×

Recensie

Roots

07 december 2018

Various Artists – Confessin’ The

Confessin' The Blues

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: BMG Records

Confessin' The Blues Various Artists Roots 4.5 Various Artists – Confessin’ The Blues Written in Music https://writteninmusic.com

“The Blues is probably the most important thing America has ever given the world”, een citaat van Keith Richards die bijzonder goed geplaatst is om de erfenis van  het twaalfmaten genre naar waarde te schatten. De blues legde destijds het fundament van jazz, rock’n roll , R&B en is bepalend voor de verdere evolutie van heavy en metal rock en hip hop.

Niet alleen ontleende het muzikale verbond van Richards met Mick Jagger zijn naam aan de song van Muddy Waters. Evenals talloze andere Britse formaties exploreerden The Rolling Stones uitgebreid in het genre en ontwikkelden het prototype van de bluesrock en houden het bij momenten enigszins zieltogende genre in leven. In het verleden werden naast de credits de royalities van de zwarte bluespioniers wel eens ‘vergeten’ en niet alleen door Led Zeppelin. Notoire fans als The Rolling Stones houden nu ruim vijf decennia the blues’ alive and kicking’. Onlangs was er nog het integraal aan hun blueshelden opgedragen tribuut Blue & Lonesome en nu is er opnieuw een interessant eerbetoon. Ronnie Wood penseelde eigenhandig het op de cover afgebeelde schilderwerkje en zorgt samen met  Keith en de overige Stones voor een doordachte selectie.

Uiteraard mag Muddy Waters het starschot geven, Rolling Stone dateert uit 1950 maar de primitieve rauwe blues akkoorden hebben na bijna zeven decennia  niets aan zeggingskracht ingeboet. Dat geldt eveneens voor de zinderende afsluiter Mannish Boy en voor zowat alle overige veertig tracks die hier passeren die ooit wel eens door The Stones op vroeg studiowerk of op het podium werden geïnterpreteerd. Muddy Waters, Chuck Berry, John Lee Hooker, Jimmy Reed, Magic Sam, Buddy Guy, Otis Rush, B.B. King… die de elektrische blues in de jaren vijftig vanuit Chicago weredwijd exporteerden figureren naast harpgiganten Little Walter, Billy Boy Arnold. Illustere voorgangers uit de countrybluesscène met Big Bill Broonzy, Mississippi Fred Mc Dowell en uiteraard Robert Johnson.

De pianoblues is vertegenwoordigd met Big Maceo Merriweather, Amos Milburn terwijl Jay McShann en Walter Brown de uit 1941 daterende titeltrack aanleveren. In het bijgeleverde boekje schetst Colin Larkin de evolutie en invloed van de blues aangevuld met een beknopte biografie van de muzikant.    Opvallend is het aandeel van Willie Dixon, Bo Diddleys You Can’t Judge A Book By It’s Cover en enkele passages van Waters en Howlin’ Wolf werden destijds aangeleverd door de bassist en geniale songwriter uit de Chess stal.

Een deel van de opbrengst, zowat 10%, wordt overigens gedoneerd aan Dixon’s Blues Heaven Foundation. Een beetje bluesliefhebber heeft dit repertoire in huis maar  Confessin’ The Blues biedt een fraai overzicht van de evolutie van de zwarte, Dale Hawkins is hier de enige bleekscheet met Suzie Q, blues in de jaren vijftig en zestig.

Tracklisting Confessin’ The Blues:

CD 1:

 1. Muddy Waters – Rollin’ Stone
 2. Howlin’ Wolf – Little Red Rooster
 3. John Lee Hooker – Boogie Chillen
 4. Little Walter – Hate To See You Go
 5. Chuck Berry – Little Queenie
 6. Bo Diddley – You Can’t Judge A Book By It’s Cover
 7. Eddie Taylor – Ride ‘Em On Down
 8. Slim Harpo – I’m A King Bee
 9. Magic Sam – All Your Love
 10. Elmore James – Dust My Broom
 11. Little Walter – Just Your Fool
 12. Muddy Waters – I Want To Be Loved
 13. Big Bill Broonzy – Key To The Highway
 14. Robert Johnson – Love In Vain Blues
 15. Mississippi Fred McDowell – You Gotta Move
 16. Jimmy Reed – Bright Lights, Big City
 17. Big Maceo – Worried Life Blues
 18. Little Johnny Taylor – Everybody Knows About My Good Thing (Part 1)
 19. Howlin’ Wolf – Commit A Crime
 20. Otis Rush – I Can’t Quit You Baby
 21. Jay McShann & Walter Brown – Confessin’ The Blues

CD 2:

 1. Howlin’ Wolf – Just Like I Treat You
 2. Little Walter – I Got To Go
 3. Chuck Berry – Carol
 4. Bo Diddley – Mona
 5. Muddy Waters – I Just Want To Make Love To You
 6. Elmore James – Blues Before Sunrise
 7. Eddie Taylor – Bad Boy
 8. Boy Blue – Boogie Children
 9. Jimmy Reed – Little Rain
 10. Robert Johnson – Stop Breakin’ Down Blues
 11. Reverend Robert Wilkins – The Prodigal Son
 12. Lightnin’ Slim – Hoodoo Blues
 13. Billy Boy Arnold – Don’t Stay Out All Night
 14. Bo Diddley – Crawdad
 15. Dale Hawkins – Suzie Q
 16. Amos Milburn – Down The Road Apiece
 17. Howlin’ Wolf – Little Baby
 18. Little Walter – Blue And Lonesome
 19. B.B. King – Rock Me Baby
 20. Buddy Guy – Damn Right I’ve Got The Blues
 21. Muddy Waters – Mannish Boy