×

Recensie

Metal

07 april 2022

Various Artists

Crash! Bang! Wallop! New Wave Of Lowlands Heavy Metal 1979-1984

Geschreven door: Sicco Roukema

Uitgebracht door: Excelsior Recordings

Crash! Bang! Wallop! New Wave Of Lowlands Heavy Metal 1979-1984 Various Artists Metal 4 Various Artists – Crash! Bang! Wallop! New Wave Of Lowlands Heavy Metal 1979-1984 Written in Music https://writteninmusic.com

Crash! Bang! Wallop! doet de fervente metalliefhebber op leeftijd gelijk terugdenken aan de gloriedagen van de NWOBHM. Het nummer is terug te vinden op een klassieke 4 track 12”van Raven uit ’82 en werd later ook als bonus track toegevoegd op hun 2e album Wiped Out.

De NWOBHM (o.a. Iron Maiden, Raven, Jaguar, Blitzkrieg, Diamond Head, Tokyo Blade, Venom, Judas Priest, Avanger, Tank, Satan, etc) was ook een grote invloed op het metal-landschap van de Lage Landen in de jaren 80. Robert Haagsma leverde daar 7 jaar geleden met zijn Dutch Steel verzamelaar al een schitterend document vanaf (3LP) met ook veel obscuur werk.

Ook voor Anton Dautzenberg en Vincent Loozen, de samenstellers van deze compilatie heeft de NWOBHM een muzikale fundering gelegd in hun prille puberjaren die door de jaren heen onverwoestbaar is gebleken.  In het cd boekje zeggen ze het zelf ook. The Love For It Will Never Fade Away.  

Vanuit die liefde voor het genre vonden zij het tijd om onze eigen NWOLLHM eens te eren op een gepaste wijze. Want toegegeven, deze pioniers hebben lang niet altijd de credits gekregen die zij wel verdienden. De heren hebben gefocust op de periode van 1979 tot en met 1984, of zoals zij zelf zeggen, de pre-hairspray periode. Dit gold in ieder geval voor de Lage Landen, want de glam metal kwam natuurlijk ook in ’81/’82 op vanuit LA, maar waaide nog niet zo snel over naar onze regionen. Maar meer is het volgens mij een verzameling bands die Anton en Vincent zelf te gek vinden en terwijl zij door hun eigen collectie hebben gestruind, stuitten ze ook hier en daar nog op een band die ze zelf in die periode nog niet kenden.

Het resultaat is 23 bands en 23 liedjes verdeeld over 2 cd’s. Het dubbelalbum kent 21 nummers. Een heerlijke verzameling van bekende en minder bekende acts en zelfs twee niet eerder uitgebrachte tracks van Mover (eerste band van Arjan Lucassen samen met Shmoulik Avigal die alleen een demo heeft opgenomen) en van het Belgische Victim.  Natuurlijk ontbreken de grote Nederlandse vaandeldragers Picture en Bodine (demoversie van Shooting Dice) niet  en gelukkig staat het uit Beverwijk afkomstige Hammerhawk er ook op met het snelste nummer van hun debuut-EP uit 1984. Gilgamesj bestaat al sinds 1975 en is vertegenwoordigd met Oppresion. Pure hardrock met een riff die van Tygers Of Pan Tang had kunnen zijn. De met punk geïnjecteerde Vopos uit Zwolle zijn ook terug te vinden met het erg rauwe In The Book uit 1983.

In die tijd had ik het idee dat België toch net iets meer metal was dan wij Hollanders en dat idee wordt ook nu weer bevestigd. Crossfire, Warhead, vooral het weergaloze Acid (in mijn opinie een van de beste Belgische metalbands) klonken toch wel een stuk internationaler. Ready For Hell van Belgische Killer is ook zo’n geweldig nummer (en later flikten ze het nog een keer met Shock Waves). Ook Ostrogoth ontbreekt niet en gelukkig is er gekozen voor een nummer van hun debuut EP, die veel beter was dat het daaropvolgende album. Steelover klonk met Need The Heat weer meer als Scorpions. Luister maar eens naar het geweldige refrein. Maar naast deze bekender acts, staan er ook bands op als S to S. Ooit 1 album in eigen beheer uitgebracht in 1978 en met het snelle I’m A Killer bewijzen ze hun tijd ver vooruit te zijn geweest.

Natuurlijk zijn er ook bands die ontbreken (Defender, Martyr om er een paar te noemen), maar Dautzenberg en Loozen geven ook aan dat dit geen allesomvattend document is. Het is hun keuze, en die keuze is echt prima qua songs en bands.  En ja, veel van de Nederlandse bands staan ook op de Dutch Steel verzamelaar, maar op Crash! Bang! Wallop! is er gekozen voor andere tracks.

Naast de dubbel-cd en -lp verschijnt er ook een prachtig boek van 76 pagina’s vol interviews met onder meer Metal Mike, verhalen over Rave On Records (eerste Nederlandse metal-label met klassiekers als de Nuns Have No Fun EP van Mercyful Fate. Maar ook Franse knallers zoals H Bomb en  Sortilege, het Italiaanse Astaroth en Life On Grey met Peter van Elderen (PPSR, Fire Horse, Tankzilla), Heavy Sound Festival, Hanneke Kappen en haar radioprogramma Stampij en vele mooie foto’s en artwork van Maarten Donders.

Kortom, een prachtig tijdsdocument dat met zorg en liefde is samengesteld en niet mag ontbreken in welke metalverzameling dan ook. 1. Picture - Lady Lightning
 2. Black Widow - Heaven Is Yours, Hell Is Mine
 3. Killer- Ready For Hell
 4. Warhead - Attack and Kill
 5. Bodine - Shooting Dice
 6. Steelover - Need The Heat
 7. Acid - Bottems Up
 8. Lions Pride - The Nighthunter
 9. Gilgamesj - Oppresion
 10. Jack Pisters / Avalon - Arabesque
 11. Mover - Don't Touch It


 1. Crossfire - Demon Of Evil
 2. S To S - I'm A Killer
 3. Vopo's - In The Book
 4. Ostrogoth - Lords Of Thunder
 5. The Rogers - Metal King
 6. Victim - Nightriders
 7. Teaser - What You Need Is Love
 8. Danger - Woman
 9. Vault - Suicide
 10. Hammerhawk - High Score
 11. Tormentor - No They Ain't Gonna Catch Me
 12. Thunderfire - The Beast On The Run