×

Recensie

Pop

09 augustus 2018

Various Artists – Paradise – The Sound Of Ivor

Paradise - The Sound Of Ivor Raymonde

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Bella Union

Paradise - The Sound Of Ivor Raymonde Various Artists Pop 4.5 Various Artists – Paradise – The Sound Of Ivor Raymonde Written in Music https://writteninmusic.com

Zonder Ivor Raymonde had de Britse popmuziek er volledig anders uitgezien. Hij was niet alleen een opvallend goede songwriter maar, meer nog, een geweldig arrangeur die grote hits van legendarische artiesten als The Walker Brothers, Dusty Springfield en Billy Fury van rijke arrangementen voorzag.

Ivor Raymonde was op jonge leeftijd muzikant op The Queen Mary en keerde in de jaren vijftig terug op de vaste wal om in tv studio’s zijn opwachting te maken. Met een bijdrage bij Tony Hancocks show Hancock’s Half Hour als eerste opvallende bijdrage. Maar de muziek trok hem veel meer dus dook hij de studio in om te produceren. Met arrangementen voor Billy Fury (1961) en Dusty Springfield (1963) maakte hij zoveel indruk dat hij zijn werk in de studio’s de decennia daarna kon voortzetten. In 1990 overleed Ivor Raymonde op de veel te jonge leeftijd van 63 jaar.

Zoon Simon, een van zijn vier kinderen en zelf muzieklegende geworden als bassist in Cocteau Twins en eigenaar van platenlabel Bella Union, was met vriend Kieron Tyler vele jaren bezig de definitieve collectie van de opvallendste muziek van zijn vader vast te leggen. Elke keer als ze er bijna dachten te zijn werden ze weer geattendeerd op tracks waarvan ze het bestaan niet afwisten en veranderde de tracklisting van een uit te brengen album weer.

Met Paradise – The Sound of Ivor Raymonde hebben ze nu na al die jaren een fascinerende inkijk in het muzikale leven van Ivor Raymonde verzameld. Een mooi bonte verzameling tracks die een zeer fraai overzicht geeft van het grote muzikale talent van Raymonde en tevens een fraai tijdsbeeld van de Britse popmuziek in de jaren zestig. De tijd waarin het binnenbrengen van een orkest naar de studio nog normaal was en overvloedige arrangementen vele songs prachtig inkleurden.

Met de reeds eerder genoemde Billy Fury klassieker Halfway To Paradise en het nog steeds overweldigende I Only Want To Be With You waarmee Dusty Springfield haar solo carrière een wereldwijde start gaf, en die mede door Raymonde geschreven werd (naast Mike Hawker), voel je de onmiskenbare jaren zestig feel die door Raymonde als arrangeur zo waanzinnig mooi werd ingekleurd. Aanstekelijke, prominente ritmes gecombineerd met rijke strijkers, lekker volvette blazers en al net zo aanwezige achtergrondzang.

Het 26 tracks tellende document Paradise – The Sound of Ivor Raymonde is een imposante verzameling geworden die het grote muzikale talent van de man volledig blootlegt. Luister toch eens wat hij de vroege, er reeds geweldig zingende, David Bowie voor prachtarrangement meegaf in Love You Till Tuesday. Weergaloos! Black is Black van Los Bravos duwde hij de eeuwigheid in en net zo gemakkelijk bediende hij ook een jonge Tom Jones met een gloedvol arrangement voor Little Lonely One. En hoe overweldigend klinken ook nog steeds zijn arrangementen voor Walker Brothers hits als My Ship’s Coming In en Make It Easy On Yourself….

Verrassingen zijn er ook meer dan genoeg. Ik wist nooit dat Raymonde ook I Love Her, een van de eerste grote hits voor Barry & Paul Ryan (waar broer Barry later solo met broer Paul song schrijvend gigantische hits als Eloise, Love is Love en Kitch scoorde) had gearrangeerd. En dat hij ook met Dave Berry en latere helden als Ian Dury and The Blockheads had gewerkt.

Het zijn dan ook weer de tracks die Raymonde zelfs schreef en met zijn eigen outfits uitvoerde, zoals het groovy It’s The Real Thing, die deze verzamelaar nog meer waarde geven. En die obscure opnamen van Cindy Cole en Helen Shapiro, de soulfulle Sonny Childe of de fijn obscure versie van (I’m Not Your) Stepping Stone van The Flies zijn al net zo fijn. En als je met een briljante song als My Ship Is Coming In van The Walker Brothers een compilatie kan afsluiten kun je sowieso niet stuk natuurlijk.

Als zoon heeft Simon een zeer bijzondere jeugd gehad waarbij veel zangers, zangeressen waarmee zijn vader opnamen maakte ook thuis over de vloer kwamen. Met het organiseren van het grote tribute-concert voor Scott Walker (The Early Songs of Scott Walker 1967-1970) vertelde Simon over de dag dat Walker bij hen over de vloer kwam en toen al een geweldige indruk maakte. En zo zijn er veel meer verhalen, waarvan een aantal zijn beschreven in het boekwerkje bij het album bijgesloten.

Als je als zoon een zo indrukwekkende collectie songs bij elkaar kan brengen, waar je vader zo’n indrukwekkende bijdrage aan heeft geleverd, moet je de gelukkigste zoon in de wereld zijn. En als je die dan op je eigen, zo succesvolle platenlabel kunt uitbrengen nog meer. Paradise – The Sound of Ivor Raymonde is een prachtige collectie memorabele songs die de Britse popmuziek van de jaren zestig volop in de schijnwerpers zetten. Muziek met zoveel liefde gemaakt kan niet anders als vol het hart binnenkomen. 1. Halfway to Paradise
 2. I Only Want to Be With You
 3. He Doesn't Love Me
 4. He Knows How to Love Me
 5. Giving Up On Love
 6. Black Is Black
 7. Love You Till Tuesday
 8. Make It easy On Yourself
 9. Mylene
 10. Chahawki
 11. Little Lonely One
 12. He's Sure the Boy I Love
 13. Jealous Heart
 14. I Got the Feeling
 15. Your Hurtin' Kinda Love
 16. Now It's My Turn
 17. I Love Her
 18. Grotty
 19. Beautiful Friendship
 20. Sueperman's Big Sister
 21. (I'm Not Your) Stepping Stone
 22. It's the Real Thing
 23. Wait By the Fire
 24. She Sold Blackpool Rock
 25. I Found Out Too Late
 26. My Ship Is Coming In