×

Recensie

Pop

27 april 2018

Various Artists – Restoration, Reimagining The Songs Of Elton John And Bernie

Restoration Reimagining The Songs Of Elton John And Bernie Taupin

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: MCA Nashville

Restoration Reimagining The Songs Of Elton John And Bernie Taupin Various Artists Pop 3.5 Various Artists – Restoration, Reimagining The Songs Of Elton John And Bernie Taupin Written in Music https://writteninmusic.com

Elton John groeide in de jaren zeventig uit tot een van de grootste Britse popsterren met zijn sprankelende pianospel en expressieve zang beheerst hij een ongemeen breed spectrum van melodische pop tot flamboyant rockende R&B uitstapjes en country getint, verhalend singer-songwriterswerk.

De sinds eind jaren zestig opgestarte samenwerking met tekstdichter Bernie Taupin levert in de vroege jaren zeventig een eindeloze reeks radio-hits op en bovenal een imposant stapeltje tijdloze langspelers op het DJM-label dat verdergezet wordt op John’s eigen Rocket Record Company. In de jaren tachtig en negentig wordt het wat minder en stranden de opvolgers grotendeels in de mainstream met telkens korte creatieve heropflakkeringen zoals Too Low For Zero.

Na enkele soundtracks en projecten met Tim Rice zetten Taupin en John zich opnieuw samen aan de schrijftafel en dat resulteert in een markante wederopstanding. Het uit 2001 daterende Songs From The Westcoast vormt een zuivere hattrick met Peachtree Road en The Captain and the Kid. The Union, is een puik samenwerkingsproject met Leon Russell en T Bone Burnett, ook de opvolgers The Diving Board en het ultieme werkstuk Wonderful Crazy Night komen onder de hoede van Burnett tot stand.

Het songwerk van het duo werd al eerder opgerakeld, naast talloze instrumentale, al dan niet uitvoerig georkestreerde piano tributes grasduinden in ‘91 al een imposante reeks popsterren door Elton John’s oeuvre. Dat gebeurt nu in het vooruitzicht van de aangekondigde definitieve afscheidstournee Tour opnieuw op Revamping een wat wisselvallige ode met bekende namen. Daar komt nu een volledig op Nashville  gefocust countryluik bij.

Dit project vormt een lang gekoesterde droom van Bernie Taupin en een eerbetoon aan de countrymuziek. Op jonge leeftijd koesterde hij The Louvin Brothers, Lefty Frizell en de Western verhalen van Johnny Cash. Naast George Jones weet Taupin outlaws als Merle Haggard, Willie Nelson en Waylon Jennings  naar waarde te schatten. Gunfighter Ballads & Trail Songs en El Paso.

Het zou uiteraard interessanter geweest dat die iconische figuren zich aan het repertoire van Elton John waagden maar dat is helaas slechts in een enkel geval nog mogelijk en Willie Nelson brengt ter afsluiting een fragiele maar geslaagde minimalistisch gearrangeerde  versie van Border Song.

De wat geforceerde opener een vocale uitvoering van Rocket Man door Little Big Town munt uit in platvloersheid en gebrek aan inspiratie. Wat Don Henley en Vince Gil met Sacrifice, niet meteen de sterkste song, uitspoken bevalt me ondanks het fraaie gitaartje van Robben Ford evenmin. The Brothers Osbourne brengen een wervelende, verdienstelijke adaptatie van Take Me To The Pilot en Chris Stapleton weet met zijn soulvolle strot het uit Songs From The West Coast gelichte I Want Love naar zich toe te trekken.

Vooral de dames die hier passeren, overtuigen Miranda Lambert geeft een fijne lezing van My Fathers Gun en Kacey Musgraves doet hetzelfde met het van Goodbye Yellow Brick Road afkomstige Roy Rogers terwijl Miley Cyrus die ook op Revamp opduikt hier zich hier aan The Bitch Is Back mag vergrijpen in een, letterlijk, loeiende versie.

Het zijn echter de wat oudere countrysista’s die echt scoren. Lee Ann Womack geeft met charmant overslaand stemtimbre een dartel, op resonator, orgel en accordeon leunende Honky Cat een wat onderkoelde, zwoele Louisiana twist mee. Dolly Parton wordt vocaal geflankeerd door mandolinespeelster Rhonda Vincent en dat  staat garant voor een hoogtepunt met een in onvervalste bluegrass getransformeerd Please. This Train Don’t Stop There Anymore, een tweede parel uit Songs From The Westies, lijkt gesneden koek voor dat andere vrouwelijk gelegenheidsduo met Emmylou Harris en Rosanne Cash. Zo is de Cash-dynastie, wellicht tot grote vreugde van Taupin, alsnog vertegenwoordigd. 1. Rocket Man
 2. Mona Lisas And Mad Hatters
 3. Sacrifice
 4. Take Me To The Pilot
 5. My Father's Gun
 6. I Want Love
 7. Honky Cat
 8. Roy Rogers
 9. Please
 10. The Bitch Is Back
 11. Sad Songs (Say So Much)
 12. This Train Don't Stop There Anymore
 13. Border Song