×

Recensie

Soul

27 maart 2021

Various Artists

Beat Action

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: sdban

Beat Action Various Artists Soul 4 Various Artists – Beat Action Written in Music https://writteninmusic.com

Het Gentse sdban blijft een platenlabel op vol in het vizier te houden. Niet alleen voor nieuwe albums (STUFF., Steiger, De Beren Gieren) maar zeker ook voor hun compilaties. De verzamelaars Funky Chimes en Funky Chicken zitten nog vers in het geheugen. En nu komt daar dus Beat Action bij.

Beat Action verscheen ruim 40 jaar geleden in een gelimiteerde oplage via het Belgische RKM Music Library label als een funky overzicht van tracks opgenomen door ingehuurde muzikanten die normaliter muziek voor tv, radio en film schreven/maakten. Componisten die hun tracks veelal onder verschillende artiestennamen en pseudoniemen opnamen.

Beat Action groeide over de decennia tot een ware en zeer moeilijk te vinden cultplaat uit. Mooi dus dat sdban het album nu opnieuw uitbrengt want een funky feest dat is het! De instrumentale tracks, met een basis in funk, jazz, soul, rhythm and blues en disco, hebben een heerlijke losse en vrije feel en klinken alsof ze zo uit een obscure New Yorkse studio zijn opgedoken.

Destijds samengesteld door producer Roland Kluger gaf hij John Sluzny, Doug Lucas en Ralph Benatar, populaire muzikanten van de late jaren zeventig, de vrije hand om met tracks te komen. Volop geïnspireerd door de destijds zo toonaangevende disco en funky souljazz, gelardeerd met strijkarrangementen die strak naar de Philly-soul toegesneden waren.

Op Beat Action zijn er tracks te horen die instrumentale versies zijn van het S.S.O. Orchestra’s album Give A Damn waar de drie eerder genoemde muzikanten allemaal deel van uitmaakten, de andere tracks op het album zijn tracks die in een andere versie, vaak ook gezongen, eerder waren verschenen onder namen als El Chicles, Blackfoot, Chicken Curry of Leonil McCormick.

Beat Action is typisch zo’n album dat je met een erg goed gevoel achterlaat. Uplifting muziek, met drums bas en gitaar als basis en met een smeuïge saus vol strijkers gelardeerd. Soms weergaloos slim en groovy vol muziekplezier en klasse dan weer tegen camp aan met zijn slicke arrangementen.

Hoogtepunten genoeg. Track als Danger T.N.T. en Moody Feeling van R.Dero, This Very Moment van Ralph Benatar, het van dub doortrokken Moody Disco van John Sluzny, het lekker gelaagde Rhythm Cascade van Ralph Benatar en B. Ador en het vol aan KC and the Sunshine Band verwante Miami Heart van diezelfde Ralph Benatar, maar nu met Leonil McCormack, zijn ronduit verrukkelijk.

Beat Action is typisch zo’n album dat je ongemerkt vaak op zal zetten. Een album dat met puur vakmanschap gemaakt een heerlijke feelgood gevoel oproept en elk feestje, etentje of wat dan ook zal opvrolijken.

Kant A:

 1. Ralph Benatar - This Very Moment
 2. Doug Lucas - Take Care
 3. R. Dero - Soul Melody
 4. Ralph Benatar - Do It
 5. R. Benatar/B. Ador - Rhythm Cascade
 6. Ignace Baert - Wild Boy
 7. R. Benatar/Leonil McCormick - Miami Heart

Kant B:

 1. John Sluszny - Just For Love
 2. R. Dero - Danger T.N.T.
 3. R. Dero - Moody Feeling
 4. John Sluszny Moody Disco
 5. John Sluszny - Funky Mood
 6. John Sluszny - Russian Disco
 7. John Sluszny - Indian Call