×

Recensie

Alternative

11 november 2014

Various Artists

Local Customs: Cavern Sound

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Numero

Local Customs: Cavern Sound Various Artists Alternative 4 Various Artists – Local Customs: Cavern Sound Written in Music https://writteninmusic.com

Het uit Chicago afkomstige platenlabel Numero weet immer te verrassen. Of het nu compilaties zijn van obscure platenlabels of artiesten die niet het respect hebben gekregen in de tijd dat ze platen opnamen of optraden, Numero weet ze op een belangwekkende manier weer volop in het licht zet.

Local Customs: Cavern Sounds is wat dat aangaat geen uitzondering. In Independence in Missouri werd tussen 1967 en 1973 een actieve leisteenmijn gebruikt voor muziekopnamen. De studioplek in het hart van de mijn, dus diep onder de grond, werd de Cavern genoemd en werd voor de dag verhuurd voor 300 dollar. Studio-eigenaar Gerald ‘Jerry’ Riegle en zijn kompanen, zagen zowel gospelgroepen, als lokale garagebands, country-en folkartiesten voorbij komen. Belangrijkste muzikant die er opnam was James Brown, die in 1972 in deze mijn Lyn Collins’ Think (About It) opnam.

Op Local Customs: Cavern Sounds zijn afwisselend tracks te horen die niet en wel op de door de aan de Cavern gelieerde platenlabels als Cave, Rock en Pearce werden uitgebracht. Veel van de tracks op het album waren zelfs helemaal nooit eerder te horen zoals die van Jaded, Larry Sands & the Sound Affair, Sheriff, Mulligan, Stone Wall, Morningstar, the Montaris en The Dantes . Verrassend omdat de tracks soms van verrassend goede kwaliteit zijn.

Samen met de tracks die wel eerder via de sidelabels werden uitgebracht, zoals The Reactions, Burlington Express, The Classmen, Fraight, American Sound Ltd, Baxter’s Chat, 21st Century Sound Movement, Pretty, Tide en A.J. Rowe vormen ze met Local Customs: Cavern Sound een heerlijk verrassende periode uit de muziekgeschiedenis. Opnamen in een mijn, diep onder de grond: Meer underground kun je het niet krijgen! 1. Mustache In Your Face
 2. One Girl
 3. Aunt Marie
 4. Doin' Me Right
 5. Lovin' You's Blues
 6. You'll Know The Words
 7. I Don't Really Love You
 8. I Wish It Hadn't Ended That Way
 9. End Of The Page
 10. Think Before You Leave
 11. Living Today
 12. Little By Little
 13. 7 And 7 Is
 14. Love's Other Side
 15. One Day Girl (Twenty-Four)
 16. In My Grave
 17. Feelin' Down
 18. Any Number Can Win
 19. If I Didn't Want To See You Anymore
 20. William Jones
 21. Any Old Time
 22. The King Was
 23. She's A Part Of Me
 24. Smoke My Pipe (The Sign Ain't Right)