×

Recensie

Roots

01 oktober 2021

Vintage Dutch

In My Own Voice

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Concerto Records

In My Own Voice Vintage Dutch Roots 3.5 Vintage Dutch – In My Own Voice Written in Music https://writteninmusic.com

De titel laat alvast geen twijfel toe, dit is een Nederlandse aangelegenheid. The Tibbs, het R&B combo uit Noord Holland was op zoek naar een naar een nieuwe zangeres. Elsa Brigitta Bekman  ging solo en werd vervangen door Roxanne Hartog  en dat resulteerde in Another Shot Fired, geen losse flodder naar een voltreffer van een perfect geolied ensemble dat een zelfbewuste frontlady ondersteunde.

Tijdens die zoektocht naar een nieuwe diva vonden audities plaats, waarbij producer Paul Jonker, toetsenman en gitarist en bij The Tibbs betrokken was. Op die informele sessies in zijn Studio Sub 45 speelden ze samen met enkele bevriende muzikanten composities van Jonker die uitermate  gecharmeerd was door de vocale prestaties Kim Berger. Hij engageerde de zangeres meteen voor zijn eigen band Vintage Dutch, een samenwerking  die vorig jaar meteen met een single bezegeld werd.

Op It Must Be Love  zit de stem helemaal achteraan in de mix in This Time en Checkmate volgen de zanglijnen nauwgezet de ritmische instrumentatie. In het tweede deel  komt de zang meer op de voorgrond, Never Been Told is een bluesy slijper die de verfijnde vocale klasse van Berger onthuld. Bovendien componeerde ze zowat alle tracks samen met Jonker. De enige cover, Ann Peebles’ 99 LBS klinkt al even onderkoeld als het door haar man Don Bryant gecomponeerde origineel uit beginjaren zeventig.

Een op lui orgel en vervormd snarenspel flanerend Nothing Can Stay Forever sluit daar mooi bij aan. Evenals het dromerige Baby illustreert het de opmerkelijke delicate benadering met ingehouden zang. Goodbye croont Berger in de op jazzy snarenwerk flanerende afsluiter, voor wie niet kan wachten om Vintage Dutch op een podium  te bewonderen is er zondag 3 oktober een instore voorstelling in Concerto. 1. Break It Down
 2. To The Max!
 3. Just Feel This Way
 4. This Time
 5. Just Me
 6. Checkmate
 7. It Must Be Love
 8. Never Been Told
 9. 99 LBS
 10. Nothing Can Stay Forever
 11. Baby
 12. Goodbye