×

Recensie

Alternative

03 maart 2015

Various Artists

OST Inherent Vice

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Nonesuch Records

OST Inherent Vice Jonny Greenwood Various Artists Alternative 4 Various Artists – OST Inherent Vice Written in Music https://writteninmusic.com

Voor iedereen die de voortreffelijke nieuwe P.T. Anderson film Inherent Vice heeft gezien zal de fijne soundtrack van de film tal van herinneringen teweeg brengen. Maar ook zonder die beelden is de soundtrack een aanrader.

De nieuwe Paul Thomas Anderson film, gebaseerd op een verhaal van de vermaarde Amerikaanse schrijver Thomas Pynchon, speelt zich volledig af in de vroege jaren 70 en volgt een behoorlijk geflipte detective (de immer onnavolgbare Joaquin Phoenix) die de verdwijning van het vriendje van zijn ex-vriendin onderzoekt. Naast Phoenix spelen Benicio Del Toro, Owen Wilson, Reese Witherspoon, Josh Brolin, Martin Short en Joanna Newsom opvallende rollen in de film.

Voor het maken van de muziek voor de film vroeg Anderson wederom Radioheads Jonny Greenwood. Een samenwerking die reeds teruggaat naar de film There Will Be Blood uit 2007 en succesvol werd gecontinueerd met The Master uit 2011. Greenwood weet steeds weer met opvallende composities aan te komen die daadwerkelijk iets aan een scene toevoegen. Daarnaast weet hij met slim gekozen songs van anderen de muzikale cirkel rond een tijdsperiode helemaal rond te maken.

Op Inherent Vice zijn dat ondermeer het geweldige, superfunky Vitamin C van Can, Les Fleurs van Minnie Riperton, Journey Through The Past van Neil Young en Simba van Lex Baxter. In samenwerking met, oud Supergrass-zanger/-gitarist en tegenwoordig volop solo aan de weg timmerende, Gaz Coombes, oud Supergrass-drummer Danny Goffee en de ook in de film opvallend aanwezige Joanna Newsom, heeft hij tevens een mooie versie van Radioheads Spooks aan de soundtrack toegevoegd. 1. Jonny Greenwood - Shasta
 2. Can – Vitamin C
 3. Jonny Greenwood – Meeting Crocker Fenway
 4. The Marketts – Here Comes the Ho-Dads
 5. Jonny Greenwood (& Gaz Coombes) – Spooks
 6. Jonny Greenwood – Shasta Fay
 7. Minnie Riperton – Les Fleur
 8. Jonny Greenwood – The Chryskylodon Institute
 9. Kyu Sakamoto – Sukiyaki
 10. Jonny Greenwood – Adrian Prussia
 11. Neil Young – Journey Through the Past
 12. Les Baxter – Simba
 13. Jonny Greenwood – Under the Paving-Stones, the Beach!
 14. Jonny Greenwood – The Golden Fang
 15. Jonny Greenwood – Amethyst
 16. Jonny Greenwood – Shasta Fay Hepworth
 17. Chuck Jackson – Any Day Now