×

Recensie

Jazz

18 maart 2017

Vince Mendoza & The WDR Big Band Cologne

Homecoming

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Delta Music

Homecoming Vince Mendoza Vince Mendoza & The WDR Big Band Cologne Jazz 4 Vince Mendoza & The WDR Big Band Cologne – Homecoming Written in Music https://writteninmusic.com

Twee avonden WDR Big Band Cologne met dirigent/arrangeur/componist Vince Mendoza in 2014 leveren met Homecoming nu een volledig album op. Het is een waardevolle uitgave.

De uit Californië afkomstige arrangeur/componist Vince Mendoza blijft een fenomeen. Zijn grote kwaliteiten in componeren, arrangeren, dirigeren en het motiveren om muzikanten tot grote hoogten te brengen, heeft hij wereldwijd meer dan bewezen. Met zeven zelf geschreven en gearrangeerde stukken trad hij in 2014, over twee avonden verspreid, op met het 19 muzikanten tellende WDR Big Band Cologne. Een uitstekende, lekker ambitieuze big band die al meerdere keren bewezen heeft een mooie diversiteit in muzikale klussen aan te kunnen.

De composities laten Mendoza weer in volle glorie horen. Zijn losse stijl van arrangeren, vanuit de jazz, vol groove, opgezet met klassieke en latin, immer emotievolle, elementen komt met deze band weer optimaal uit de verf. Mendoza heeft de gave om de dynamiek en muzikale texturen binnen een orkest perfect aan te voelen (dat deed hij natuurlijk ook jaren glansrijk bij het Metropole Orkest) en muzikanten tot grote hoogten te doen laten stijgen. Met een zo goede big band als deze levert dat soms adembenemende momenten op. De WDR Big Band Cologne heeft met alt saxofonist Karolina Strassmeyer, trompettist John Marshall, pianist Frank Chastenier en gast percussionist Marcio Doctor ook nog eens uitstekende solisten in huis.

Albumopener Keep It Up is gelijk al een ware happening. In volle soul-funk groove met een zeer overtuigende bas-drums-percussie drie-eenheid brengt de compositie met verschillende uitstekende solo’s gelijk de volle kwaliteit van de band aan het licht. Juist ook zo’n fameuze Mendoza compositie als Little Voice, waarin de sterke melodie vol harmonie en atmosfeer is opgebouwd, bewijst dat de combinatie Mendoza en de WDR Big Band Cologne een ideale is. Chroros #3 en het titelnummer bewijzen dat al net zo hard.  1. Keep It Up
  2. Little Voice
  3. Choros #3
  4. Homecoming
  5. Amazonas
  6. One Time One
  7. Daybreak