×

Recensie

Jazz

06 februari 2018

Positie 21 Jaarlijst 2018

Various Artists

We Out Here

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Brownswood Recordings

We Out Here Various Artists Jazz 4.5 Various Artists – We Out Here Written in Music https://writteninmusic.com

Prachtig initiatief van Brownwood Recordings (het label van Gilles Peterson) om de jonge frisse Britse jazzscene op plaat vast te leggen. Met Shakaba ‘het gezicht van de nieuwe Britse jazz’ Hutchings als muzikaal leider is We Out Here de perfecte introductie naar 7 nieuwe acts die allen grote indruk maken.

Op wat voor zeer hoog niveau de nieuwe Britse jazz zit wordt wel heel duidelijk als je We Out Here beluisterd. Ongelooflijk hoe ervaren de compositie klinken, de muzikanten spelen en hoe vreemd dat, op een uitzondering als Moses Boyd (en natuurlijk Shabaka) na, die acts nog geen plaat hebben uitgebracht. Als klein beetje nadenkend en oplettend platenlabel zou je zo de een na de ander tekenen, zo hoog is de kwaliteit. Maar met het verschijnen van We Out Here gaat dat vast veranderen.

Het is niet alleen het nieuwe Brownswood kantoor in oost Londen met de Worldwide FM studio’s daaronder maar vooral ook het in Dalston gevestigde The Total Refreshment Center waar iedere jonge muzikant zich laat zien. Het zijn de prachtige broeiplekken waar de nieuwe coole jazzscene zich vanuit ontwikkelde. Waar de muzikanten zich in een ongedwongen omgeving tot volle bloei ontwikkelden. Zo was het allereerste optreden van The Comet is Coming, Shabaka’s electronic outfit, ook in de TRC.

We Out Here werd in 3 dagen opgenomen waarbij Shabaka Hutchings de bands begeleidde en het Brownswood team zorgde dat de productie in de juiste banen werd geleid. Dat dit de juiste vibe was om de muzikanten een geweldige opnamen te laten maken mag als vanzelf spreken. Tuba speler Theon Cross en drummer Moses Boyd mogen in de We Out Here opzet ervaren zijn. Cross als lid van Sons of Kemet (Shabaka Hutchings’s andere outfit) en Boyd als drummer (tegenwoordig ook producer en mede songschrijver) in de band van Zara McFarlane, met ook nog eens 2 geweldige EP’s op zijn eigen Exodus Records uitgebracht. De rest is volslagen nieuw.

Het fraai uitwaaiende Inside The Acorn van Maisha is een heerlijk spirituele start van het album waarover Ezra Collective met hun mix van jazz en afrobeat er gelijk een briljante groove overheen legt. Wat een heerlijk uitbundige band en wat een geweldige drummer hebben ze toch in Femi. Pfff….over drummers gesproken, Moses Boyd is echt de allergrootste in die nieuwe jazzscene. Zijn The Balance is de jazz voor de toekomst. De ideale combinatie van jazz en electronic en in energie, spelplezier en muzikale vrijheid naar een nieuwe muzikale wereld gespeeld. Briljante track.

Theon Cross blijft, met Hutchings naast hem, dicht in de buurt van die zo energieke sound van Sons Of Kemet, maar wat blijft die sound toch heerlijk energiek en opwindend. Saxofoniste Nybia Garcia mag de nieuwe jazzheldin van de Britse jazz worden genoemd. Ondergedoken in de spiritual jazz laat met haar band op Once horen hoe rijk geschakeerd haar saxspel klinkt en hoe fantastisch haar band is.

Dat Shabaka Hutchings niet alleen de held van de jonge garde jazzmuzikanten is maar ook het sociale en politiek hart maakt hij met zijn bijdrage Black Skin, Black Masks. Soms is geen tekst nodig om duidelijk te maken wat je wilt zeggen. Diepe melodie, absoluut briljant die maar weer eens heel duidelijk maakt waarom Hutchings het gezicht van de nieuwe Britse jazz is. Triforce is daarna met zijn uitbundige elektrisch gitaar weer van een heel andere orde. Door heerlijk stuiterend ritmes gedragen die een bijna jamachtige sfeer creëren veranderd de sfeer naar het einde toe met ruimtelijk toetsenwerk.

Joe Armon-Jones is een van de belangrijkste toetsenmannen binnen de nieuwe Britse jazz en weet zich immer omringd door al die andere nieuwe helden. Go See, de track die op We Out Here is te horen, laat zijn uitzonderlijke klasse horen. Heerlijke band om hem heen ook. Dat geldt ook zeker voor Kokorokode band die het album mag afsluiten. Met het geweldige gitaarwerk van Oscar Jerome (die ook de track schreef en met twee geweldige EP’s achter zijn naam ook zo’n grote nieuwe held genoemd mag worden) en voorzien van rijk blazerswerk sluit de track in lekker lome stijl af.

We Out Here is een uitzonderlijke collectie tracks die de nieuwe Britse jazzscene nadrukkelijk op de muziekkaart zet. Een album waarvan we over een aantal jaren gaan zeggen hoe belangrijk die was. Alle namen op deze verzamelaar gaan de toekomst van de jazz bepalen. Wereldwijd.  1. Maisha - Inside The Acorn
  2. Ezra Collective - Pure Shade
  3. Moses Boyd - The Balance
  4. Theon Cross - Brockley
  5. Nubya Garcia - Once
  6. Shabaka Hutchings - Black Skin, Black Masks
  7. Triforce - Walls
  8. Joe Armon-Jones - Go See
  9. Kokoroko - Abusey Junction