Recensie

17 oktober 2018

Various Artists – Efdemin –

Naif

Geschreven door: Steven Frölke

Uitgebracht door: Curle Records

Naif Various Artists, Efdemin Electronic 3 Various Artists – Efdemin – Naïf Written in Music https://writteninmusic.com

Wat zijn DJ-mixen toch rare albums. Vaak bestaan ze uit een goede anderhalf tot twee uur muziek van voornamelijk andere producers en muzikanten, gewoon maar uitgebracht op album, omdat het kan. Wanneer je ze beoordeelt als ieder ander album, kan een DJ-mix eigenlijk per definitie niet ‘geniaal’ zijn, omdat het voornamelijk bestaat uit andermans eerder uitgebrachte muziek, en je als luisteraar dus weinig nieuws voorgeschoteld krijgt.

Op zijn best zet een DJ-mix de artiest of diens discografie in een nieuw daglicht, doordat die paar nummers van de artiest zelf omringd door een nieuwe context van een nieuwe invalshoek kunnen worden bekeken. Dat werkt vaak het best als de artiest in kwestie een brede smaak heeft, en dat al dan niet subtiel doorklinkt in diens muziek. Neem bijvoorbeeld DJ Koze’s goede inbreng in de langlopende DJ-Kicks serie van platenlabel !K7, die in iets meer dan een uur een heleboel uitstapjes wist te maken naar van alles en nog wat, waaronder popmuziek van Adele, hiphop van Freddie Gibs en de fraai vervreemdende electronic van Boards of Canada.

Tegelijkertijd is een DJ-mix op zijn slechtst hooguit saai, niet boeiend, snel vergeten. Dan komt daar ook nog eens bij dat de meeste dj-sets bedoeld zijn voor live-sessies; in dat geval moeten ze vaak dansbaar zijn, en gezien worden in de context van een clubfeest. Als een DJ-mix wordt uitgebracht op albumformat, impliceert dat dat er meer te genieten valt dan een ordinair clubavondje – of zeg maar gerust clubnachtje. Lang verhaal kort: rare jongens, die DJ-mixen.

De nieuwe DJ-mix van de Duitse minimal technoveteraan Efdemin genaamd Naïf valt onder de categorie: doet wat het moet doen, niets meer en niets minder. In een krappe anderhalf uur mixt hij een goede negenentwintig nummers naadloos in en aan elkaar, die allemaal exact het geluid hebben dat je zou verwachten van Efdemin. Interessant genoeg is Naïf een zeldzaam geval in de zin dat de mix volledig bestaat uit nog niet eerder uitgebrachte nummers van een groot aantal producers met wie hij eerder heeft samengewerkt, en een handvol nummers van hemzelf. Al met al wordt een voornamelijk duister, mysterieus geluid gecreëerd rijk aan lang doorklinkende bellen en stevig beukende beats, niet zelden te vergelijken met Pantha Du Prince.

Wel valt er een zekere ontwikkeling in de mix op te merken, beginnend met psychedelische, dromerige muziek, die zich ontwikkelt naar duistere Berghain-stijl techno met rauwe industriële geluiden, waarna een tussenstop bij aardig trippy muziek wordt gemaakt om langzaam maar zeker naar een bijna vredig einde te groeien. De afsluiter Love, tevens het vijfde nummer op het album afkomstig van Efdemin zelf, is verreweg het beste nummer op het album, en luidt na meer dan een uur speeltijd een zeer welkome wisseling in sfeer in. De kicks en hihats vallen wat minder op de voorgrond, en plaats wordt gemaakt voor euforische synths en een rustgevende stem.

Naïf doet zijn werk prima, maar zal fans niet uit een onverwachte hoek van hun stoel af blazen. Het album maakt nog maar een keertje duidelijk wat je kan verwachten van Efdemin, en dat hij goed is in wat hij doet. Tegelijkertijd schijnt het album weinig nieuw licht op de Duitse producer, en heb je na een volledige luisterbeurt wel een heleboel donkere techno achter de kiezen, met weinig verschil in hard en zacht. No-nonsense en recht voor zijn raap, dat dan weer wel. 1. Autolyse - Tag Drei
 2. Phillip Sollmann - Aliasing Bells
 3. Sollmann / Gürtler - Watte (Efdemin Version)
 4. WaWuWe - Beams
 5. Efdemin - Sirius
 6. Marco Shuttle - Onda Anomala
 7. Jeroen Search - Modus Luminatione
 8. Kuf - Untitled
 9. Staffan Linzatti - Gas
 10. Cassegrain - Future D'Argent
 11. DIN - Glide
 12. Pharaoh - Donald
 13. Pom Pom - Untitled
 14. Efdemin / Konrad Sprenger - Laveline
 15. Margaret Dygas - Fony
 16. Rhyw - Not Now, Not Yet
 17. Gunnar Haslam - Neuromantic
 18. Savas Pascalidis - 1Q84
 19. Patrik Skoog - Drake Equation
 20. Inland - Sherpa
 21. Jinge - Kation
 22. tobias. - Keep Me Insane
 23. Nihad Tule - Lean Forward
 24. Steve Bicknell - Running Man
 25. Efdemin - Move Your Head
 26. DIN - Akustikkoppler
 27. Efdemin - Palindrome
 28. Aubrey / Simone Gatto - Groove 1996
 29. Efdemin - Love