×

Recensie

Jazz

21 februari 2018

Verneri Pohjola & Mika Kallio – Animal

Animal Image

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Edition Records

Animal Image Verneri Pohjola Verneri Pohjola & Mika Kallio Jazz 4 Verneri Pohjola & Mika Kallio – Animal Image Written in Music https://writteninmusic.com

De Finse trompettist Verneri Pohjola werkt samen met drummer/percussionist Mika Kallio aan Animal Image, een instrumentale score bij een uiterst poëtische documentaire (2017) van de Finse visuele artiest en fotograaf Perttu Saksa. Die geeft aan de hand van een portret van schrijver en natuurfotograaf Heikko Willamo de bijzondere, eeuwenoude relatie die bestaat tussen mens en dier weer. Dat levert werkelijk indrukwekkende natuurbeelden op, al is de door improvisatie ontstane score met trompet, electronica en percussie/gongs erbij minstens even bijzonder.

En daar is het dit Finse duo natuurlijk allemaal om te doen: emoties grijpen, emoties waar je niet zo direct mee weg weet door de limieten van de geschreven taal. En die trachten te vertalen naar een score die het haast onbeschrijfbare documenteert. Muziek die net als de beelden in de documentaire flink de verbeelding weet te prikkelen. Dat doet de albumhoes ook al, waarop we een van de vele ongerepte landschappen in Finland te zien krijgen die in Animal Image aan bod komen: ijs, water en woud, waar het dierenrijkdom thuis is.

In zes composities die een klein halfuurtje tijd vragen worden we als luisteraar door het duo uitgenodigd even in de documentaire te stappen om respectievelijk de rol van mens als die van dier en de interactie tussen die twee beter te begrijpen. Dat houdt in dat je ondergedompeld wordt in een heel eigen geluidswereld met volledig vrije, geïmproviseerde muziek die de ronduit knappe beelden en thema’s van Animal Image evoceert.

Waar het album goed in slaagt is om regels en conventies meteen overboord te gooien. Verwacht je dan ook niet als een triviale score, maar aan een heel bijzondere luistertrip die de aandacht en concentratie van de luisteraar opzuigt en allerhande mysterieuze beelden suggereert. Onze ervaring is dat dit album echt goed gedijt in de late uurtjes, net omdat het een kort, uiterst geconcentreerd en heel scherp gefocust album is.

Centraal element in dit verhaal is de knappe geïmproviseerde dialoog tussen Pohjola (die zich vorig jaar nog volop in de kijker speelde met het prachtige, aan zijn vader opgedragen, album Pekka) die vaak lange trompetnoten speelt en instaat voor elektronics en Kallio op gongs, cymbalen en percussie, waarbij beiden elkaar ruimte laten wanneer nodig en elkaar aanvullen waar kan. Zij kregen een creatieve opdracht van Saksa mee en die geldt ook voor u als luisteraar: “Listen.Lose the language. Listen and feel. Then imagine a language.Imagine a form of life”. Zinvol advies voor de avontuurlijk ingestelde muziekliefhebber.  1. Where Do You Feel at Home
  2. Outside
  3. Foxplay
  4. Man, Animal Image
  5. Goshawk’s dream
  6. Animal Image