×

Recensie

World

29 november 2013

Various Artists

Peru Maravilloso

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Tiger's Milk

Peru Maravilloso Various Artists World 4.5 Various Artists – Peru Maravilloso Written in Music https://writteninmusic.com

Het nieuwe Londense platenlabel Tiger’s Milk maakt een heerlijke start met Peru Maravilloso, een fijn overrompelende compilatie met de meest swingende en opwindende muziek uit Peru van de jaren 60 en 70.

Wat is het toch fijn dat er platenlabels als Tiger’s Milk zijn! Via het door David Byrne gestarte en door Yale Evelev gerunde Luaka Bop hebben dan wel de afgelopen jaren de grote vocale Peruaanse ster Susana Baca in volle glorie tot ons gekregen, Tiger’s Milk doet daar met een dikke compilatie Peruaanse swing nog weer een dikke schep bovenop. Het label, gestart door de fameuze muziekman Martin Morales (ook eigenaar van de welbekende en geweldige Peruaanse restaurants Ceviche in Londen) is er dan ook een om vanaf nu flink rekening mee te gaan houden. Peru Maravilloso (samengesteld door Morales en Duncan Ballantyne (v/h Far Out Recordings) en Andres Tapia) is een verzameling die meer swingt dan ieder ander album dit jaar.

De mannen putten voor de compilatie uit jarenlang gespaarde Peruaanse singles en is volledig samengesteld uit songs met een focus op de 60er en 70er Latin en Tropical, sowieso de meest opwindende tijd uit de Peruaanse muziek. Een album vol oorspronkelijke, veelal onbekende songs, immer voorzien van een stuwende ritmesectie met veel percussie, lekker funky dan weer volledig psychedelisch uit de bocht gierende gitaren, prominente blazers en stijlvolle vocalen. Het leeuwendeel van de songs voor dit album werden maar een keer, in een originele versie, op singleformaat geperst en werden over de jaren ware collectables.

De tracks op Peru Maravilloso hebben een oorsprong in de cumbia, guaracha en de electric sound van de chicha, maar stuiteren net zo goed van soul-jazz, Latin-jazz, rock en psychedelia naar de traditionele stijlen in muziek van Peru, Peruvian criollo en de Latin die in die periode Peru domineerden. En bij de eerste tracks weet je eigenlijk al genoeg. Lucho Neves Y Su Orquestra met Mambo De Machaguay, een soort van mix tussen Braziliaanse blazers, NYC mambo vermengd met een traditionele melodie en het door gitaren en salsa gedreven Salsa 73 van Chango Y Su Conjunto verschillen al zoveel in muzikale opzet maar sluiten zo naadloos in swing op elkaar aan dat je weet een heel spannende verzamelaar in handen te hebben. Zo knalt het hele album eigenlijk door om met een heerlijk bizarre Latijnse remake van The Beatles’ I Feel Fine (Me Siento Feliz) door Los Ecos en het daarop aansluitende en rijk georkestreerde Toro Mata van Lucia de La Cruz al net zoveel indruk te maken. Peru Maravilloso is een heerlijk opwindende verzameling songs die al helemaal in deze koude tijd van het jaar voor optimale warmte zorgt. 1. Mambo de Machaguay
 2. Salsa 73
 3. La Cumbia del Pacurro
 4. Para Chachita
 5. Piraña
 6. Meshkalina
 7. El Chacarero
 8. Sueño de Amor
 9. Bailando en la Campiña
 10. Trinan las Golondrinas
 11. Me Siento Felíz
 12. Toro Mata
 13. El Zambito Rumbero
 14. La Gallina
 15. Los Fabulosos en Onda