×

Recensie

Electronic

25 mei 2015

Various Artists

DJ-Kicks: Actress

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: !K7

DJ-Kicks: Actress Various Artists Electronic 4 Various Artists – DJ-Kicks: Actress Written in Music https://writteninmusic.com

Het alweer 49ste deel in de super interessante DJ-Kicks serie is voor Actress en het is wederom een spannende collectie tracks geworden.

Actress, het alias van de Britse Darren Cunningham, heeft met vier bijzondere albums, waarvan het laat vorig jaar uitgekomen Ghettoville wederom van grote klasse is, grote indruk gemaakt. Hij is al langere tijd een van de belangrijkste namen binnen de electronic en dus een ideale kandidaat om een deel in de vermaarde DJ-Kicks serie te doen.

Geheel in de lijn van de vier albums die Actress tot nu toe uitbracht is ook deze compilatie onvoorspelbaar en stuiteren de tracks alle kanten op. De lijn is experimenteel en prikkelend en Cunningham lijkt zich minder te hebben aangetrokken van hoe tracks en tempo op elkaar aansluiten en echt in een vloeiende mix te werken. Het maakt dit deel van DJ-Kicks daardoor schurend, rafelig en uitdagend.

Cunningham omschrijft het zelf als ‘I’m thinking about the names of the artists, tracks and albels and what they mean to me. I often base my tracklisting purely on how the the tracks work together in a poetic sense’ en dat heeft hij op deze compilatie precise zo gedaan. Juist omdat hij een andere keuze maakt dan normaliter een dj zou doen en hij constant tracks die het experiment opzoeken in ritmes en soundscapes achter elkaar plaatst, heeft hij een enorme diversiteit en spanning weten te creëren.

Soms een aantal tracks niet al te gemakkelijk dan weer een aantal tracks vloeiend aan elkaar koppelend, prikkelt deze DJ-Kicks op het hoogste niveau en is daarmee een grote aanwinst in de serie te noemen. Dat Cunningham geen voorspelbare compilaties maakt wisten we al van zijn dj-sets, dit deel in de DJ-Kicks serie sluit daar naadloos op aan. Het is een deel in de serie dat over de jaren alleen maar aan intensiteit zal groeien. En een compilator die zowel Lorenzo Senni, Autechre, John Beltran, Shit and Shine als een opgepitchte Tin van Zennor en het eigen, geweldige, Bird Matrix in een lange mix weet vast te leggen verdient alle eer. 1. Breaker 1 2 – 2
 2. Lorenzo Senni – Elegant, and Never Tiring
 3. Reel by Real – Look At Me
 4. Autechre – Pen Expers
 5. Chameleon – Thought 2
 6. Beneath – Stress 1
 7. Simbiosi – Impari
 8. Zennor – Tin
 9. John Beltran – Anticipation
 10. Moon B – Those Moments
 11. STL – Psychelicious
 12. Snakepiss – Toil
 13. Shit and Shine – Pearl Drop
 14. Chez n Trent – Windy City Club
 15. Mark Fell – Section 1-7
 16. GNESIS – Pear
 17. Shxcxchcxsh – LDWGWTT
 18. Hank Jackson – Track 3
 19. Actress – Bird Matrix (DJ-Kicks)
 20. Gherkin Jerks – Red Planet