×

Recensie

Alternative

07 mei 2017

Various Artists – The Golden Years of Dutch Pop Music – Sixties Nuggets/Seventies

Golden Years of Dutch Pop Music - Sixties Nuggets/Seventies Nuggets

Geschreven door: Edwin Wendt

Uitgebracht door: Universal

Golden Years of Dutch Pop Music - Sixties Nuggets/Seventies Nuggets Various Artists Alternative 4 Various Artists – The Golden Years of Dutch Pop Music – Sixties Nuggets/Seventies Nuggets Written in Music https://writteninmusic.com

De compilatieserie The Golden Years Of Dutch Pop Music groeit en groeit. Nu het aantal afleveringen is gestegen tot boven de veertig, blijkt het moment van doubleren vrijwel onvermijdelijk aangebroken. Ook is het uitgangspunt van compleetheid (‘Alle A- en B- kanten verzameld’) inmiddels losgelaten. De nieuwste ‘worp’ bevat zes behoorlijk uiteenlopende dubbelaars. Muzikaal heeft de dubbelaar met het verzameld werk van zowel Lucifer als de Margriet Eshuis Band immers niets uit te staan met de baanbrekende Group 1950 rond Peter Sjardin, waarvan op ‘hun’ dubbelaar niet alleen alle singles staan (dat waren er ook maar acht), maar ook de volledige drie albums die de groep tussen 1968 en 1975 uitbracht. Compleet is ook het singles-overzicht van Herman van Boeijen’s Vitesse. Maar de dubbelaar die aan Jan Akkerman is gewijd, komt wat fragmentarisch over. Tot slot zijn er twee dubbelaars met Nuggets, een term die sinds begin jaren zeventig wordt gebruikt voor moeilijk vindbare popsingles: in de VS verscheen toen een dubbelaar met die titel, gewijd aan – deels obscure – ‘garagerock’ uit de sixties. De twee dubbelaars met Sixties Nuggets en Seventies Nuggets in deze serie bevatten mooie muziek, geven een goed tijdsbeeld en de tracks zijn beslist niet voor de hand liggend. De samenhang moet de luisteraar er echter zelf uithalen, die is in de liner notes niet toegelicht, wat bij dergelijke compilaties wel ‘usance’ is.

Het begrip ‘nugget’ (letterlijk: goudklompje of juweel) werd in 1972 voor het eerst breed gebruikt in verband met muziek. Toen verscheen in Amerika de dubbel-LP ‘Nuggets – Original Artifacts from the First Psychedelic Era 1965-1968’. Samenstellers Jac Holzman (oprichter van platenlabel Elektra) en Lenny Kaye (later gitarist bij Patti Smith) waren diep in de archieven gedoken op zoek naar obscure singles in de genres psychedelische rock en garagerock.

De platenverzamelaar die de term ‘Nuggets’ ziet staan, weet dus dat hij een collectie ‘juweeltjes’ mag verwachten. Dat schroeft de verwachtingen op aangaande de ‘Sixties Nuggets’ en ‘Seventies Nuggets’ die recent zijn verschenen als onderdeel van de cd-serie The Golden Years of Dutch Pop Music. In chronologische volgorde wordt op de twee dubbelaars een verzameling enigszins obscure tot zeer obscure singles gepresenteerd van bands die in sommige gevallen slechts een enkele single maakten, in andere gevallen zijn het singles van bands met een of meer later beroemde muzikanten. Ook staan er een paar bona fide hits op. Deel 1 (The Sixties) opent met Johnny & his Cellar Rockers. Op het deel over Jan Akkerman in deze serie zijn twee andere tracks van deze band te vinden, want die ‘Johnny’ was Neërlands eigen ‘guitar hero’ als prille tiener in zijn eerste bandje.

In tegenstelling tot de oorspronkelijke Nuggets uit Amerika houden de samenstellers hier vast aan de A + B-kant van elke single. Daarmee is deze serie ooit begonnen: van de betreffende artiesten bevatte elke compilatie van alle singles de A- en B-kant. Inmiddels is dat principe allang losgelaten. Zelfs het deel over Jan Akkerman, dat tegelijk met deze twee compilaties is verschenen, bevat van Johnny & his Cellar Rockers twee enkele nummers van twee verschillende EP’s en van een paar andere singles slechts de A-kant. Op de twee Nuggets-dubbelaars zijn vanzelfsprekend willekeurige singles gekozen. Het is dan geen must hier de A- en de B-kant te selecteren. Dat gezegd hebbend, valt wel op dat men heeft gekozen voor singles waarvan zowel de A- als de B-kant de moeite waard zijn. ‘Vullertjes’ komen niet tot nauwelijks voorbij.

