×

Recensie

Roots

15 november 2017

Various Artists

Won't Be Home For Christmas

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Paraply

Won't Be Home For Christmas Various Artists Roots 4 Various Artists – Won’t Be Home For Christmas Written in Music https://writteninmusic.com

Naar jaarlijkse traditie worden we tijdens de Kerstdagen met van die aan de periode verbonden niet zelden in stroop gedrenkte muziekjes geconfronteerd of door jingle bells gedomineerde ondingen. Recent onderzoek bevestigde dat die meligheid en opgeklopte vreugde slecht voor de mentale gezondheid en ronduit nefast voor de concentratie. Het kan anders en beter. Peter Holmstedt, de bezieler van de Zweedse distributiefirma Hemifran verzamelt toepasselijk songwerk van enkele van zijn artiesten op het Paraplylabel in zijn muzikale kerststal.

Singersongwriters uit het Hoge Noorden zoals Mikael Persson, Rambling Nicholas Heron en Citizen K, die de afsluitende titelsong aflevert, weten dat nostalgische gevoel op te roepen, terwijl collega’s van de overkant van de Oceaan zich evenmin onbetuigd laten met persoonlijke bijdragen. Uiteraard overheerst de gebruikelijke ingetogen sfeer maar het wordt nergens echt melig.

Zo passeren na Elliott Murphys’ Five Days Of Christmas intrigerende verhalen van getalenteerde troubadours als Kenny White, Bob Cheevers en Barry Ollman. Jack Tempchin heeft het over Christmas All Year Round in een bijzonder sfeervolle croonersong. Lou Dalgleish onthult in Miracle Mabel voor de gelegenheid samen met haar man Michael Weston een lang gekoesterde maar nooit vervulde kinderwens. Het zijn overigens de dames die het laken naar zich toe trekken.

Annie Gallup met Christmas On The Train, een troosteloze impressie van haar reisverhaal tijdens Kerstnacht.  Die andere onvolprezen songstress Jude Johnstone brengt I Guess It’s Gonna Be That Way, een intimistische pianoballade en ook Jani Littlepage zet zich aan het klavier voor Now That’s Winter’s Come terwijl countrylady Fayssoux een buitenbeentje vormt met Christmas Ain’t Christmas, een dartel rockende billy. Het dameskransje  vanThe Refugees doet daar nog een schepje bovenop met This Christmas, zo geraak je wellicht nog even uit de luie zetel voor de kalkoen aangesneden wordt.

In tegenstelling tot wat de intelligente titelsong van Citizen K suggereert gaan we toch thuis feesten, met dit schijfje als soundtrack. Een ideaal alternatief en tegengif voor de debiele muzikale toestanden waarmee we binnenkort onvermijdelijk te maken krijgen.

Tracklisting  Won’t Be Home For Christmas:

 1. Five Days Of Christmas (Elliot Murphy)
 2. Christmas on The Train (Annie Gallup)
 3. Christmas Day (Kenny White)
 4. I Guess It’s Gonna Be That Way (Jude Johnstone)
 5. Sweet Christmas Dreams (Keith Miles)
 6. Now That Winter’s Come (Janni Littlepage)
 7. Pavlova (Too) (Kaurna Cronin)
 8. Where Are You Going Tonight (Paul Kamm)
 9. 09 Wee Lanterns Of Snow (Rambling Nicholas Heron)
 10. Miracle Mable (My Darling Clementine)
 11. 11 The Spirit Of Christmas (Bob Cheevers)
 12. Winter’s Come To Life (Mudfish)
 13. Christmas Ain’t Christmas (Fayssoux)
 14. Winter’s Light (Barry Ollman)
 15. This December Night (Mikael Persson)
 16. This Christmas (The Refugees)
 17. Christmas All Year Round (Jack Tempchin)
 18. I Won’t Be Home This Christmas (Citizen K)