×

Recensie

Pop

25 juli 2022

Various artists

Neneh Cherry, The Versions

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: EMI

VA-Neneh Cherry, The Versions
Neneh Cherry, The Versions Various Artists Pop 3.5 Various artists – Neneh Cherry, The Versions Written in Music https://writteninmusic.com

Als het gaat om compilaties van Neneh Cherry zijn we nogal karig bedeeld. Nu is de eigenzinnige Cherry gelukkig niet het type dat zich vele retrospectieven laat aanleunen maar toch… het is een opvallend ‘hiaat’ in haar releaseoverzicht. Het eerste dat te binnen schiet is de puike Franse remix-compilatie uit 1997 waarop – heel gevat – de naam Neneh Chérie prijkte.

Onlangs kwam er na vele jaren dan toch weer een compilatie uit. The Versions is gestoken in artwork dat is afgeleid van Cherry’s single Inna City Mama uit 1989 en laat 10 bewerkingen horen die terugvoeren naar de eerste drie albums van Neneh Cherry, Raw Like Sushi, Homebrew en Man. Een aantal artiesten op deze compilatie was nog niet eens geboren toen Cherry doorbrak, eind jaren tachtig. Maar dat is eigenlijk wel zo verfrissend.

Neneh Cherry maakte in Engeland al vanaf 1981 naam met het ontregelende postpunkcollectief Rip Rig + Panic en was een goede bekende van The Slits. Dit alles voordat ze twintig jaar was. Haar samenwerking met The The uit 1986, Slow Train to Dawn, mag ook niet onvermeld blijven. Hoewel Cherry muzikaal vooral vanuit Engeland, met name Bristol, opereerde, was Zweden haar eerste thuis. De link met Zweden is altijd sterk gebleven. Op deze verzamelaar treffen we dan ook Zweedse artiesten aan als Robyn en Seinabo Sey. Eerstgenoemde covert Buffalo Stance en richt zich daarbij op een remix van de track die gemaakt werd voor een expo in Stockholm in 2017. Zodoende worden de street vibes en beats voorafgegaan en omlijst door ruimtelijke ambientsferen. Zeker interessant, maar eveneens wat stuurloos. Dan is het integer overkomende, bedachtzame Kisses in the Wind van Sey sterker.

Manchild, in de handen van Sia, blijft relatief dicht bij huis en voegt niet zo veel toe, al geeft ze aan het middenstuk wel een aardige, subtiele draai. Het nummer krijgt in de handen van Kelsey Lu wél een echt nieuwe leven, dankzij diens cello en hemelse zang. Beats, bas en noise duiken op en maken het nummer af.

Het meest interessante aan Anohni’s versie van Woman wordt gevormd door de mooie setting; spaarzame piano en een licht industriële klanken. Van een geheel andere orde is Buddy X van Greentea Peng, dat terugvoert naar de clubs van de latere jaren negentig, toen speedgarage en 2step alomtegenwoordig waren. Niet zo verrassend komt Jamila Woods met een fijne jazzy versie van Kootchi. De ruwe essentie van het origineel – badend in stevige gitaar – gaat daarbij wel het raam uit. Ook Sassy, gebracht door Cherry’s dochter Tyson, is op dit overzicht milder en relaxter dan het origineel. In 1992 maakte haar moeder er met Gangstarr een drogere, dwingendere track van. In lijn met de hiphopstandaarden van destijds.

Sudan Archives daagt – niet verrassend – het meest uit. Haar interpretatie van Heart, vol akoestisch snarenwerk en basale percussie, haalt inspiratie buiten Europa en is een van de betere tracks. Hiermee vergeleken is de opzwepende maar ook gemakkelijke Buddy X-remix van Honey Dijon nogal misplaatst. Deze afsluiter had beter dienst kunnen doen als extra track op een cd-single.

The Versions is vooral interessant omdat het interpretaties bevat van jonge(re) artiesten. Dit onderstreept de doorlopende invloed van Neneh Cherry en trekt haar naar het heden en de toekomst. Aan de andere kant: het is niet al goud wat er blinkt op dit overzicht. De bekendste songs van Neneh Cherry lenen zich ook niet allemaal voor een cover aangezien Cherry ze met haar persoonlijkheid al definitief heeft gemaakt. Hoe dan ook, The Versions biedt interessant luistervoer en zorgt er in ieder geval voor dat je de originele albums en singles er weer eens bij pakt. En dat blijft genieten.  1. Buffalo Stance (Robyn ft Mapei)
  2. Manchild (Sia)
  3. Woman (Anohni)
  4. Buddy X (Greentea Peng)
  5. Kootchi (Jamila Woods)
  6. Sassy (Tyson)
  7. Heart (Sudan Archives)
  8. Kisses on the Wind (Seinabo Sey)
  9. Manchild (Kelsey Lu)
  10. Buddy X remix (Honey Dijon)