Opvallende tracks op deze twee dubbelaars zijn Run Run Run en Sunday Morning, twee covers van de toen nog zeer obscure debuutplaat van The Velvet Underground. In 2017 wordt dat als een van dé rockklassiekers aller tijden beschouwd, in 1967 ging het werk van Lou Reed, John Cale, Nco en Andy Warhol aan vrijwel iedereen voorbij. Dat een groepje alternatievelingen als The Riats de plaat kende en er zelfs een single met twee covers aan wijdde, was dan ook zeer bijzonder. In zijn ‘liner notes’ spreekt muziekjournalist Robert Haagsma het vermoeden uit dat dit de allereerste VU-covers ter wereld zijn geweest. Dat is zeker niet denkbeeldig. Overigens blijft men vrij dicht bij de originelen. Omdat niemand die kende, is dat goed te verdedigen. Veel bandjes uit ‘Bietstad Nummer 1’ Den Haag zijn inmiddels behandeld op hun eigen dubbel-cd in deze serie. The Haigs waren daar niet groot genoeg voor en bestonden ook te kort. Van hun vijf singles is de vierde hier vertegenwoordigd. Sam Cooke’s Another Saturday Night (1967) laat horen dat The Haigs wisten hoe ze een r&b-cover moesten laten klinken, zanger Barry Hay viel toen al op door zijn onberispelijke Engelse uitspraak en grammatica. Meest extreme voorbeeld van psychedelica op de sixtiesdubbelaar is Please Accept My Invitation van Zen. Deze groep zou overigens nog wel kandidaat zijn voor een eigen dubbelaar in de serie.

De seventiesdubbelaar begint in de relaxte sfeer die bij de start van dit decennium hoort. De hippietijd klonk in die jaren stevig door op zeezender Veronica. Het geluid van cd 1 laat zich zeker in het begin dan ook beluisteren als een programma van ‘192’, met singles van Amsterdam en TeeSet’s Polle Eduard (hier in Steptrack), die diezelfde tracks voor hun radiovrienden omvormden tot Veronica-jingles.

Catapult’s Hit The Big Time (1972) markeert de overgang naar de periode dat de ‘glamrock’ ook in Nederland voet aan de grond kreeg. Dit Katwijkse vijftal scoorde een paar jaar hits, tegelijk met bijvoorbeeld Lemming uit die andere badplaats, Rockanje. Hun Queen Jacula liet de luisteraar indertijd griezelen, maar klinkt nu vooral vertederend.

Als geheel laten de 94 tracks op deze vier CD’s de ontwikkeling horen van de ‘Nederbiet’ begin jaren zestig via psychedelica, singer-songwriter en glamrock en de gepolijste sound van rond 1975 naar de new wave van eind jaren zeventig. De flitsende bewerking van Chuck Berry’s Come On door New Adventures, een Top 40-hit eind 1979, is – hoewel niet zo’n zeldzame single, dan ook een passende afsluiter van dit tweeluik.

Tracklisting Sixties Nuggets:

CD1:

 1. Johnny and his cellar rockets – I love you yes I do
 2. Johnny and his cellar rockets – Why
 3. Roek Williams & The fighting Cats – I’ll Cry
 4. Roek Williams & The fighting Cats – Any bad news
 5. Phantoms – Tormented
 6. Phantoms – A well respected man
 7. NV Groep ‘65 – Pipe and you like it
 8. NV Groep ‘65 – Lost
 9. 4PK – Down and Out
 10. 4PK – So There
 11. Johnny Kendall and the heralds – Girl
 12. Johnny Kendall and the heralds – Do you remember
 13. The Incrowd – Wrong
 14. The Incrowd – I’ll keep you happy
 15. Hu and the Hilltops – Something you got
 16. Hu and the Hilltops – Let it ride
 17. The Jets – If I could start My life again
 18. The Jets – Worker in the night
 19. Fallouts – I’m sick of living
 20. Fallouts – I’ve been waiting
 21. The Haigs – Another Saturday Night
 22. The Haigs – You’ve got it
 23. Names and faces – You’re an old leaf
 24. Names and faces – Keep smiling

