×

Recensie

Alternative

10 augustus 2014

Various Artists

OST. Boyhood

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Nonesuch Records

OST. Boyhood Various Artists Alternative 3.5 Various Artists – OST. Boyhood Written in Music https://writteninmusic.com

Boyhood werd gelijk bij de release al ‘de film die je gezien moet hebben in 2014’ genoemd. Bepaald niet onterecht. De over een periode van 12 jaar met dezelfde hoofdrolspelers opgenomen film is een eigenzinnig tegelijk steeds weer verrassend document geworden waarmee regisseur Richard Linklater (vooral ook bekend voor het meer dan geweldige drieluik Before Sunrise, Before Sunset en Before Midnight) wederom laat zien een van de meest interessante filmmakers van de afgelopen decennia te zijn.

De film is gelardeerd met erg fijne muziek en natuurlijk kon ook een uitgave van de fijne songs op album niet uitblijven. Linklater en zijn muziekmaten Randall Poster en Meghan Currier hebben een mix gemaakt van zowel bekende tracks en hits (Gnarls Barkley, Goyte, Cobra Starship), classics (Coldplay, Paul McCartney & Wings, The Hives), het heel erg mooie Boyond The Horizon van Bob Dylan (van Modern Times uit 2006) als erg coole indietracks (Wilco, Flaming Lips, Yo la Tango, Black Keys, Cat Power, Vampire Weekend) die zowel de tijdgeest van de film als de tijdloosheid van de muziek aangeven.

De meest opvallende track van het album is gelijk de opener. Jeff Tweedy en zijn zoon Spencer, die samen (het project) Tweedy vormen, overtuigen sterk met het zeer fraaie Summer Noon. Een album van de mannen (dat tevens als de eerste solo exercitie van Jeff Tweedy gezien mag worden) zal dit najaar gaan verschijnen. De rest van het album is daarna een fijne trip down memory lane alsmede een fijne (her)kennismaking met dan weer opvallende dan weer geweldige tracks. Zonder de herinnering aan de geweldige film is dit ook een erg fijne soundtrack. 1. Tweedy - Summer Noon
 2. Coldplay - Yellow
 3. The Hives - Hate to Say I Told You So
 4. Cat Power - Could We
 5. The Flaming Lips - Do You Realize??
 6. Gnarls Barkley - Crazy
 7. Vampire Weekend - One (Blake's Got a New Face)
 8. Wilco - Hate It Here
 9. Cobra Starship - Good Girls Go Bad (ft. Leighton Meester)
 10. Bob Dylan - Beyond the Horizon
 11. Paul McCartney & Wings - Band on the Run
 12. The Black Keys - She's Long Gone
 13. Gotye - Somebody That I Used to Know (ft. Kimbra)
 14. Yo La Tengo - I'll Be Around
 15. Family of the Year - Hero
 16. Arcade Fire - Deep Blue