×

Recensie

World

12 juli 2015

Various Artists

Hanoi Masters: War Is A Wound, Peace Is A Scar

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht door: Glitterbeat

Hanoi Masters: War Is A Wound, Peace Is A Scar Various Artists World 3.5 Various Artists – Hanoi Masters: War Is A Wound, Peace Is A Scar Written in Music https://writteninmusic.com

Het is niet elke dag dat muziek uit Vietnam voorbij komt. Als dat gebeurt, dan mag je spreken van iets bijzonders. En dat is hier precies het geval. Ian Brennan, de producer van dit album toog naar Vietnam om daar de muziek vast te leggen die voor de Vietnamezen van belang was, voor en ten tijde van de Vietnamoorlog. Wat hij deed, was het opzoeken van mensen die destijds muziek maakten en die de muziek van weleer, met de authentieke instrumenten bespeeld, beheersten en beheersen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de K’ni. Dat is een instrument dat tussen de tanden geklemd wordt en waar vervolgens, terwijl men zingt, de enige snaar die het instrument rijk is, beroerd wordt. Het is een instrument met een lange geschiedenis dat de ontwikkeling van bijvoorbeeld de Theremin ruimschoots voorafging.

Gegeven het feit dat de muzikanten hun jonge jaren al ver achter zich hebben gelaten, is het niet vreemd dat de stemmen zo nu en dan wat breekbaar klinken. Het is de verdienste van Ian Brennan dat hij ter plekke de muzikanten de kans gaf authentieke Vietnamese muziek opnieuw te zingen en te spelen en vast te leggen. Als je je bedenkt dat deze mensen destijds de sporen van de oorlog vaak ook aan den lijve ondervonden of tenminste van dichtbij hebben meegemaakt, is de titel van het album snel verklaard maar is ook de stemmigheid van het album snel te vangen. Hoewel deze recensent het Vietnamees in generlei mate beheerst, is de emotie die in de muziek is ingebed, ook zonder taalbegrip goed aan te voelen. Een bijzondere ontdekkingsreis terug in de tijd naar het Vietnam van weleer.

Tracklisting War Is A Wound, Peace Is A Scar:

 1. For The Fallen (Pham Mong Hai)
 2. Help Us In This Life (Pham Mong Hai)
 3. Road To Home  (Nguyen Thi Lân)
 4. The Wind Blows It Away (Quôc Hùng)
 5. I Long To Return To My Hometown (Vo Tuan Minh)
 6. Heroine Song (Xuân Hoach)
 7. Doomed Love (Xuân Hoach)
 8. The Rice Drum (Nguyen Thi Lân)
 9. Gratitude (Xuân Hoach)
 10. Please Wait For Me (Quôc Hùng)
 11. Taking Your Spirit To The Next World (Pham Mong Hai)


 1. For the Fallen
 2. Help Us in This Life - Hát Van
 3. Road to Home - V'ê Quê
 4. The Wind Blows It Away
 5. I Long to Return to My Hometown - Quê Me
 6. Heroine Song - Hát Hâu Cô Bo
 7. Doomed Love - Xâm Huê Tình
 8. The Rice Drum - Trông Com
 9. Gratitude - Xâm Thâp Ân
 10. Please Wait For Me
 11. Taking Your Spirit to the Next World - Hát Lô Huong