×

Recensie

Alternative

10 november 2016

Various Artists

Lazarus (Original New York Cast)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Sony

Lazarus (Original New York Cast) Various Artists Alternative 3.5 Various Artists – Lazarus (Original New York Cast) Written in Music https://writteninmusic.com

De aanloop naar Blackstar, het laatste meesterwerk van de natuurlijk veel te jong overleden David Bowie was natuurlijk Lazarus, het toneelstuk dat in New York werd opgevoerd en het enige echte vervolg op de Bowie film The Man Who Fell To Earth gezien mocht worden.

Momenteel doet het toneelstuk, geregisseerd door de Vlaamse Ivo van Hove, in Londen een reprise. Het uitbrengen van het album met daarop de volledige cast van de New Yorkse versie valt daar dus helemaal mee samen. Het dubbelalbum heeft naast de volledige muziek van het toneelstuk nog een extra disc die eigenlijk veel interessanter is. Het betreft naast het al van Blackstar bekende Lazarus nog 3 nieuwe songs die voortkomen uit de sessies die Bowie deed met saxofonist Donny McCaslin, toestenman Jason Lindner, drummer Mark Guiliana, bassist Tim Lefebvre en gitarist Ben Monder.

De cast van het toneelstuk, onder aanvoering van hoofdrolspeler Michael C Hall, heeft de beschikking over de gehele Bowie-catalogus gekregen om het verhaal te vertellen. De opnamen voor het album werden precies op de dag gemaakt dat het nieuws van Bowie’s dood bekend werd gemaakt. Wat een vreemde situatie moet dat geweest zijn. De uitvoeringen van Bowie’s songs zijn solide. Vooral Michael C Hall heeft een aan Bowie verwante tegelijk mooie stem. Maar natuurlijk halen ze de allure van de originelen niet. Ook alle andere songs passen waarschijnlijk perfect binnen het toneelstuk en met de live band gespeeld maar missen op een album en zonder beeld toch aan kracht.

Zoals al eerder gezegd gaat het natuurlijk om die extra plaat en wat een geweldige traktatie is dat toch. Lazarus kenden we natuurlijk al. Maar oh zeg wat is No Plan ook ongelooflijk mooi. Ingetogen met een cool tegelijk excellent spelende band en Bowie zingend op zijn aller allermooist. En wat klinkt die sax van Donny McCaslin toch ook wonderschoon. Het stevig rockende Killing A Little Time, met een heerlijk los geslagen Mark Guiliana, is een al net zo’n ijzersterke track. Met fantastische blazers verrijkt duwt te song al rockend Bowie en zijn groep geweldige muzikanten wederom naar grote hoogten. Het vervreemdende When I Met You is een al net zo fascinerende song die wederom aangeeft dat Bowie en met deze groep muzikanten nog tot veel meer heel erg moois in staat was geweest. Ze verschrikkelijk dat dit niet heeft kunnen gebeuren. Blackstar en de overgebleven tracks bewijzen optimaal dat een nieuwe briljante Bowie was opgestaan.

Dat er in totaal 14 tracks werden opgenomen is eerder door de muzikanten aangegeven dus er zijn er nog wat achter gebleven. Heel benieuwd wat daarmee gaat gebeuren.

Lazarus (Original New York Cast) is verschenen op dubbel CD en 3 x LP.

Tracklisting Lazarus (Original New York Cast):

CD1:

 1. Ricky Nelson – Hello Mary Lou (Goodbye Heart)
 2. Michael C. Hall & Original New York Cast of Lazarus – Lazarus
 3. Michael C. Hall, Lynn Craig & Original New York Cast of Lazarus – It’s No Game
 4. Sophia Anne Caruso & Original New York Cast of Lazarus – This Is Not America
 5. Charlie Pollack – The Man Who Sold The World
 6. Sophia Anne Caruso – No Plan
 7. Michael Esper & Original New York Cast of Lazarus – Love Is Lost
 8. Cristin Milioti & Original New York Cast of Lazarus – Changes
 9. Michael C. Hall & Original New York Cast of Lazarus – Where Are We Now
 10. Michael C. Hall, Cristin Milioti, Michael Esper, Sophia Anne Caruso, Krystina Alabado & Original New York Cast of Lazarus – Absolute Beginners
 11. Michael Esper – Dirty Boys
 12. Michael C. Hall – Killing A Little Time
 13. Sophia Anne Caruso – Life On Mars
 14. Nicholas Christopher, Lynn Craig, Michael Esper, Sophia Anne Caruso & Original New York Cast of Lazarus – All The Young Dudes
 15. David Bowie – Sound And Vision
 16. Cristin Milioti – Always Crashing in the Same Car
 17. Michael Esper & Original New York Cast of Lazarus – Valentine’s Day
 18. Michael C. Hall & Krystina Alabado – When I Met You
 19. Michael C. Hall, Sophia Anne Caruso & Original New York Cast of Lazarus -Heroes

CD2:

 1. David Bowie – Lazarus
 2. David Bowie – No Plan
 3. David Bowie – Killing A Little Time
 4. David Bowie – When I Met You