×

Recensie

Roots

11 november 2021

Various Artists

Highway Butterfly The Songs of Neal Casal

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Royal Potato Family

Highway Butterfly The Songs of Neal Casal Various Artists Roots 4 Various Artists – Highway Butterfly The Songs of Neal Casal Written in Music https://writteninmusic.com

Het is ondertussen ruim twee jaar geleden dat Neal Casal, de set van Chris Robinson Brotherhood op Blues Peer opluisterde met zijn geïnspireerde snarenspinsels, het was overigens de laatste editie op het festivalterrein in Limburg in de nog zorgeloze pre covid periode. Een maand later stapte de muzikant uit het leven. Naast de Brotherhood flankeerde Casal in The Cardinals, de begeleidingsband van Ryan Adams in de beginjaren, er waren bovendien connecties met Beachwood Sparks, GospelbeacH en Hard Working Americans, naast talloze opnamesessies. Zijn solowerk was eerder in beperkte kring bekend, de veertien langspelers die vanaf het uit 1995 daterende Fade Away Diamond werd na zijn dood met een verjaardag editie bedacht. Gary Waldman, goede vriend en manager waakt over Casal’s muzikale erfenis die destijds niet voldoende naar waarde werd geschat.

Dat illustreert deze uitgebreide bloemlezing die onder toezicht van producers Jim Scott en Dave Schools in de PLYRZ Studio in Californië stand kwam. Op de plek waar Casal ooit het vak leerde kwamen vanaf 20 februari muzikanten samen. Billy Strings en Circles Around The Sun blikten All The Luck In The World op de initiële opnamesessie in. Op die eerste cd brengt Aaron Lee Tasjan Travelling After Dark in onvervalst Roy Orbison allure. Casals oude kompanen van Beachwood Sparks en GospelbeacH selecteerden You Don’t See Me Crying.

De prachtige uitvoering van Sweeten The Distance, de titeltrack van zijn laatste soloplaat is een duet van Dori Freeman met Teddy Thompson, His Golden Messenger blaast Time Down The Wind nieuw leven in. En zo gaat het onverstoorbaar verder, na de op warme golven surfende West Coast van Freeway To The Canyon  opent zich een uitgebreid luikje uit Fade Away Diamond. Leslie Mendelson ondersteunt Feel No Pain met pianospel en wordt geflankeerd door Greg Leisz’s lapsteel. Na het eveneens op pedalsteel balancerende  Detroit Or Buffalo sluit en Susan Tedeshi samen met Derek Trucks ingetogen maar indrukwekkend af met Day In The Sun.

Op het tweede schijfje gaat het verder met de op fraai uitgesponnen snarenspinsels van Jim Hearing, Jon Graboff en John Keane leunende instrumentaaltje Bird With No Hand. Shooter Jennings zingt Maybe California, er is een fijne door strijkers ondersteunde uitvoering van December en van Grand Island belanden we op de Superhighway in een southern blues interpretatie. We blijven in die sfeer met het door zwoele blazers aangestuurde Too Much To Ask, de soulvolle zang van Kenny Roby krijgt warme harmonische ondersteuning van Amy Helm. Bob Weir van Grateful Dead diept Time And Trouble op en J.Mascis brengt Death Of A Dream in een scheurende Dinosaur Jr. adaptatie. Het al even massieve gitaarwerk dat we vervolgens horen is van Warren Haynes ‘’Free To Go’’, zingt hij.

We besluiten toch nog even te blijven voor de derde cd, die opent met So Far Astray. Steve Earle gromt zich grandioos door de titeltrack Highway Butterfly De zwoele, slepende zang van Victoria Reed zet het melancholische Angel And You’re Mine mooi in de verf en even verderop weerklinkt de  stem van Lauren Barth in het dromerige Lost Sattelite. Tussendoor passeert een melodieuze instrumentale versie van Pray Me Home met Jason Crosby op de pianovleugel. Die zet Jesse Aycock op de weg met The Losing End Again, een van de vrouwen die op de derde cd figureren. Als Angie McKenna uitgezongen is met Fell On Hard Times tonen Devon Allman en Duane Betts  zich waardige erfgenamen van The Allman Brothers in Raining Straight Down. Casals oude vrienden van Hazy Malace flankerenJena Kraus in Soul Gets Lost. Interview fragmenten klinken door in het door Robbi Ross gebrachte I Will Weep No More.

