×

Recensie

Alternative

24 mei 2018

Various Artists

LateNightTales: Agnes Obel

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Night Time Stories

LateNightTales: Agnes Obel Agnes Obel Various Artists Alternative 3.5 Various Artists – LateNightTales: Agnes Obel Written in Music https://writteninmusic.com

Het blijft fijn die muziekverhaaltjes voor het slapengaan. In de LateNightTales reeks is het na o.a. Nils Frahm, David Holmes, Bonobo en Django Django de beurt aan de Deense songschrijfster en vocaliste Agnes Obel. Niet toevallig staat bij haar het vocale luik heel erg centraal. “I love it when the the voice becomes an instrument and you almost forget it’s a human voice” zegt ze daarover.

Op zich niet echt verrassend, al geldt dat ergens wel voor haar bijzondere selectie aan tracks. Zo blijft het genieten voor fans, want de verzamelaar bevat naar goede gewoonte enkele rariteiten. Die maken het niet alleen boeiend, maar zorgen er in een trek ook voor dat je als muziekliefhebber de reeks met interesse blijft volgen. Een van de redenen daarvoor is dat het concept heel helder is. De artiesten krijgen doorgaans carte blanche, wat hen een ongeziene vrijheid geeft. Al is het vanzelfsprekend ook de bedoeling om enig inzicht te bieden in de wereld van de artiest, in zijn of haar muzikale interesses, fascinaties en inspiraties.

Op zich is het compileren van muziek al een flinke uitdaging, als artiest geldt dat nog net iets meer. Want tot op zekere hoogte wil je natuurlijk de luisteraars gidsen naar andere artiesten en albums die niet altijd even bekend zijn. Obel kiest ervoor om eigen werk naar voren te schuiven , zoals onder meer een exclusieve take van Bee Dance en een ambient acapella versie van Stretch Your Eyes, maar ze voegt wat verrassend ook een stuk spoken word aan het geheel toe (Poem About Death).

Haar compilatie openbaart zowel invloeden uit de klassieke(re) sfeer, zoals onder meer Alfred Schnittke (hier aanwezig met Piano Quintet, V), maar ook krautrock (Cans’ Oscura Primavera) en folk (Sybille Baier) tekenen aanwezig. Ook is Obel verslingerd aan Nina Simones’ iconische liveversie van Images. Verder valt ook af te leiden dat de Deense een zwak heeft voor oerdegelijke songschrijvers zoals Ray Davies (I Go To Sleep) en Lee Hazlewood (The Nights), al is mogelijkerwijs dé verrassing op deze compilatie een track van een Bulgaars koor. Die zet de kracht en de mogelijkheden van de stem goed dik aan.

Het interessante aan dergelijke compilatie is dat het zo gevarieerd is, maar toch een knap geheel vormt. Ze nam er dan ook ruimschoots de tijd voor : “I collected all the songs together with my partner Alex and we just spent time listening to records, trying to see what would fit together. Some of the music I’ve included here is on mixtapes we made when we were just friends as teenagers. Each one of the tracks produces stories in my head.”

Ook de moeite: je gaat net door de aanwezigheid van minder bekende tracks en albums verder op zoek. En dat is nu net ook de bedoeling: jezelf wentelen in de keuzes van een artiest, vervoerd worden en vervolgens er dan zelf mee aan de slag gaan. Het concept blijft mooi overeind, Obel vult de voorziene opdracht goed in.

Agnes Obel – Late Night Tales:

 1. Henry Mancini – The Evil Theme
 2. Roger Webb – Moonbird
 3. Eden Ahbez – Eden’s Island
 4. Lee Hazlewood – The Nights
 5. Nora Dean – Ay Ay Ay Ay (Angle-Lala)
 6. Yello – Great Mission
 7. Quarteto Em Cy with Tamba Trio – Aleluia
 8. Lena Platonos – Bloody Shadows From A Distance
 9. Ray Davies – I Go To Sleep
 10. Alfred Schnittke – Piano Quintet, V
 11. Agnes Obel – Stretch Your Eyes (Ambient Acapella)
 12. The Bulgarian State Radio & Television Female Choir – Pilentze Pee (Pilentze Sings)
 13. Agnes Obel – Glemmer Du
 14. Agnes Obel – Bee Dance
 15. Sybille Baier – The End
 16. Michelle Gurevich – Party Girl
 17. Can – Oscura Primavera
 18. David Lang – I Lie
 19. Nina Simone – Images (Live In New York 1964)
 20. Agnes Obel – Poem About Death