×

Recensie

Alternative

07 juni 2021

Various Artists

The Problem Of Leisure: A Celebration Of Andy Gill and Gang of Four

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Gill Music

Various Artists - The Problem Of Leisure: A Celebration Of Andy Gill and Gang of Four
The Problem Of Leisure: A Celebration Of Andy Gill and Gang of Four Gang of Four Various Artists Alternative 3.5 Various Artists – The Problem Of Leisure: A Celebration Of Andy Gill and Gang of Four Written in Music https://writteninmusic.com

In februari 2020 overleed Andy Gill, oerlid van Gang of Four. De stekelige postpunkband uit Leeds, die vooral van 1979 tot en met 1982 piekte, is bijzonder invloedrijk gebleken, tot de dag van vandaag. Vooral het gekartelde, opzwepende geluid van gitarist Andy Gill heeft sinds het debuut Entertainment! indruk achtergelaten. Sinds de postpunksound door veel bands is (her)ontdekt duikt ook de naam Gang of Four weer met erg grote regelmaat op in recensies van allerhande alternatieve gitaarbands.

Dit jaar kunnen we twee retrospectieven van Gang of Four verwelkomen. De lijvige box 77-81 en Problem Of Leisure: A Celebration Of Any Gill And Gang of Four. Laatstgenoemde blikt dan wel terug op tracks uit het verleden van Gang of Four, het gaat wel via twintig andere bands en muzikanten. Allen mochten een interpretatie leveren van een song. Het project was aanvankelijk bedoeld om de veertigste verjaardag van Entertainment! luister bij te zetten maar gaandeweg werd het speelveld breder getrokken en kwamen andere albums ook in beeld. Helaas kon Andy Gill de afronding van dit project niet meer meemaken.

In 2005 was er al de compilatie Return The Gift, waarvoor de herenigde oerbezetting van de band, Jon King, Andy Gill, Dave Allen en Hugo Burnham, niet alleen oude tracks opnieuw opnam, maar ook remixers uitnodigde interpretaties van klassieke songs te leveren. Dit leverde een mooie collectie op met een aantal nieuwe hoogtepunten, al was het soms even wennen de band in een minder venijnige jas te horen. Een nieuwe herinterpretatie van Gang of Four lijkt niet urgent, maar 2005 is ondertussen toch ook alweer best even geleden. Bovendien, als Andy Gill zelf, het laatste originele bandlid binnen Gang of Four, enthousiast was over het project, dan verdient het natuurlijk zeker de aandacht.

Problem Of Leisure biedt ruimte aan twintig tracks. Dat betekent in ieder geval voldoende variatie. Het zwaartepunt van de covers ligt zoals verwacht op de eerste jaren van Gang of Four. Een aantal bands/muzikanten blijft redelijk dicht bij huis. Dat is te begrijpen want het is natuurlijk heel aantrekkelijk om zelf een keer track in Gang of Four stijl op te nemen. Helmet laat op In The Ditch een wat meer geproduceerd maar toch vergelijkbaar geluid horen, een beetje zoals dat waarmee de band zelf weer voor de dag kwam in 2005. Tom Morello laat op Natural’s Not In It zoals verwacht een lekkere afgemeten zaaggitaar horen. De markante zang van partner Serj Tankian is prettig theatraal, al drukt hij Morello een tikje naar de achtergrond. IDLES levert een aardige, zware versie van Damaged Goods en vervangt daarbij enkele vocale stukken door gitaar.

Na het gitaargerichte openingstrio schiet het album in meerdere richtingen: Where The Nightingale Sings, een jonge track uit 2015, krijgt een trippy, moody behandeling van 3D (Massive Attack) en Nova Twins. De Japanse gitarist Hotei en de Warp-act Lonelady brengen dance/beats en gitaren samen op hun versies van To Hell With Poverty en Not Great Men. La Roux maakt van Damaged Goods een aangenaam mengsel van synthi-wave en reggae. Het origineel is hier een heel eind weg. Dat geldt voor meer versies op Problem Of Leisure: The Sounds maken van I Love A Man In Uniform een wat gezwollen new wave / eighties song, terwijl Warpaint een interessante en onderkoelde versie van Paralysed brengt. Flea en John Frusciante koppelen een lekker Gill gitaar en een dikke slap-bas op Not Great Men aan een kinderkoor. Verzin het maar. Elders, bijvoorbeeld bij Gary Numan, Dado Villa-Lobos, Hardcore Raver in Tears en Killing Joke domineert de elektronica en de eigenwijzigheid flink en zullen de meningen van luisteraars sterker uiteenlopen – waar op zich niets mis mee is.

Gail Ann Dorsey, die begin jaren negentig nog deel uitmaakte van Gang of Four, houdt het beheerst. Haar versie van We Live As We Dream, Alone – een track van de derde plaat uit 1982 – blijft vrij dicht bij het origineel maar weet die versie op subtiele wijze minimaal te evenaren. Een verfrissende keuze. Ook ‘herkenbaar’ zijn de tracks van JJ Sterry (5.45) en Everything Everything (Natural’s Not In It). Sterry maakte tussen 2012 en 2020 deel uit van Gang of Four en zijn stem alleen al roept direct associaties op met Engelse postpunkbands als Gang of Four en Wire. Everything Everything legt net als IDLES een puike track neer, zonder nu direct te imponeren of te verrassen.

De grootste verrassing komt aan het einde, als we getrakteerd worden op een Indonesische gamelan-versie van Not Great Men. Een favoriet van Andy Gill en een curieuze maar uitermate geslaagde toevoeging aan deze kleurrijke verzameling interpretaties die de reikwijdte van Gang of Four dik onderstreept. 1. IDLES - Damaged Goods
 2. Tom Morello & Serj Tankian - Natural’s Not in It
 3. Helmet - In the Ditch
 4. 3D x Gang of Four feat. Nova Twins - Where The Nightingale Sings
 5. Hotei - To Hell With Poverty
 6. Gary Numan - Love Like Anthrax
 7. Gail Ann Dorsey - We Live As We Dream Alone
 8. Herbert Grönemeyer feat. Alex Silva - I Love A Man in a Uniform
 9. Lonelady - Not Great Men
 10. JJ Sterry - 5.45


 1. La Roux - Damaged Good
 2. Everything Everything - Natural’s Not in It
 3. Dado Villa-Lobos - Return The Gift
 4. The Dandy Warhols - What We All Want
 5. Warpaint - Paralysed
 6. Flea & John Frusciante - Not Great Men
 7. The Sounds - I Love a Man in a Uniform
 8. Hardcore Raver in Tears - Last Mile
 9. Killing Joke x Gang of Four - Forever Starts Now (Killing Joke Dub)
 10. Sekar Melati - Not Great Men (live version)