×

Recensie

World

19 mei 2014

Various Artists

Brazilian Bass

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Far Out Recordings

Brazilian Bass Various Artists World 4 Various Artists – Brazilian Bass Written in Music https://writteninmusic.com

Een wel heel erg lekkere soundtrack voor een door het WK in Brazilië doordrenkte zomer wordt dit jaar verzorgd door het uit Londen afkomstige platenlabel Far Out Recordings met Brazilian Bass. De van reggae, hiphop, soul, electronic, Afrobeat en dub doorspekte verzamelaar is een ideale introductie in de Braziliaanse Bass Culture.

Dat Far Out grossiert in de mooiste Braziliaanse muziek is al jaren bekend. Dat hun muziek ideaal is om te remixen ook al veel langer. Met Brazilian Bass leggen ze nu de wortels van de nieuwe stromingen in Brazilië bloot. Tracks die door jonge platenlabels worden uitgebracht en de nieuwe Braziliaanse sound bepalen. Het stuitert heerlijk van dub en reggae naar met Afrikaanse ritmes doorspekte salsa naar spannende electronic, en altijd met diepe bassen vergezeld. De zogenoemde Bass Culture heeft al snel een zeer grote following gekregen die zich nu ook langzaam over de wereld aan het verspreiden is. Brazilian Bass geeft een fijne inzage in de nieuwe muzikale stromingen.

Vanaf de door dub en reggae doorbloede openingstrack Baião van Mental Abstrato & DJ Tahira openbaart zich in 17 tracks een heerlijk zonnige verzameling tracks die de jonge Braziliaanse garde muzikanten, die vanuit alle hoeken van de bevolking komen, goed in kaart brengt. Of ze nu vooral door salsa of andere Latijnse ritmes of nog verder terug vanuit de bron uit Afrika komen of juist weer door de soundsystems, zo bekend van Jamaica, beïnvloed zijn, het klinkt allemaal even aanstekelijk. Luister achtereenvolgens eens naar tracks als, het op een Afrikaans gitaarritme gedreven Omin van Afroelectro en aansluitend naar het van Jamaica invloeden doorspekte Não Deixe de Lutar van Junior Dread feat. Black en het dubby en wel heel erg lekkere Bola Com os Amigos van Anelis wat daar weer op aansluit. Het zijn drie behoorlijk verschillende tracks maar die tevens in sfeer, sound en intentie dicht bij elkaar liggen.

Brazilian Bass is zo’n album dat perfect past op zomerse namiddagen in de tuin met vrienden en met iets koels in de hand en iets heel moois en lekkers op de barbecue. De grote aantrekkingskracht van Bass Culture kan op niets anders wijzen dan dat dit de sound van 2014 gaat worden. 1. Mental Abstrato & DJ Tahira - Baião
 2. Soraia Drummond - Eu Acho é Pouco
 3. Nsista - Caroço
 4. 3Adub feat. Pitshu - Blindness
 5. Banda Escola Pública - Samba de Novato
 6. Astronauta Pinguim - Ghosts Inside Your House
 7. Sistema Criolina - Pequi Week Bar
 8. Os Nelsons - Olhe o Fogo’
 9. Afroelectro - Omin
 10. Junior Dread feat. Black - Não Deixe de Lutar
 11. Anelis - Bola Com os Amigos
 12. Nathy Faria - Saindo do Lugar
 13. Aton Dub - Travessias
 14. 7 Estrelo - As Leis de um Tambor
 15. O Quadro - Tá Amarrado (Mangaio Remix)
 16. Bemba Trio - Melô do Vatapá’
 17. A Banda de Joseph Tourton - After Work Ganja’