×

Recensie

Alternative

09 oktober 2014

Various Artists – LateNightTales: Franz

LateNightTales Franz Ferdinand

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Azuli

LateNightTales Franz Ferdinand Various Artists Alternative 4 Various Artists – LateNightTales: Franz Ferdinand Written in Music https://writteninmusic.com

LateNightTales (tot voorjaar 2003 onder de naam Another Late Night) is al bijna vijftien jaar lang een compilatie-serie om rekening mee te houden. Het recept van het verantwoordelijke label Azuli is: benader een interessante artiest of groep met de opdracht diep in de eigen muziekcollectie te duiken om zo een uitdagende, verrassende ‘late night selection’ samen te stellen. Een selectie die een kijkje in de keuken geeft en de luisteraar op weg helpt nieuwe muziek te ontdekken. Met als extra eis een cover toe te voegen.

Door de jaren heen hebben de meest uiteenlopende namen de eer van LateNightTales hoog gehouden. Een greep: Arctic Monkeys, Röyksopp, Groove Armada, The Flaming Lips, Metronomy, Kid Loco, Fatboy Slim, Midlake en Zero 7. Inmiddels zijn we al meer dan 30 albums verder in deze fijne serie en is het de beurt aan Franz Ferdinand.

En ja, ook de Schotse favorieten voegen een mooie parel toe aan de reeks van muzikale ontdekkingsreizen. Alle bandleden selecteerden een aantal tracks, gebaseerd op muziek die zowel binnen de band als thuis alleen een belangrijke rol hebben gespeeld. De heren openen met een verrassende cover van Jonathan Halper, Leaving My Old Life Behind. Niet veel mensen zullen deze moeilijk te verkrijgen track kennen. In de handen van Franz Ferdinand is het in ieder geval een smaakvolle, ontspannen openingssong met een grotendeels akoestisch karakter.

Hierna neemt de band de luisteraar mee door licht psychedelische poplandschappen middels onder meer een aardige cover van The Beatles’ I’m Only Sleeping om met Sandy Nelsons Let There Be Drums (meer dan vijftig jaar oud!) de boel vervolgens een flinke slinger te geven. De verbinding van mede-Glaswegians Life Without Buildings met Can (Connection) is vervolgens een van de betere passages op het album.

Ian Dury’s Reasons To Be Cheerful Part 3 zorgt altijd voor een grijns en een goede head nod. Die lekkere gelikte funkgitaartjes en dito saxofoon werken natuurlijk prima in deze selectie voor de kleine uurtjes. We blijven hierna nog even op de dansvloer met onder meer de klassieke electrofunk van Zapps More Bounce To The Ounce. Na het funkfeestje wordt de sfeer wat donkerder door het trio Serge Gainsbourg (Requiem Pour Un Con), Lee “Scratch” Perry (Disco Devil) en James Brown (het verrassende King Heroin).

Het inbrengen van de stemmige, met orgel doordrenkte Northern Soul-topper Love Will Set You Free van Carrie Cleveland is een meesterzet. Het hierop volgende Nineteen Hundred & Eighty Five van Paul McCartney & Wings komt ook bijzonder lekker binnen. Hierna voeren ambienteske sferen de boventoon, alhoewel er met Boards Of Canada altijd nog een scherp randje overblijft natuurlijk. De Neil Young-cover Old Man door Justus Köhncke is wat curieus maar past prima binnen het concept en de sfeer van LateNightTales. Dat geldt ook zeker voor het door Brian Wilson geproduceerde Sweet Mountain, een track van American Spring uit 1972. Hierna mag Alex Kapranos met het ‘incrowd-verhaal’ Defibrillator het licht uitdoen.

Hoewel de hoogtijdagen van het fenomeen verzamel-album al lang achter ons liggen betekent dat natuurlijk niet dat er heden ten dage geen ruimte meer is voor compilaties. LateNightTales combineert een redelijke toegankelijkheid aan uitdagende track listings en doet dit nu al bijna vijftien jaar lang. Gewoon doorgaan is dus het devies. Gelukkig denkt Azuli daar net zo over want de volgende editie (Automatic Soul) staat alweer in de planning. 1. Franz Ferdinand - Leaving My Old Life Behind [Exclusive Cover Version]
 2. R. Stevie Moore - I'm Only Sleeping
 3. The West Coast Pop Art Experimental Band - Eighteen Is Over the Hill
 4. Sandy Nelson - Let There Be Drums
 5. Life Without Buildings - New Town
 6. Can - Connection
 7. The Limiñanas - The Darkside
 8. Ian Dury - Reasons to Be Cheerful Part 3
 9. Disco Dub Band - For the Love of Money
 10. Zapp - More Bounce to the Ounce
 11. Serge Gainsbourg - Requiem pour un Con
 12. Lee "Scratch" Perry - Disco Devil
 13. James Brown - King Heroin
 14. Carrie Cleveland - Love Will Set You Free
 15. Paul McCartney & Wings - Nineteen Hundred & Eighty Five
 16. Boards of Canada - Reach for the Dead
 17. Oneohtrix Point Never - Zebra
 18. Justus Köhncke - Old Man
 19. American Spring - Sweet Mountain
 20. Alex Kapranos - Defibrillator [Spoken Word]