×

Recensie

Electronic

22 september 2021

Vibhaas

master Healer EP

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht in eigen beheer

master Healer EP Vibhaas Electronic 4 Vibhaas – Master Healer EP Written in Music https://writteninmusic.com

Het kon eigenlijk niet uitblijven, dat toen de broers Jordan en Nick Smart, twee-derde van het voorname Britse jazztrio Mammal Hands, met hun side-project Sunda Arc teruggrepen op hun electronic roots, ook drummer Jesse Barrett van zich zou laten spreken. Onder de naam Vibhaas brengt hij nu zijn eerste EP Master Healer uit.

Verrassend genoeg pakt Barrett het als drummer qua ritmes een stuk relaxter aan als de twee broers waarmee hij Mammal Hands vormt. Onderhand veel meer dan puur een drummer en volop werkend met elektronica en daarnaast een erkend tabla-drummer, zoekt Barrett op zijn eerste eigen EP vooral zijn weg binnen electronics en ambient.

Gevoed door immer fascinerende ritmes vindt Barrett zijn weg via electronics naar Indiaanse ritmes, waar zijn grote ritmische en spirituele liefde ligt. Het creëert een fraai kamerbreed klankbeeld waarbinnen Barrett met sampling en andersoortige electronics nieuwe muzikale werelden voorbij doet trekken.

Van het door tabla gedragen Hiran, via de oosters gedreven klanken van Temple Cloud naar het door een straffe drumbeat gedragen droompalet van Heelflip, de ambient van Ancient en door atmosferische klanken, met tabla als een meesterlijke katalysator, gedreven EP-afsluiter Tiluk voltrekt zich een heerlijk  onvoorspelbaar en futuristisch klinkend werkstuk.

Er staat ook weer een nieuwe Mammal Hands album op stapel. Hoe fijn zou het wel niet zijn als de muzikale kenmerken van zowel deze Vibhaas EP als de klanken van Sunda Arc zich een weg zouden vinden in het al zo rijke geluid van de band uit Norwich.  1. Hiran
  2. Temple Cloud
  3. Heelflip
  4. Ancient
  5. Tiluk