×

Recensie

Eigentijds

29 maart 2022

Victoria Vox

Nirvana In REM

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: eigen beheer

Nirvana In REM Victoria Vox Eigentijds 3.5 Victoria Vox – Nirvana In REM Written in Music https://writteninmusic.com

Het heeft niets met de gelijknamige legendarische grunge band uit Seattle of de door Michael Stipe en Peter Buck aangevoerde formatie uit Athens. Georgia te maken. In de titel huist een verwijzing naar het fenomeen van de REM slaap. Victoria Davitt maakt als toegewijde ukelele speelster en singer-songwriter furore. Sinds 1999 vult haar in folk. chanson en jazz gedrenkte poëtische pop langspelers die Vox de laatste tijd vanuit het Californische Costa Mesa de wereld instuurt.

Nirvana In REM ontstond vanuit de fascinatie voor het werk van Fred Stonehouse, een kunstenaar uit Milwaukee. Enkele van die inspirerende werken, kleurrijke surrealistische illustraties met absurdistische taferelen vinden we terug in het bijhorende boekje met de songteksten.

Victoria focust zich naast haar onafscheidelijke, gemodificeerde ukelele vooral op productie en zang, vaak versterkt met vocale bijdragen van Andrea Wittgens soms samen met Leilina Diaz. Witgins was samen met James Hall betrokken bij het componeren van Easy Money.

In Echoes Of Love horen we achtergrondzang en de elektrische gitaar van Jack Mayer die ook in andere songs opduikt terwijl Geoff Standfield naast percussie de basakkoorden verzorgt. De muzikale wisselwerking levert een bijzondere, sfeervolle soundtrack bij de verhalen die vaste vorm kregen na veelvuldige ontmoetingen met Stonehouse die als immigrant uit een kroostrijk gezin in  Milwauke belandde. Silent Song gaat over Stonehouse’s bijgelovige moeder terwijl Easy Money en Checkerboard Flooring eveneens nauw verbonden is met zijn familie verleden.

In enkele gevallen inspireerde het al bestaande songwerk van Vox de kunstenaar tot nieuwe creaties. Na het beluisteren van Think Twice borstelde Stonehouse ‘Buried Toughts’. Eye Of The Animal, een vergeten song over de relatie tussen de mensheid en natuur die al een tijdje geleden door Vox gecomponeerd werd past wonderwel bij het kunstwerk 21 Tears, een illustratie van een angstig hert, gevangen in opstijgend water. Het maakt de wederzijdse kruisbestuiving tussen klank en beeld compleet op deze opmerkelijke langspeler.  1. Clean
  2. Quest For Love
  3. Easy Money
  4. Echo Of Luck
  5. Silent Song
  6. Eye Of The Animal
  7. Color Of Lying
  8. Checkerboard Flooring
  9. Think Twice
  10. Floating On Fruit