×

Recensie

Pop

16 december 2019

Various Artists – Odyssey – The Sound of Ivor Raymonde

Odessey - The Sound of Ivor Raymonde vol.II

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Bella Union

Odessey - The Sound of Ivor Raymonde vol.II Various Artists Pop 4.5 Various Artists – Odyssey – The Sound of Ivor Raymonde vol.II Written in Music https://writteninmusic.com

De legende van arrangeur Ivor Raymonde leeft voort op Odyssey – The Sound of Ivor Raymonde vol II, het vinyl dubbelalbum dat naadloos aansluit op Paradise – The Sound of Ivor Raymonde van vorig jaar.

Samenstellers Simon Raymonde (zoon van, oud-bassist van Cocteau Twins en eigenaar van platenlabel Bella Union) en journalist Kieron Tyler hebben ook met dit tweede deel een prachtig tijdsbeeld geschetst van de rijke jaren zestig, waarin arrangeurs gevraagd werden om songs te verfraaien en waarin orkesten nog voor opnamen naar de studio werden gehaald. De fascinerende en rijke jaren in de Britse popmuziek.

Ivor Raymonde werkte jaren bij platenlabels, voor Decca zelfs een aantal jaren in vaste dienst, en was daar een veelgevraagd arrangeur en producer. En zeker niet alleen voor Britse vocalisten en bands maar net zo goed van Amerikaanse. Paradise gaf daar al een prachtig overzicht op. Maar op dit nieuwe deel ligt weer een geheel nieuw veld open zo blijkt.

Zo vinden we daar ineens Roy Orbison,  Del Shannon (die The Beatles doet) en soulgroep The Stylistics. Wonderbaarlijke opnamen zijn het, opgenomen in Britse studio’s. Ook fijn is de track Loo-Be-Loo van The Chucks, een band die eigenlijk alleen uit Ivor zelf bestond en met verschillende vocale overdubs voor de grap tot volle wasdom was gekomen. Tot zijn schrik besloot het platenlabel de track, omdat ze het zo goed vonden, als single uit te brengen en stond Ivor ineens zelf in de studio’s van Top of the Pops.

Odyssey – The Sound of Ivor Raymonde vol II staat weer vol hartverwarmende oude opnamen. Van Dusty Springfields Little By Little, een geweldige uitvoering van Randy Newmans Simon Smith and The Amazing Dancing Bear door de Alan Price Set naast grote Britse hits als Tower of Strengh van Frankie Vaughan en Endless Nights van Marty Wilde and his Wildcats.

Verder natuurlijk ook veel minder bekend werk als het wel heel mooie The Way Of Love van Kathy Kirby, de door Raymonde geschreven soulknaller Brand New Baby van Los Bravos en het ijzersterke soulful Wearing A Smile van The Chants.  Ook een heel mooie verrassingen zijn Cat Stevens’ Blackness Of The Light, Girl In The Mirror van Christopher Coly en Susan Maughans The Other Place, een track in volle Bacharach/David stijl.

Erg fijn is ook de vondst van Time To Say Goodbye van The Martells, een single die op Discogs voor een prijs vanaf 200 pond verkocht wordt. Simon Raymonde en Kieron Tyler wisten op voorhand niet dat Ivor ook deze track had gearrangeerd/geproduceerd en kwamen daar als verrassing achter. Mooi dat deze coole track nu ook een plek op het dubbelalbum heeft gekregen.

En natuurlijk eindigt ook dit album met een track van The Walker Brothers. In dit geval is dat het wat onbekendere, maar wederom prachtige, Where’s The Girl geschreven door het legendarische koppel Leiber/Stoller.

Odyssey – The Sound of Ivor Raymonde vol II is net als het eerste deel een secuur verzamelde en op rij gezette schat uit de Britse pop van de jaren zestig. En hoe mooi dat Simon na zijn vader die de eerste hoes sierde nu zijn moeder postuum (ze overleed vorig jaar) eert met een prachtige hoesfoto. De vrouw die het gezin organiseerde zodat Ivor songs, arrangementen kon schrijven en deze kon produceren.

Bij het dubbel vinyl is een extra 7 inch bijgesloten met het nooit eerder op single uitgebrachte Michael Hannah van Twinkle. 1. Dusty Springfield - Little By Little
 2. Alan Price Set Simon - Smith And The Amazing Dancing Bear
 3. Los Bravos - Brand New Baby
 4. The Eyes Of Blue - Don’t Ask Me To Mend Your Broken Heart
 5. The Chants - Wearing A Smile
 6. Susan Maughan - That Other Place
 7. Kathy Kirby - The Way Of Love
 8. Cat Stevens - Blackness Of The Night
 9. Paul Slade - Odyssey
 10. Frankie Vaughan - Tower Of Strength
 11. The Martells - Time To Say Goodnight
 12. The Cryin’ Shames - Please Stay
 13. Roy Orbison - Pretty Paper
 14. The Outlaws - Swingin’ Low
 15. Ronnie Carroll - Chain Gang
 16. Del Shannon - From Me To You
 17. The Chucks - Loo-Be-Loo
 18. Olé Jose & The Golden Leaves - Tequila 68
 19. The Rogues - Memories Of Missy
 20. Marty Wilde And His Wildcats - Endless Sleep
 21. Giles, Giles & Fripp - Thursday Morning
 22. Twinkle - Michael Hannah
 23. Christopher Colt - Girl In The Mirror
 24. The Stylistics - I Feel Lucky Tonight
 25. The Walker Brothers - Where's The Girl