CD 2:

 1. The Zipps – Marie Juana
 2. The Zipps – The Struggle For Ice-Cold Milk Of Benzi The Bassplayer Or How To Promote Original Dutch Milk
 3. The Riats – Run Run Run
 4. The Riats – Sunday Morning
 5. Dukes – Join in
 6. Dukes – Blue revelations
 7. Crash – Last week
 8. Crash – One rainy day
 9. Zen – Please accept my invitation
 10. Zen – Dark days of December
 11. The Nicols – The world is my world
 12. The Nicols – Fantasy girl
 13. The Boots – There’s a baby
 14. The Boots – Time doesn’t matter anymore
 15. Alles – Murdoch 9-6182
 16. Alles – Deus Bonus Ext
 17. The Tower – Captain Decker
 18. The Tower – Steps into space
 19. Human Orchestra – The silly one
 20. Human Orchestra – Sonmay
 21. George Cash – Thanks for the love
 22. George Cash – Calling out your name
 23. Daddy’s act – Sound of a backstreet
 24. Daddy’s act – Look and find

Tracklisting Seventies Nuggets:

CD 1:

 1. Steptrack – Going Up The Country Today
 2. Steptrack – Give Me A Hand
 3. Blue Planet – Boy
 4. Blue Planet – Will I Ever Climb The Mountain
 5. Jacky Cornell – If All Men Could Be Like Brothers
 6. Jacky Cornell – God Will Bless You
 7. Mailer Mackenzie Band – Movin’
 8. Mailer Mackenzie Band – Let Tomorrow Be A Different Day
 9. Fairy Tale – Story With No End
 10. Fairy Tale – Streetnoise
 11. Panda – No Cookies
 12. Panda – Swingin’ About
 13. Road – Never Leave Me Lonely
 14. Road – Why Don’t We Leave Them
 15. Amsterdam – Jackie Gass (The Motoring Freak)
 16. Amsterdam – Sweet Child Of Light
 17. Big Wheel – World Outside
 18. Big Wheel – Please Excuse Me
 19. Cinderella – From Town To Town
 20. Cinderella – The Love That We’ve Got
 21. After Tea – Lovesong To Mother Nature
 22. After Tea – Fame

CD 2:

 1. Cosmic Dealer – Head In The Clouds
 2. Cosmic Dealer – Find Your Way
 3. Cobra – So Dissatisfied
 4. Cobra – What Next
 5. Catapult – Hit The Big Time
 6. Catapult – Let It Be True
 7. The Hammer – Hitchcock’s Lullaby
 8. The Hammer – Doggone
 9. Ruby Carmichael – Little Yellow Shop
 10. Ruby Carmichael – Big Boy
 11. Left Side – Mamma Mia (Everytime I See Ye)
 12. Gold In New Orleans
 13. Lemming – Queen Jacula
 14. Lemming – Fun With Me
 15. Good-Time Joe – Slipstream
 16. Good-Time Joe – Ballad
 17. Air Bubble – Racing Car
 18. Air Bubble – D.J.’s Blue Jeans
 19. Breeze – Gypsy Woman
 20. Breeze – Never Let You Down
 21. Hugo van Haastert – I See A Light
 22. Hugo van Haastert – Can’t Keep It In
 23. New Adventures – Come On
 24. New Adventures – Back To The Pit


 1. Head In The Clouds
 2. Find Your Way
 3. So Dissatisfied
 4. What Next
 5. Hit The Big Time
 6. Let It Be True
 7. Hitchcock's Lullaby
 8. Doggone
 9. Little Yellow Shop
 10. Big Boy
 11. Mamma Mia (Everytime I See Ye)
 12. Gold In New Orleans
 13. Queen Jacula
 14. Fun With Me
 15. Slipstream
 16. Ballad
 17. Racing Car
 18. D.J.'s Blue Jeans
 19. Gypsy Woman
 20. Never Let You Down
 21. I See A Light
 22. Can't Keep It In
 23. Come On
 24. Back To The Pit