×

Recensie

Jazz

08 mei 2022

Vega Trails

Tremors in the Static

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Gondwana Records

Tremors in the Static Vega Trails Jazz 4 Vega Trails – Tremors in the Static Written in Music https://writteninmusic.com

De onverwachte en opvallende samenwerking tussen Portico Quartet contrabassist Milo Fitzpatrick en Mammal Hands saxofonist Jordan Smart heeft een apotheose gevonden in hun eerste samenwerkingsalbum Tremors in the Static. Deze muzikanten in duovorm levert een wonderlijk mooi album op.

Reeds in november 2021 spraken we in Londen met Fitzpatrick over zijn nieuwe muzikale plannen. Het was toen net bekend geworden dat hij Portico Quartet had verlaten en nieuwe muzikale wegen wilde gaan bewandelen. Hij vertelde toen ook dat hij al een album had klaarliggen in de vorm van Vega Trails en daar heel erg blij mee was.

Bekend is dat vrijwel alle muzikanten die op Matthew Halsalls Gondwana Records zitten/zaten wel eens ergens met elkaar gespeeld hebben. Als voorprogramma of als gast. Mammal Hands is veel met GoGo Penguin en Portico Quartet op tour geweest, Smart speelde soms mee in Halsalls Gondwana Orchestra. Portico Quartet heeft vanaf hun eerste album in de grote zalen van Europa gespeeld en nam dan ook andere muzikanten mee op sleeptouw. Iedereen kent elkaar en elkaars kwaliteiten als muzikant.

De muziek die Fitzpatrick die wilde maken stond verder af van de meer elektronische sferen waarin mede Portico’s Jack Wyllie en Duncan Bellamy, Portico’s belangrijkste componisten, zich in wilden begeven dus was zijn stap een logische. Een ongewisse gezien het succes van Portico Quartet maar tevens een uitdagende en muzikaal hart vervullende. Een stap die gewoonweg gezet moest worden na ruim 15 jaar Portico Quartet.

Fitzpatrick had over de jaren al veel nagedacht over wat hij op eigen kracht wilde gaan doen en hij had dus al vrij snel een muzikale lijn te pakken waarin Jordan Smart een ideale compagnon werd. Reeds vanaf de eerste keer spelen klikte het volledig en de weken en maanden erna werd vol gewerkt aan het album dat nu in de winkels ligt.

Dat Fitzpatrick een fantastische contrabassist is die zowel fraai melodieuze lijnen kan uitzetten als hard kan grooven wisten we al, maar luister naar de openingstrack Love Your Grace van het eerste Vega Trails album en de rillingen lopen over je rug, zo bloedmooi als die is. Puur Fitzpatrick, zijn contrabas en wat fraaie bijklanken. De albumopener is de perfecte opstap naar nog veel meer moois.

Als Smart er namelijk in opvolgtrack Train to Kyoto bijkomt met zijn saxofoon, op de van hem zo herkenbare wijze, voel je dat dit duo voorbestemt is voor grootse muzikale sferen. Ergens in het speelveld tussen jazz, klassiek en eigentijds vinden zij hun muzikale vorm met sterk spel in een fascinerende kale setting, die tegelijkertijd warm als melancholisch is. Daarnaast ook nog eens dynamisch is vastgelegd.

Tremors in the Static kent negen stukken die even verschillend als in albumvorm coherent klinken en een breed palet aan sferen weergeven. Het album ademt in alles een sfeer uit waar deze muzikanten op hun volgende albums naartoe kunnen groeien. Voor het merendeel puur Fitzpatrick en Smart en soms wat elektronica en wat effecten om wat extra atmosfeer op te roepen.

Hoe rijk Fitzpatricks spel is zo ook is dat van Smart. Over de jaren, en heel veel spelen, hard doorgegroeid als muzikant weet hij steeds met zijn zo herkenbare spel vele kleuren en sferen aan de composities toe te voegen. Natuurlijk komt dat door het gebruik van de verschillende blaasinstrumenten die hij gebruikt maar vooral ook de manier waarop.

Tremors in the Static is een prachtig debuut en een veelbelovend begin voor een belangwekkend nieuw duo.  1. Love your Grace
  2. Train to Kyoto
  3. Spiral Slow
  4. Thoughts Shifting
  5. Closer
  6. New Planet
  7. Red Moon Rising
  8. Epic Dream
  9. Tremors in the Static