×

Recensie

Pop

16 juli 2016

Various Artists – OST Sing

O.S.T. Sing Street

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Universal

O.S.T. Sing Street Various Artists Pop 4 Various Artists – OST Sing Street Written in Music https://writteninmusic.com

Dat de film Sing Street een absolute aanrader is hebben we hier al eerder aangegeven. De soundtrack is een nauwsluitende aangelegenheid.

Sing Street speelt zich af in 1985 waar we de 14-jarige Conor (Ferdia Wlasch-Peelo) volgen die, als zijn ouders het niet meer kunnen betalen, van een privéschool naar een ruige openbare school in Dublin verkast. Ineens is zijn leven vol drama en conflicten op school en is de thuissituatie met de ruzie tussen zijn ouders volledig veranderd. Op school heeft hij ook nog te maken met een strenge, gewelddadige hoofdmeester. Zijn ontsnapping is de muziek, waarvan hij de basis van zijn oudere broer Brendan (een geweldige Jack Reynor) meekrijgt. Als hij de mooie Raphina (Lucy Boynton) tegenkomt besluit hij een band te beginnen. We volgen Conor en zijn vrienden om een band op de rit krijgen. De ontwakende liefde tussen de twee hoofdrolspelers gaat daar als een rode draad doorheen. Maar de muziek is het uitgangspunt.

De soundtrack van de film bevat juist die songs waardoor Conor beïnvloed wordt om zelf muziek te gaan maken. Het zijn de midden Jaren 80 dus ben je nooit ver weg van Duran Duran (‘Rio’), The Jam (‘Town Called Malice’), The Cure (‘Inbetween Days’), Hall and Oates (‘Maneater’), Joe Jackson (‘Steppin’ Out’), and M (‘Pop Muzik’) en Motörhead (‘Stay Clean’). Wat deze soundtrack zo fijn maakt zijn de songs die Conors band Sing Street maakt, geïnspireerd door de voorgaande tracks. Geschreven door filmregisseur John Carney en zijn muzikale maatje Gary Clark, van de band Danny Wilson, zijn ze allen ijzersterk en aanstekelijk. Natuurlijk hoor je de invloeden van de muziek waar de songs op gebaseerd zijn terug maar ze hebben absoluut een eigen signatuur. Je hoort het twijfelende begin met The Riddle Of The Model maar met songs als Up, To Find You, A Beautiful Sea, het fijne Drive It Like You Stole It (prima titel trouwens ook!!) en met Girls en Brown Shoes maakt de band zelfs indruk. Natuurlijk ben ik bevooroordeeld omdat ik de film al heb gezien en deze als hartveroverend ervaren heb. Dit is de soundtrack die bij die film hoort. Daar kan zelfs de door Maroon 5’s Adam Levine gezongen albumafsluiter Go Now niets meer aan veranderen. 1. Rock N Roll Is A Risk (Dialogue)
 2. Motörhead - Stay Clean
 3. Sing Street - The Riddle Of The Model
 4. Duran Duran - Rio
 5. Sing Street - Up
 6. Sing Street - To Find You
 7. The Jam - Town Called Malice
 8. The Cure - Inbetween Days
 9. Sing Street - A Beautiful Sea
 10. Hall & Oates - Maneater
 11. Joe Jackson - Steppin’ Out
 12. Sing Street - Drive It Like You Stole It
 13. Sing Street - Up (Bedroom Mix)
 14. M - Pop Muzik
 15. Sing Street - Girls
 16. Sing Street - Brown Shoes
 17. Adam Levine - Go Now