×

Recensie

Alternative

15 december 2017

Various Artists – Belgian Nuggets (90s – 00s

Belgian Nuggets (90s - 00s vol.1)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Mayway Records

Belgian Nuggets (90s - 00s vol.1) Various Artists Alternative 4.5 Various Artists – Belgian Nuggets (90s – 00s vol.1) Written in Music https://writteninmusic.com

Fijn dat ze in België begonnen zijn ongepolijste klassiekers uit te brengen. In navolging van de legendarische door Lenny Kaye’s samengestelde Nuggets, waarop vele obscure Amerikaanse en later ook Europese garagerockbands de erkenning kregen die ze verdienden, verschijnt er nu ook een Belgische variant met Belgian Nuggets 90s – 00 vol 1.

Dat de genoemde jaren gouden tijden waren voor de Belgische muziek maakt de door Tony Vandenbogaerde samengestelde vinyl dubbelaar (enkele CD) wel heel erg duidelijk. Zoals we van de Nederlandse zuiderburen gewend zijn is muziek maken daar een uitdaging, geen continuering van wat er al is met een piepkleine verandering. Wat een rijkdom aan talent komt er weer voorbij en hoe verschillend klinken ze ook allemaal.

Hoe kan het toch dat onze zuiderburen zoveel talent voorbrengen die allemaal zo eigenzinnig zijn? Wars van wat leuk gevonden moet worden bewandelen ze hun eigen muzikale wegen en komen er bands voort die echt muzikale bakens verzetten. Als je naar Belgian Nuggets luistert volgt de ene verrassing op de andere, geen één band klinkt hetzelfde en dat levert een volslagen originele verzamelaar op.

Met het lekker gejaagde The Spider In Love van Two Russian Cowboys opent het album geweldig en met dEUS klassieker My Wife Jan, wat was die band vanaf de start gelijk al eigenzinnig en ijzersterk, en Don’t Ask van Thou wordt die lijn genadeloos doorgetrokken. Maar al snel blijkt dat het vernuftig samengestelde Belgian Nuggets meer schatten herbergt. Lemmet van Kolk, dat op de drie eerder genoemde tracks volgt is er gelijk alweer zo één.

De muziek stuitert van alternative en pop naar door electronic gedreven en van in het Engels naar in het Nederlands. Dus zo kun je het lekkere What You Want/What You Get van Nid & Sancy zomaar naast het soulfulle Bright Day van Wizards Of Ooze en het erg sterke Stalen Zenuwen van Peeters & Angst vinden. Het maakt de compilatie er alleen maar fijner op.

Het door een heerlijk synthbad heengetrokken, lekker lang uigesponnen, Haut Gay van de portables is een andere weldaad. Wat een track blijft dat zeg! Absolute klassieker! Ook Teasin van SeXmachines (Danny Mommens, Jan Wygers en Luc Waegeman) en Sage van Pop Machine (Alex Callier) zijn van zo’n fijne klasse. In totaal 20 niet eerder uitgebrachte tracks van muzikanten die in de jaren van 1990 tot 2010 een onmiskenbare stempel op de Belgische muziek drukten. Kom maar op met deel 2!

 

Tracklisting Belgian Nuggets (90s – 00s vol.1)(vinyl):

LP 1:

A1 Two Russian Cowboys – The Spider In Love

A2 dEUS – My Wife Jan

A3 Thou – Don’t Ask

A4 Kolk – Lemmet

A5 The Same – Swallow

B1 Monsoon – How Much For One Night On Mars?

B2 Elisa Waut – The New Light Age

B3 Pop Machine – Sage

B4 SeXmachines – Teasin

B5 de portables – Haut Gay

LP 2:

C1 Nid & Sancy – What You Want / What You Get

C2 Wizards Of Ooze – Bright Day

C3 Peeters & Angst – Stalen Zenuwen

C4 Volt – Rincez-Moi

C5 Airlock – In The Mouth Of The Fish

D1 Starving – La Plage

D2 The Beautiful Babies – Angelina

D3 Prediker – Apocalyps Picknick

D4 Maxon Blewitt – Mexicali

D5 Gèsman – Psychologica 1. The Spider In Love
 2. My Wife Jan
 3. Don't Ask
 4. Lemmet
 5. Swallow
 6. How Much For One Night On Mars?
 7. The New Light Age
 8. Sage
 9. Teasin
 10. Haut Gay
 11. What You Want / What You Get
 12. Bright Day
 13. Stalen Zenuwen
 14. Rincez-Moi
 15. In The Mouth Of The Fish
 16. La Plage
 17. Angelina
 18. Apocalyps Picknick
 19. Mexicali
 20. Psychologica