Na ruim drie uur het werk van deze brijante muzikant en songwriter te beluisteren, is het een raadsel dat dit uitgebreide oeuvre zo lang zonder interpretaties van andere muzikanten is gebleven. Deze  magistrale collectie vormt een postume rehabilitatie voor Neal Casal, naast zijn muzikale activiteiten was hij een niet onverdienstelijk fotograaf, getuige het bijhorende boekje dat naast de teksten en uitvoerige liner notes van Jim Cardillo  met foto’s van en door Casal. Naast de drieledige cd versie is er een editie met vijf vinylplaten. 1. 1. Traveling After Dark - Aaron Lee Tasjan
 2. 2. Need Shelter - Jaime Wyatt
 3. 3. You Don't See Me Crying - Beachwood Sparks w/ GospelbeacH
 4. 4. No One Above You - Marcus King w/ Eric Krasno
 5. 5. Feathers For Bakersfield - Fruit Bats
 6. 6. All The Luck In the World - Billy Strings w/ Circles Around The Sun
 7. 7. Sweeten The Distance - Dori Freeman w/ Teddy Thompson
 8. 8. Time Down The Wind - Hiss Golden Messenger
 9. 9. Me & Queen Sylvia - Jonathan Rice
 10. 10. Wisest Of The Wise - Mapache
 11. 11. Freeway To The Canyon - Phil Lesh & The Terrapin Family Band
 12. 12. Feel No Pain - Leslie Mendelson
 13. 13. Detroit Or Buffalo - Jonathan Wilson w/ Hannah Cohen
 14. 14. Day In The Sun - Susan Tedeschi & Derek Trucks
 15. 15. Bird With No Name - Jimmy Herring w/ Circles Around The Sun
 16. 16. Maybe California - Shooter Jennings
 17. 17. White Fence Round House - Vetiver
 18. 18. December - Todd Sheaffer
 19. 19. Grand Island - Courtney Jaye
 20. 20. Superhighway - Oteil Burbridge, Nick Johnson, Steve Kimock, John Morgan Kimock & Duane Trucks
 21. 21. Willow Jane - Britton Buchanan
 22. 22. Too Much To Ask - Kenny Roby w/ Amy Helm
 23. 23. Time And Trouble - Bob Weir w/ Jay Lane & Dave Schools
 24. 24. Death Of A Dream - J. Mascis
 25. 25. The Cold and The Darkness - Tim Heidecker
 26. 26. Free To Go - Warren Haynes
 27. 27. So Far Astray - Rachel Dean
 28. 28. Highway Butterfly - Steve Earle & The Dukes
 29. 29. Angel And You're Mine - Victoria Reed
 30. 30. Pray Me Home - Jason Crosby
 31. 31. Lost Satellite - Lauren Barth
 32. 32. The Losing End Again - Jesse Aycock
 33. 33. These Days With You - Puss N Boots
 34. 34. Cold Waves - Tim Bluhm, Kyle Field
 35. 35. Best To Bonnie - Zephaniah Ohora w/ Hazeldine
 36. 36. Let It All Begin - The Mattson 2
 37. 37. You'll Miss It When It's Gone - Cass McCombs, Ross James, Joe Russo, Farmer Dave Scher & Dave Schools
 38. 38. Fell On Hard Times - Angie McKenna
 39. 39. Raining Straight Down - The Allman Betts Band
 40. 40. Soul Gets Lost - Hazy Malaze w/ Jena Kraus
 41. 41. I Will Weep No More - Robbi Robb