×

Recensie

World

02 oktober 2014

Various Artists

Peru Bravo

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Tiger's Milk

Peru Bravo Various Artists World 4.5 Various Artists – Peru Bravo Written in Music https://writteninmusic.com

Onder de volledige titel Peru Bravo – Funk, Soul & Psych From Peru’s Radical Decade is het tweede album verschenen van het geweldige Tiger’s Milk, het jonge platenlabel in Londen gevestigd en gekoppeld aan de fameuze Peruaanse restaurants Ceviche en Andina.

Ceviche eigenaar Martin Morales en Latijnse muziekfanaat Duncan Ballantyne, de twee mannen achter Tiger’s Milk, hebben na het succes van Peru Maravilloso, de briljante Peruaanse souljazz verzamelaar van vorig jaar, met Peru Bravo wederom een prachtige verzamelaar vol heerlijk obscuur materiaal afkomstige uit Peru weten samen te stellen.

De sfeer is deze keer meer gitaargedreven en dat is niet raar als met de ‘radical decade’ de late jaren 60, vroege jaren 70 wordt bedoeld. Het was de periode waarin in Lima Amerikaanse bands zeer populair werden en Lima ontzettend veel nieuwe, muzikaal spannende, bandjes kreeg. Los Saicos was de eerste rockband die in Peru groots doorbrak. De politieke chaos van destijds bracht vervolgens de grote verandering aan: toen het leger de zittende regering van Fernando Belaúnde Terry (afkomstig van de Acción Popular) van de troon stootte omdat de waarde van de sol, de Peruviaanse munt, maar bleef dalen, verbood de autoritaire generaal Juan Velasco Alvarado ondermeer alle muziek afkomstig uit Amerika en ook alle bands uit eigen land die door de Amerikaanse muziek beïnvloed waren. Veel bands verdwenen vervolgens in de obscuriteit.

Het is aan Tiger’s Milk te danken dat we een overzicht krijgen in wat het land qua psychedelische rock en rhythm & blues te bieden had. Het is een compilatie geworden van 15 smaakvolle tracks die allemaal even aanstekelijk klinken. Hoogtepunt zijn de met dikke funk en soul doorweven psychedelische tracks van Traffic Sound, Black Sugar, Thee Image en Los Destellos. Maar ook de verrassende covers van Steppenwolf’s Sookie Sookie, Hendrix’s Hey Joe en The Meter’s Cissy Strut zijn een absolute extra. Zoveel intrigerende tracks om je over te verbazen maakt ook deze tweede Tiger’s Milk uitgave weer een feest voor het oor! 1. Bahia
 2. La Camita
 3. Everything's Gonna Change
 4. Cacique
 5. Cissy Strut
 6. Outasit
 7. Cheean
 8. Sabata
 9. Sungaligali
 10. Sookie Sookie
 11. Hey Joe
 12. Onsta La Yerbita
 13. Pancito Caliente
 14. Aouh Aouh
 15. El Sermon