×

Recensie

Roots

04 juli 2016

Various Artists – Alligator Records – 45th Anniversary

Alligator Records - 45th Anniversary

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Alligator Records

Alligator Records - 45th Anniversary Various Artists Roots 3.5 Various Artists – Alligator Records – 45th Anniversary Collection Written in Music https://writteninmusic.com

Het in ’71 opgestarte Alligator Records vierde eerdere verjaardagen al met rijk gestoffeerde overzichtsverzamelingen. Het is ondertussen vijfenveertig jaar geleden dat Bruce Iglauer uit twee avondlijke studiosessies materiaal selecteerde voor een langspeler die simpelweg Hound Dog Taylor and The Houserockers naar de uitvoerders werd genoemd,  daarmee was de geboorte  van een nieuw platenlabel in Chicago een feit. Onder de noemer ‘genuine houserockin’ music’ werden tot dusver zo’n driehonderd langspelers uitgebracht in een gaandeweg met soul en R&B verruimd bluesrepertoire met vertakkingen naar muzikale brandhaarden uit andere regio’s.

In het verleden kregen we op die anniversary dubbellaars een algemeen overzicht van de artiesten uit de Alligatorstal voorgeschoteld. Bij de nieuwe collectie ligt de focus meer op recent werk van vertrouwde namen als Elvin Bishop en Tommy Castro, naast Toronzo Cannon de coming man uit Chicago passeren enkele interessante zwarte nieuwkomers als Selwyn Birchwood en Jarekus Singleton. JJ Grey een blanke met gitzwarte inborst draagt vanuit Florida hitsige southernsoul uit met zijn band Mofro en is met memorabele passages op de podia ook in Europa geen onbekende meer.  Het zijn deze jonge, inventieve muzikanten die met hun persoonlijke visie buiten de krijtlijnen van de blues kleuren en samen met de oudgedienden de toekomst van Alligator Records verzekeren.

De vrouwen worden vertegenwoordigd door Shemekia Copeland,  gospelsoul tante Mavis Staples  en de pianiste Marcia Ball naast de in 2009 overleden Koko Taylor enkele jaren geleden wisselde ook Ann Rabson, van het vrouwenclubje Saffire, het tijdelijke leven voor het eeuwige.

Bij de bluesmen is het lijstje wat langer Luther Allison, Carey Bell en Michael Burks zullen nooit meer een podium betreden evenals Johnny Winter. Vorige jaar werden Smokin’ Joe Kubek, Popsy Dixon en Wendell Holmes van de Holmes Brothers uit de Alligatorfamilie weggerukt. Gelukkig is er nog hun muzikale nalatenschap.

We komen ook enkele ‘survivors’ tegen zoals de ondertussen 87-jarige gitarist Jimmy Johnson en zijn naamgenoot Johnnie Jonson, de legendarische pianoman van Chuck Berry, debiteert samen The Kentucky Headhunters een stomend ‘Stumblin’.  Die andere krasse knar, harmonicaman Charlie Musselwhite levert met The Well een geïnspireerde bijdrage af. In het bijgevoegde boekje geeft Alligator boss in zijn flamboyante, uiteraard lovende, stijl uitvoerig toelichting bij de artiesten die op deze voordelig geprijsde sampler passeren. 1. Hold That Train
 2. Cotton Picking Blues
 3. Devil's Hand
 4. Can't Even Do Wrong Right
 5. Bad Contract
 6. The Well
 7. The Tattooed Lady And The Alligator Man
 8. Common Ground
 9. The Road Is So Long
 10. Voodoo Woman
 11. Don't Call No Ambulance
 12. Callin' All Fools
 13. Too Drunk To Drive Drunk
 14. Crazy When She Drinks
 15. Take Me With You (When You Go)
 16. Your Turn To Cry
 17. Givin' It Up For Your Love
 18. Take Five
 19. Let It Go
 20. Will The Circle Be Unbroken


 1. James Cotton with Joe Bonamassa - Cotton Mouth Man
 2. Albert Collins - If Trouble Was Money
 3. JJ Grey& Mofro - 99 Shades of Crazy
 4. Jarekus Singleton - I Refuse To Lose
 5. Michael "Iron Man" Burks - Empty Promises
 6. Roomful Of Blues - Turn It On, Turn It Up
 7. Lazy Lester - Raining In My Heart
 8. Johnny Winter - Shake Your Moneymaker
 9. Curtis Salgado - Walk A Mile In My Blues
 10. The Kentucky Headhunters with Johnnie Johnson - Stumblin’
 11. Billy Boy Arnold - I Ain’t Got You
 12. Ann Rabson - Gonna Stop You From Giving Me The Blues
 13. Smokin’ Joe Kubek & Bnois King - Freezer Burn
 14. Guitar Shorty - I’m Gonna Leave You
 15. A.C. Reed with Bonnie Raitt - She’s Fine
 16. Luther Allison - Will It Ever Change?
 17. The Holmes Brothers - Amazing Grace