×

Recensie

Soul / Hiphop

27 juli 2019

Various Artists –

OST The Big Chill

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Motown

OST The Big Chill Various Artists Soul / Hiphop 4 Various Artists – OST The Big Chill (vinyl) Written in Music https://writteninmusic.com

Er zijn films die je op jonge leeftijd ziet en die de rest van je leven bij je blijven. Een van die films is The Big Chill uit 1983 van regisseur Lawrence Kasdan. Niet alleen door het ontroerende verhaal maar zeker ook door de aansluitende geweldige soundtrack.

‘Tijdens de begrafenis van een jeugdvriend ziet een groep voormalige studenten elkaar na vijftien jaar weer terug. Tijdens het weekend volgend op de begrafenis komen herinneringen, oud zeer en oude verliefdheden weer naar boven. Niet iedereen is ongeschonden volwassen geworden’.

De cast van de film was uitzonderlijk goed. Met Kevin Kline, Glenn Close, Tom Berenger, William Hurt, Mary Kay Place, Jeff Goldblum en JoBeth Williams had de film vele jonge acteurs en actrices, die of net bekend geworden waren of op het punt stonden om door te breken.

Het verhaal van de film gaf de mogelijkheid om een soundtrack samen te stellen die eind jaren zestig songs bevatte die in de jonge levens van de hoofdpersonen belangrijk waren. Daarnaast speelde het natuurlijk mee dat de soundtrack op Motown verscheen, een label grossierde in de geweldigste muziek en waarvan de hits in die tijd van de lopende band leken te rollen.

Met twee prachttracks van The Temptations (My Girl en Ain’t Too Proud To Beg) en Smokey Robinson ( The Tracks Of My Tears en I Second That Emotion) en het briljante I Heard It Through The Grapevine van Marvin Gaye heeft de soundtrack van The Big Chill al een indrukwekkende helft te pakken.

Het heerlijke Good Lovin’ van The Rascals, Joy To The World van Three Dog Night, het onvergetelijke (You Make Me Feel Like) A Natural Woman van Aretha Franklin, het zo aan die tijd verbonden A Whiter Shade Of Pale van het Britse Procol Harum en albumafsluiter Tell Him van The Exiters geven ene perfecte sfeer aan de tijdgeest ind e film.

Natuurlijk is en blijft het jammer dat op de soundtrack de in de film op een emotioneel sleutelmoment ingezette Rollings Stones’ song You Can’t Always Get What You Want op het album ontbreekt. (Het management van de band gaf geen toestemming.) Dus na de soundtrack geluisterd te hebben ga ik de film maar weer eens kijken.

De soundtrack is momenteel in een gelimiteerde oplage in doorzichtig vinyl opnieuw op lekker dik 180 gram geperst, verkrijgbaar.

Tracklisting OST The Big Chill (vinyl):
Side 1:

 1. Marvin Gaye – I Heard It Through The Grapevine
 2. The Temptations – My Girl
 3. The Rascals – Good Lovin’
 4. Smokey Robinson & The Miracles – The Tracks Of My Tears
 5. Three Dog Night – Joy To The World

Side 2:

 1. The Temptations – Ain’t Too Proud To Beg
 2. Aretha Franklin – (You Make Me Feel Like) A Natural Woman
 3. Smokey Robinson & The Miracles – I Second That Emotion
 4. Procol Harum – A Whiter Shade of Pale
 5. The Exiters – Tell Him


 1. I Heard It Through The Grapevine
 2. My Girl
 3. Good Lovin'
 4. The Tracks Of My Tears
 5. Joy To The World
 6. Ain't Too Proud To Beg
 7. You Make Me Feel Like A Natural Woman
 8. I Second That Emotion
 9. A Whiter Shade Of Pale
 10. Tell Him
 11. It's The Same Old Song
 12. Dancing In The Street
 13. What's Going On
 14. Too Many Fish In The Sea