire Records

Ecstatic Arrow Virginia Wing Alternative 4 Virginia Wing – Ecstatic Arrow Written in Music https://writteninmusic.com

Ecstatic Arrow is het vierde album van het Engelse Virginia Wing, de release met XAM Duo, Tomorrow’s Gift, meegerekend. Hoewel nog steeds tegendraads en moeilijk vast te pinnen, klinkt de experimentele pop van Virginia Wing anno 2018 wat soepeler, overtuigender dan op voorganger Forward Constant Motion. Ook de zang van Alice Richards komt hier beter uit de verf. Even puur en zuiver als afstandelijk en bijna verveeld, weet ze toch op eigen wijze de muziek van een gezicht te voorzien.

Stevige, dwarse beats en keyboards blijven een kenmerk van Virginia Wing, dat blijkt direct al bij opener Be Released. De band zet dit echter zelden in voor pakkend effectbejag. Glorious Idea is eigenlijk het enige uptempo nummer met een steady beat. De band voegt hier fijne percussie aan toe en zet er afstandelijke, wat koudere zang tegenover waardoor er een interessante postpunk dance track ontstaat.

Opvallend is ook hoe de saxofoon van XAM Duo’s Christopher Duffin een flink aantal tracks verfraait. Niets geen obligate solo’s of misplaatste, gemakkelijke retro-kitsch; nee, de stevige single The Second Shift krijgt er verrassend ruimtelijke sferen en verrijkende klankkeuren bij. Ook For Every Window There’s A Curtain wint hierdoor aan smaak. Voeg hierbij de beats als een soort zware hartslag en de lekkere synths en het resultaat is een prettige glans die terugvoert naar de jaren tachtig. Ook Pale Burnt Lake heeft wat productie-kenmerken (elektronica) van dat decennium maar Virginia Wing klinkt nog steeds als zichzelf, laat dat duidelijk zijn.

Het is mooi om te horen hoe de band zich ook waagt aan akoestische sferen en ook daar mee overtuigt. Op Eight Hours Don’t Make A Day klinkt Richards kwetsbaar en naakt maar ondertussen is de blik stevig naar de toekomst gericht: ‘I am pretty tired of always listening / I am choosing to live my life in the way that I decide’. Het sluit aan op de gedachten achter deze plaat: ook al horen ongelijkheid en vernieling helaas bij deze wereld, daartegenover staat levensvreugde en het vermogen te kiezen. Virginia Wing heeft dit idee op interessante wijze muzikaal vormgegeven. Ecstatic Arrow is een prikkelende stap vooruit.

https://www.youtube.com/watch?v=Q3-vemGqdOM


  1. Be Released
  2. The Second Shift
  3. Glorious Idea
  4. Relativity
  5. For Every Window There's A Curtain
  6. The Female Genius
  7. Eight Hours Don't Make A Day
  8. A Sister
  9. Pale Burnt Lake
  10. Seasons Reversed