×

Recensie

World

30 december 2012

Various Artists

The Imagined Village

Geschreven door: Josine Laarakker

Uitgebracht door: Real World Records

The Imagined Village The Imagined Village World 3 Various Artists – The Imagined Village Written in Music https://writteninmusic.com

The Imagined Village is een project opgezet door componist en gitarist Simon Emmerson. Uitgangspunt was een moderne interpretatie te geven van Engelse folkmuziek, die tevens de multiculturele maatschappij van Engeland zou weerspiegelen. Hiervoor heeft Emmerson artiesten  weten te charteren als Billy Bragg, Eliza Carthy, Sheila Chandra, Paul Weller en Benjamin Zephaniah. De naam is geïnspireerd op het boek The Imagined Village (1993) van Georgina Boyes.

Emmerson lanceerde het project in 2004, wat in 2007 leidde tot opnames bij Real World Records. In 2009 verhuisde het project naar ECC Records, alwaar hun tweede album Empire & Love (2010) werd gepubliceerd. Dit jaar al verschijnt het debuut uit 2007 in de heruitgave van de Real World Gold Series.

The Imagined Village is een gemêleerde mix van voor de gelegenheid opnieuw gearrangeerde traditionele Engelse liederen en nieuw geschreven repertoire, verrijkt met invloeden uit het multiculturele jargon. Het album opent met het instrumentaal en vocaal ondersteunde spoken word ‘Ouses, ‘Ouses, ‘Ouses. De traditional John Barleycorn sluit hier in eerste instantie op aan, maar waar dit stuk traditioneel begint en je aanvankelijk meeneemt in het voor deze folksongs zo belangrijke beeldende verhaal, word je al gauw wakker geschud wanneer sound en instrumentatie subtiel, maar significant veranderen in iets wat volgens Emmerson’s benadering modern is. Het grootste buitenbeentje van het album is echter Tam Lyn Retold, waarin Schotse proza uit 1549 de basis vormt van een nummer waarvan je het resultaat nog het meest op een festival als Dance Valley zou verwachten.

Gelukkig zijn er ook positieve uitzonderingen te vinden. Zo is Cold, Hailey, Rainy Night een van de weinige nummers dat gedurende de volle lengte schittert in constantheid en niet plots een uit de toon vallend zijpad inslaat. In dit licht is het dan ook niet verrassend dat juist dit nummer door BBC Radio 2 is gekozen als beste nummer van het album.

De plannen van Emmerson waren ambitieus en slagen maar deels. Doordat de traditionele en moderne muzikale inslag elkaar amper weten te vinden mist de eenheid. Het geheel valt dan ook met de meer geslaagde nummers als Cold, Hailey, Rainy Night, Acres Of Ground en Sloe On The Uptake niet meer te lijmen. Dat is jammer, want met een meer eenduidige en traditiegetrouwe inslag had The Imagined Village een mooie aanvulling kunnen zijn op de Real World Gold Series.  1. Ouses, 'Ouses, 'Ouses