×

Recensie

Roots

14 mei 2015

Various Artists

Blues Caravan 2014 Live

Geschreven door: Peter Urbanus

Uitgebracht door: Rif Records

Blues Caravan 2014 Live Various Artists Roots 2.5 Various Artists – Blues Caravan 2014 Live Written in Music https://writteninmusic.com

Op Blues Caravan 2014 Live (verpakt als CD/DVD) tonen drie jonge, virtuoze bluesrockgitaristen uit de VS, Groot-Brittannië en Noorwegen hun kunnen. Laurence Jones is een prille twintiger, Albert Castiglia een iets oudere Amerikaan met Italiaanse en Cubaanse roots en Christina Skjollberg komt uit Noorwegen. Dit album is de weerslag van een liveshow in Bonn, begin vorig jaar.

Smaken verschillen en dat is goed. Artiesten en bands als Jimi Hendrix, Rory Gallagher, Peter Green’s Fleetwood Mac, Eric Clapton, Allman Brothers, ZZ Top en Stevie Ray Vaughan legden de basis voor een complete stijl, die internationaal navolging heeft gevonden. Persoonlijk vind ik dat de bluesrock van nu veel te veel blijft hangen in clichés. De bands en artiesten die er nu echt uitspringen, kiezen doorgaans voor een bredere, rauwere of afwijkende aanpak, zoals Joe Bonamassa, King King, Derek trucks en Susan Tedeschi of Doyle Bramhall II.

Jones, Castiglia en Skjollberg beheersen hun instrumenten op fenomenale wijze en verdienen daarvoor alle lof, maar ze lijken het hier vooral weer van powerplay en vingervlugge solo’s te moeten hebben. Als vocalist springt de Noorse Skjollberg er het meest uit. Ze heeft een soepele stem, terwijl Jones en Castiglia wat geforceerd klinken. Maar de songs zijn eerder vehikels voor jams en lange, zwaar overstuurde solo’s.

Naast eigen nummers coveren ze onder andere All Along The Watchtower van Bob Dylan, veel bekender in de versie van Jimi Hendrix, en Sway van de Rolling Stones. Maar ook al liggen deze drie gitaristen qua instrumentbeheersing lichtjaren voor op de Stones, deze versie mist de lyriek en het gevoel dat Sway tot een klassieker maakte.

Gezegd moet worden dat de drie hun klassiekers kennen. Jones kan karakteristieke SRV-sounds en licks uit zijn strat toveren alsof het niks is en beheerst ook zeker de Hendrix-achtige ritmegitaarstijl. Er bestaat zeker een flink publiek dat kickt op deze gespierde en op instrumentbeheersing gebaseerde bluesrock.

Tracklisting Blues Caravan 2014 Live:

CD:

 1. Join Me On The Blues Caravan
 2. Come And Get It
 3. Close The Door
 4. Hush
 5. Wind Me Up
 6. Fall From The Sky
 7. All Along The Watchtower
 8. Fat Cat
 9. Put Some Stank On It
 10. Sway
 11. Sweet Home Chicago

DVD:

 1. Join Me On The Blues Caravan
 2. Come And Get It
 3. Close The Door
 4. Hush
 5. Wind Me Up
 6. Soul Swamp River
 7. Fall From The Sky
 8. All Along The Watchtower
 9. Fat Cat
 10. Freddie’s Boogie
 11. Bad Avenue
 12. Going Down Slow
 13. Cocaine
 14. Sweet Home Chicago