×

Recensie

Pop

19 mei 2017

Various Artists

Let’s Get Swinging – Modern Jazz in Belgium 1950-1970

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: sdban

Let’s Get Swinging – Modern Jazz in Belgium 1950-1970 Various Artists Pop 4.5 Various Artists – Let’s Get Swinging – Modern Jazz in Belgium 1950-1970 Written in Music https://writteninmusic.com

Platenlabel sdban begint een indrukwekkende catalogus op te bouwen. Begonnen met de wel heel erg fijne Funky Chicken-serie, een ode aan de Belgische funk uit de jaren zeventig, en vervolgd met albums van fijne vernieuwers De Beren Gieren, STUFF. en Black Flower (om er maar een paar te noemen) is sdban-eigenaar Stefaan VandenBerghe nu in de Belgische jazzarchieven gedoken.

Let’s Get Swinging – Modern Jazz in Belgium 1950-1970 is een gloedvolle dubbele verzamelaar geworden die over 2 CD’s/4 plaatkanten een zeer gedegen overzicht biedt. Het waren de grote jaren van de jazz en deze verzameling doet haar licht schijnen over wat er in België gebeurde. Veel van de grote talenten woonden in de hoogtijdagen van de jazz niet in België, ze verlieten het land door gebrek aan belangstelling van het publiek, opvallend genoeg.

Vlak daarvoor had de jazzscene in België, van Brussel naar steden als Luik, wel degelijk flinke impact gehad. Vooral na de Tweede Wereldoorlog had het volk behoefte aan een muzikale uitdaging. Maar hoewel er met saxofonist Jack Sels, vibrafonist/percussionist ‘Fats’ Sadi Lallemand en multi-instrumentalist Jacques Pelzer, steeds weer nieuwe jazznamen bijkwamen bleken de complexiteiten van de zich razendsnel ontwikkelende jazz vaak te moeilijk voor het publiek. Het publiek wilde feest, de muzikanten verdieping.

Veel van de muzikanten waren dus aangewezen hun uitdaging in het buitenland te zoeken. Zo vertrokken pianist Francy Boland en saxofonist/fluitist Bobby Jaspar naar Amerika en vestigden gitarist René Thomas en percussionist en zanger Sadi Lallemand zich in Parijs, waardoor er niet echt van een duidelijke Belgische jazzsound gesproken kon worden.

Een aantal belangrijke clubs als La Rose Noire en Blue Note bleef zeker wel belangrijk. Al was het al omdat buitenlandse jazzgrootheden na hun optreden met de lokale muzikanten jamden. Zodoende bleef zich in België steeds jong en ambitieus jazztalent naar boven komen, zoals gitarist Philippe Catherine en saxofonist Jack Sels, die niet alleen de Belgische jazz veroverden, maar ook in het buitenland furore maakten.

Het laat jaren vijftig ontstane jazz festival Comblian-La-Tour, in de gelijknamige plaats, bleek daarnaast een zeer belangrijke plek voor lokaal en internationaal talent. Met belangwekkende jazzgrootheden als Bill Evans, John Coltrane en Cannonball Adderley werd het festival een ware Europese hotspot voor de jazz en kreeg het in 1961 zelfs 30.000 mensen op de been. Helaas vond het festival in 1966 een einde.

Op Let’s Get Swinging – Modern Jazz in Belgium 1950-1970 zijn twintig jaar Belgische jazz uitstekend vastgelegd. Op het album zijn alle grote Belgische jazznamen fraai verzameld met composities die indruk maken. Er wordt geweldig gemusiceerd en voor de muzikaal kortzichtigen: natuurlijk werd er buiten New York ook geweldige jazz gemaakt. Luister naar het Belgische jazztalent, of dat nu Sels, Catherine, Thomas, Boland of Lallemand zijn, dat op deze dubbelaar verzameld is en je bent volledig overtuigd. Terugluisterend naar alles wat er op Let’s Get Swinging – Modern Jazz in Belgium 1950-1970 te vinden is, was het bepaald niet raar dat internationale jazzgrootheden met deze muzikanten wilden werken. Het talent spat eraf.

Naast al die geweldige muziek die er op Let’s Get Swinging – Modern Jazz in Belgium 1950-1970 te horen is, moet zeker ook vermeld worden dat deze uitgave briljant is uitgevoerd. Zowel de (dubbel-)CD als (dubbel-)vinyluitgaven kennen een uitgebreide uitleg over de Belgische jazzscene maar ook over elke track afzonderlijk. De informatie die verzameld is mag overweldigend en super volledig worden genoemd. Hulde voor de samensteller die deze verzamelaar met heel veel liefde heeft opgepakt. Het is een absolute aanrader!

Tracklisting Let’s Get Swinging – Modern Jazz in Belgium 1950-1970 (dubbel vinyl versie):

Kant A:

 1. Jack Sels – African Dance
 2. Jon Eardley – Subtroyan Influence
 3. Rene Thomas-Bobby Jaspar Quintet – Bernie’s Taste
 4. Jacques Pelzer & His Young Stars – Don’t Smile
 5. Philip Catherine & Robert Pernet – Grelots

Kant B:

 1. Francy Boland – Dark Eyes
 2. Saxorama & Jack Sels – Minor 5
 3. Herman Sandy Quartet – Digging Chick
 4. Fats Sadi Quartet – Ensadinado
 5. Bobby Jaspar Quintet – Clarinescapade

Kant C:

 1. The Clouds – Cecilia
 2. Lucky Thompson & Jack Sels Sextet – Minor Works
 3. Francy Boland Trio – Night Lady
 4. Bobby Jaspar – Coraline
 5. Jacques Pelzer Sextet – There’ll Never Be Another You

Kant D:

 1. Rene Goldstein & His Group – Witch Of Salam
 2. The Clouds – Hall’s Blues
 3. Rene Thomas Et Son Modern Group – Get Happy
 4. Jacques Pelzer Quartet – Work Song
 5. The St Tropez Jazz Octet – Let’s Get Swinging


 1. African Dance
 2. Subtroyan Influence
 3. Bernie's Taste
 4. Don't Smile
 5. Grelots
 6. Dark Eyes
 7. Minor 5
 8. Digging Chick
 9. Ensadinado
 10. Clarinescapade
 11. Cecilia
 12. Minor Works
 13. Night Lady
 14. Coraline
 15. There'll Never be Another You
 16. Witch Of Salem
 17. Hall's Blues
 18. Get Happy
 19. Work Song
 20. Let's Get Swinging