×

Recensie

Rock

26 maart 2013

Various Artists

Sound City: Real To Reel

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: RCA Records

Sound City: Real To Reel Various Rock 4 Various Artists – Sound City: Real To Reel Written in Music https://writteninmusic.com

Over de Dave Grohl documentaire over de Sound City studio’s is de afgelopen maanden al heel veel geschreven. De Sound City studio gold als een van de meest vermaarde studio’s van Los Angeles en tal van legendarische, miljoenen verkopende albums, waaronder Nivana’s Nevermind, werden er opgenomen.

De wellicht minst voorspelbare live introductie werd gegeven toen Dave Grohl samen met oud Nirvana bassist Krist Novoselic op het 12-12-12- Sandy Relief concert een soort van Nirvana reünie deden met Paul McCartney als Kurt Cobain. Nou ja, dat dachten heel veel mensen gelijk natuurlijk. Maar de song Cut Me Some Slack is gewoon een enerverende rocktrack die eigenlijk niets met Nirvana te maken heeft. Dat concert was tevens het beste moment voor Grohl om Sound City: Real To Reel echt aan te kondigen. Een album waarbij Grohl met een fascinerende gastenlijst een erg fijne collectie songs heeft vastgelegd.

Ondanks die keur aan gasten is Sound City: Real To Reel een coherent album, wat vast en zeker te maken heeft met het feit dat Grohl aan alle songs meeschreef en de artiesten die hij gevraagd heeft, muzikaal goed aanvoelt. Grohl speelt daarnaast drums en gitaar en wordt in veel songs bijgestaan door Foo Fighters maatjes Taylor Hawkins en Pat Smear. Openingssong Heaven And All met Robert Levon Been en Peter Hayes van Black Rebel Motorcycle Club is de ideale, zeer pakkend rockende opener. You Can’t Fix This, met een nog steeds geweldig zingende Stevie Nicks op gastvocalen, is een van de allerbeste songs die Nicks in de afgelopen 3 decennia opnam. Ook oude held, en 80ties posterboy, Rick Springfield brengt met The Man That Never Was een van de meest frisse en sterke rockers uit zijn carrière uit. En hoe ongelooflijk dynamisch rockt Your Wife Is Calling, met Lee Ving van punkrockers Fear?

Centipede, waarop Josh Homme de gitaren en vocalen bestiert, is een adembenemende track die van fraai ingetogen naar heerlijk weerbarstige rock wordt omgezet (we worden alleen maar benieuwder naar dat nieuwe QOFSA album dat er nu toch echt een keertje aan moet gaan komen). De ondergewaardeerde, eigenlijk alleen door Amerikaanse rockmuzikanten op waarde geschatte, Alain Johannsen is ijzersterk in A Trick With No Sleeve, en oude heldendrummer Jim Keltner en jazzpianist Jesse Green zijn volledig op hun plek in het fraai ingetogen, door Grohl gezongen, If I Were Me. De afsluittrack Mantra, waarin Homme samen met NIN Trent Reznor de woestijnrock nieuw leven inblaast, is de excellente grande finale.

Sound City: Real To Reel blaast heerlijk uit de speakers. Met Butch Vig achter de knoppen, Dave Grohl achter de drumkit en die geweldige allstar cast in de studio kan dat ook gewoon niet anders. Grohl’s plan om van Sound City een ware legende te maken wordt alleen al met de soundtrack Sound City: Real To Reel optimaal bereikt. 1. Heaven And All
 2. Time Slowing Down
 3. You Can't Fix This
 4. The Man That Never Was
 5. Your Wife Is Calling
 6. From Can To Can't
 7. Centipede
 8. A Trick With No Sleeve
 9. Cut Me Some Slack
 10. If I Were Me
 11. Mantra