×

Recensie

Electronic

16 september 2020

Various Artists

Door To The Cosmos

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: On The Corner

Door To The Cosmos Various Artists Electronic 4 Various Artists – Door To The Cosmos Written in Music https://writteninmusic.com

Erg interessant platenlabel dat On The Corner. Met hun tiende uitgave, het 24 tracks tellende Door To The Cosmos brengen ze een uitgestrekt album uit waarop ze de toekomst van de ambient, noem het dus maar future ambient, voorstellen. Het is een adembenemende ervaring.

OnThe Corner is een label met een naam die volledig gelinkt is aan Miles Davis, niet alleen vernoemd naar het vermaarde album maar tevens met als motto ‘Call it what you want’, toen Miles door journalisten gevraagd werd of het nog wel ‘jazz’ was wat hij maakte. On The Corner staat voor een volledig open muzikale visie. Door To The Cosmos is daar het sprekende voorbeeld van, zoals hun eerder uitgebrachte EP’s dat ook al waren.

Het gros van de 24 tracks die op het album (dubbel CD, triple LP) te horen zijn is gemaakt door muzikanten die voor het publiek niet echt bekend zijn maar in hun muzikale ontwikkeling door het label optimaal ondersteund worden. Muzikanten die met de muzikale kennis van nu nieuwe muziek maken. Soms herkenbaar dan weer overhellend naar volslagen anders.

Door To The Cosmos is een album dat het ‘in één keer achter elkaar doorluisteren’ principe hanteert en dan juist dan zijn volledig schoonheid prijsgeeft. Met de Detroit house, UK bass maar net zo gemakkelijk de muziek afkomstig uit New Orleans, Jamaica, de delta van de Niger en andere fascinerende plekken in Afrika en de jazz en diens grote vrijheid als uitgangspunt, worden nieuwe tracks opgetrokken die innovatief, creatief, immer verrassend en geest openend aan je voorbij trekken.

Met de titel van het album dan weer refererend aan het baanbrekende Sun Ra motto ‘Dare to knock at the door to the cosmos’ wordt een spannend muzikaal landschap opgetrokken dat dan wel van electronic klanken en beats doortrokken is maar immer warmbloedig tot ons komt. Soms atmosferisch en breed uitwaaierend dan weer dansbaar en funky of juist stuwend en vervreemdend. Steeds weer lekker heen en weer stuiterend tussen invloeden en afkomst.

Door To The Cosmos is een wervelende electronic belevenis die zich niet in specifieke tracks laat omschrijven maar zich juist als geheel laat aanraden. Dat de mensen achter On The Corner, die veel meer dan een platenlabel zijn en ook reuze spannende concerten en projecten organiseren, een grote gave hebben spannende muziekmakers om zich heen te verzamelen mag duidelijk zijn. Met vrijwel allemaal nieuwe onbekende namen hebben ze een zeer overtuigend album uitgebracht. Absolute aanrader.

Kant A:

 1. Azu Tiwaline Ft Cinna Peyghamy - Violet Curves
 2. Khalab - Sorry
 3. DNGDNGDNG - Hiperborea (Quixosis Remix)
 4. JD Twitch - Agyapong
 5. BKCLX - Sisters Brew

Kant B:

 1. Edrix Puzzle - Jonny Buck Buck
 2. Don Korto - Samosa Beat #02
 3. Rebecca Vasmant - Teen Town
 4. Uffe - City's Dead

Kant A:

 1. Planet Battagon - Wezlee's Disco Inferno
 2. Clive From Accounts - The Rain
 3. Jose Marquez - La Negra Lorenza
 4. Guedra Guedra Presents Taxi Kabir - Couscous Curtain

Kant B:

 1. Tamar Collocutor V - Everywhere (Live At TRC – Black Classical Speedbump Mix)
 2. Don Korto - Samosa Beat #01
 3. Ariwo - Flameback Dance
 4. Batida Ft Karlon - Aquecedor

Kant A:

 1. Petwo Evans - Wheels
 2. Dengue Dengue Dengue - Semillero (Nicola Cruz Remix)
 3. Sunken Cages - Sounds For Zanzi (Iyer Remix)
 4. Babani Soundsystem - Touni Minwi

Kant B:

 1. Collocutor - Lost And Found (Afrikan Sciences Remix)
 2. Dengue Dengue Dengue - Amnative
 3. Tenesha The Wordsmith Ft Tamar Collocutor - Yemaya (Vasmant Mixmaster)