×

Recensie

Jazz

27 januari 2021

Various Artists

Indaba Is

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Brownswood Recordings

Indaba Is Various Artists Jazz 4.5 Various Artists – Indaba Is Written in Music https://writteninmusic.com

De superlevendige jazzscene van Johannesburg maakt al jaren grote indruk maar werd nog niet eerder zo energiek vastgelegd als op Indaba Is. Pianiste/zangeres Thandi Ntuli en zanger Siyabonga Mthembu, beiden voorlopers binnen de jonge nieuwe Zuid-Afrikaanse jazz, nemen ons bij de hand.

De Britse saxofonist/klarinettist Shabaka Hutchings heeft nogal wat invloed gehad op het hedendaagse jazzlandschap. Niet alleen met zijn albums met zijn revolutionaire bands Sons of Kemet en The Comet Is Coming maar juist ook omdat hij met Shabaka and the Ancestors ons bekend maakte met de frisse jazzscene van Zuid-Afrika. Op de twee tot nu toe verschenen albums die hij daar maakte (Wisdom of Elders (2016) en We Are Send Here By History (2019)) speelde zo’n beetje iedereen mee die leidend in die scene is.

De jazzscene in Johannesburg heeft een breed jazzspectrum dat zowel een (Zuid) Afrikaanse oorsprong als een dik door Amerikaanse jazz beïnvloede sound heeft. De nieuwe lichting voegt daar frisse elementen uit de oude hiphop en R&B aan toe maar maakt hun Afrikaanse oorsprong al net zo prominent duidelijk. En de spoken word heeft een immer politieke en sociale lading.

Indaba Is, uitgebracht door Gilles Peterson’s Brownswood Recordings, is een klinkende collectie composities geworden waarop de diversiteit van de Johannesburg jazzscene in volle glorie voor het voetlicht wordt gebracht. Na het sterke album New Horizons, Young Stars Of The African Jazz dat vorig jaar via Afrosynth Records verscheen, is Indaba Is wederom een introductie van bands die je gelijk ook live wilt horen om de optimale vibes te kunnen voelen. De acht bands die op het album te horen zijn laten ieder grote indruk achter.

Het album begint voortvarend met het cool swingende Ke Nako van pianist Bokani Dyer en zijn band. Dyer, gestart in Kaapstad maar nu volledig in de jazzscene van Johannesburg opgenomen, is een waanzinnige pianist die met zijn spel wereldwijd zijn sporen al begint te verdienen. De heerlijke groep muzikanten die hij om zich verzameld heeft pakt al net zo vrij en avontuurlijk in de hun gegunde ruimtes op als Dyer ze weergaloos van repliek dient. Droomopener.

The Brother Moves On, de band van mede-compilatie samensteller Siyabonga Mthembu, vervolgt met het dromerige tegelijk hartverwarmende Umthandazo Wamagenge. Over de klanken van de Rhodes, diepe bas, losse drums en lekker tegen elkaar inspelende gitaren pakt Mthembu de kans om optimaal te schitteren. Zo’n compositie die vanuit de souljazz met spirituele krachten zijn prachtvorm vindt.

Trompettist Lwanda Gogwana en zijn band verrassen optimaal met All Ok. Een stuitend mooie compositie die van traditionele naar vernieuwende jazz schuift en traditionele elementen, vooral in zang en percussie, met modern klassiek verbindt.

The Wretched laat hun indrukwekkende kwaliteiten horen in een sound met sterk overmodulerende elektrische gitaren, straffe drums en prachtige authentieke zang in het zalig avontuurlijke What is History. Energieke jazz gestoken in een daadkrachtig statement over de zwarte geschiedenis. Sibusile Xaba with Naftali, Fakazile Nkosi, & AshK verrassen in Umdali dan juist weer in traditionele klanken die rond de akoestische gitaar met gloedvolle zang in warmbloedige soulfull sferen belandt.

The Ancestors zijn, ook zonder de inbreng van Shabaka Hutchings, een heerlijk los swingende band. Op het lekker langgerekte Prelude To Writing Together laten ze hun door Afrikaanse invloeden doordrongen souljazzsound met spiritual elementen wederom glanzen in vrije klanken.

Al net zulke soulfull jazzklanken komen van het soul en R&B doorspekte Dikeledi van Thandi Ntuli en haar band. De fijn warmbloedige song ligt fraai in het verlengde  van wat ze op haar onvolprezen, in eigen beheer uitgebrachte, debuut The Offering al zo goed liet horen. Wat een fascinerende zangeres, wat een heerlijke samenzang en vloeiende band heeft ze toch. Ntuli is één van de allergrootste jazztalenten van de laatste jaren en verdient optimaal wereldwijd alle aandacht te krijgen.

Abaphezulu van iPhupho L’ka Biko ft Siyabonga Mthembu & Kinsmen sluit het album ijzersterk af. iPhupho L’ka Biko is de band rondom bassist Nhlanhla Ngqaqu en heeft immer een keur aan gastvocalisten paraat staan. Zoals in dit geval Siyabonga Mthembu en Kinsmen. Hun aanstekelijke jazzsound is vergroeid in de Zuid-Afrikaanse cultuur en herbergt net zoveel traditionele elementen als avontuurlijke jazzklanken.

Indaba Is is een prachtige introductie naar de jazzscene van Johannesburg. Een scene die zowel heerlijk divers in muzikale opvattingen als buitenissig goed en diep musiceert. Indabe Is zal een keerpunt in de ontdekking van nieuwe jazz blijken.  1. Bokani Dyer - Ke Nako
  2. The Brother Moves On - Umthandazo Wamagenge
  3. Lwanda Gogwana - All Ok
  4. The Wretched - What is History
  5. Sibusile Xaba with Naftali, Fakazile Nkosi, & AshK - Umdali
  6. The Ancestors - Prelude to Writing Together
  7. Thandi Ntuli - Dikeledi
  8. iPhupho L’ka Biko ft Siyabonga Mthembu & Kinsmen – Abaphezulu