×

Recensie

Pop

08 mei 2014

Various Artists – Too Slow To Disco volume

Too Slow For Disco

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: How Do You Are?

Too Slow For Disco Various Artists Pop 4 Various Artists – Too Slow To Disco volume 1 Written in Music https://writteninmusic.com

Dat de slicke soulsound van Californië momenteel helemaal hot is mag duidelijk zijn. Eerst werd er vorig jaar het door Groove Armada samengestelde Music For Pleasure in de onvolprezen serie LateNightTales uitgebracht en vervolgens kwam daar natuurlijk kortgeleden de erg fraaie compilatie Seperate Oceans van de legendarische Ned Doheny achteraan.

Het net uitgebrachte verzamelalbum Too Slow To Disco volgt daar dan weer heel netjes op en brengt nog meer fijne Californian soulklassiekers onder de aandacht. De sound die in de late jaren 70, begin jaren 80 op veel hoon kon rekenen (te slap, te netjes, te gelikt) werd juist over de laatste jaren weer herontdekt en niet bepaald door de minste artiesten. Daft Punk scoorde met hun vorig jaar verschenen album Randon Access Memories een gigantische hit met juist die sound en ook indiehelden als Midlake, John Grant, Haim, Ariel Pink en een popheld als Justin Timberlake pakten de sound op en draaien em naar eigen gewin om.

Too Slow To Disco richt zich breed op de Californian soulsound en geeft ruimte aan opvallend werk van bekende artiesten en juist ook aan muzikanten die bekend werden door één heel grote hit (zoals Rupert Holmes en Alessi Brothers) of artiesten die nooit echt zijn doorgebroken (zoals Ned Doheny, Brian Elliot, Micky Denne And Ken Gold). Door DJ Supermarkt (what’s in a name?) werd een fraaie collectie songs bij elkaar gezocht waarvan Give It Up For Love van Ned Doheny gelijk de perfecte opener is.

Verrassingen zijn er op dit album meer dan genoeg. De slikke souluitvoering van Neil Youngs Lotta Love van Nicolette Larson is opvallend omdat diezelfde Larson ook duetten met Young zong in een folk/countrysetting. De met dikke gitaren en bassen doordrenkte Alessi Brothers-track Do You Feel It? maakt duidelijk dat de mannen veel meer in zich hadden en Shut The Door van Don Brown moet zeker iemand als George Michael beïnvloed hebben. Dat Doobie Brothers met Michael McDonald op zang heel veel soul hadden bewijst het fijne Losin’ End (van het album Takin’ Into The Street uit 1976) des te meer. Het aan hun What A Fool Believes gelijke Steal Away van Robert Dupree blijft ook een heel mooie. Ook de albumafsluiter Don’t You Know van Jan Hammer Group is uitstekend. En zo zijn er meer dan genoeg fijne hoogtepunten te vinden.

Too Slow To Disco laat zich heerlijk wegluisteren als een mooie zoektocht door de soft rock, vanilla funk of yacht rock zoals de Californian sound in die tijd genoemd werd. En nu het warme weer maar aanhoudt ook nog eens de ideale soundtrack voor de zomer. 1. Ned Doheny - Get It Up For Love
 2. Micky Denne And Ken Gold - Let's Put Our Love Back Together
 3. Rupert Holmes - Deco Lady
 4. White Horse - Over And Done With It
 5. Browning Bryant - Liverpool Fool
 6. Nicolette Larson - Lotta Love
 7. Alessi Brothers - Do You Feel It?
 8. Photoglo - Steal Away
 9. Brian Elliot - Room To Grow
 10. Chicago - Saturday In The Park
 11. Don Brown - Shut The Door
 12. Matthew Larkin Cassel - Rendezvous
 13. Pages - I Saw You Again
 14. Doobie Brothers - Losin’ End
 15. Fleetwood Mac - Sugar Daddy
 16. Robbie Dupree - Steal Away
 17. David Batteau - Spaceship Earth
 18. Tony Joe White – I’ve Got A Thing About You Baby
 19. Jan Hammer Group - Don’t You Know