×

Recensie

Electronic

06 april 2015

Vessels

Dilate

Geschreven door: Coen Brandhorst

Uitgebracht door: Bias

Dilate Vessels Electronic 4 Vessels – Dilate Written in Music https://writteninmusic.com

Een band die subiet de gitaarmuur afbreekt en deze inruilt voor louter elektronica, dat hoor je niet heel vaak. De uit het Engelse Leeds afkomstige groep Vessels heeft deze even boude als gewaagde stap gezet.

Terugluisterend naar het materiaal dat de vijfkoppige band op de vorige twee volledige albums en enkele EP’s ten gehore bracht en vergeleken met de acht tracks van het nieuwe album, kan gerust gesteld worden dat de muziek van de band een bijna complete gedaanteverwisseling heeft ondergaan.

Waar de heren voorheen vooral grossierden in het neerzetten van zware, Mogwai-achtige gitaarcomposities, is er nu vooral een geslaagde wisseling gemaakt naar een mengeling van atmosferische soundscapes en opwindende dancetracks. Opvallend is dat de gitaren nagenoeg geheel onbespeeld in de koffers zijn gebleven. Ook vocalen ontbreken nagenoeg, al waren die op eerdere albums ook reeds dun gezaaid. Alleen op As You Are en op On Monos zorgen respectievelijk singer-songwriter Isolde Freeth-Hale en zangeres Snow Fox voor fraaie vocalen.

De verandering kan gerust een zeer geslaagde genoemd worden. Zo bouwt men in het bijna 9 minuten durende nummer Elliptic in rustig tempo en laag voor laag naar een fraaie climax. Ook andere nummers zijn in het algemeen fraai van opbouw en doen denken aan de beste dagen van acts als The Orb, Underworld en Orbital, zonder dat het ook maar een moment saai wordt. Integendeel, Dilate is een van de beste en spannendste elektronica-albums die we in 2015 tot nu toe mochten beluisteren.  1. Vertical
  2. Elliptic
  3. Echo In
  4. As You Are
  5. Attica
  6. On Monos
  7. Glass Lake
  8. On Your Own Ten Toes