×

Recensie

Alternative

16 maart 2021

Vapour Theories

Celestial Scuzz

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Fire Records

Vapour Theories - Celestial Scuzz
Celestial Scuzz Vapour Theories Alternative 3.5 Vapour Theories – Celestial Scuzz Written in Music https://writteninmusic.com

Vapour Theories wordt gevormd door John en Michael Gibbons, bekend als de gitaristen van het Amerikaanse psychedelische postrockgezelschap Bardo Pond. Die band heeft de afgelopen dertig jaar een opvallend grote discografie opgebouwd. Vapour Theories staat hier – niet zo verrassend – in de schaduw van, met albums in 2003 en 2006 en een samenwerkingsverband met de experimentele muzikant Loren Connors in 2014.

Celestial Scuzz staat, zoals de titel al belooft, vol met even hemelse als ontregelende klanken. Het is knap hoe de broers in hun geestverruimende jams de in elkaar vloeiende en van elkaar afketsende noisegolven ruim 35 minuten boeiend weten te houden. Drums noch zang komen hier ook maar enigszins in de buurt.

Als de broer Gibbons samen spelen worden ze naar eigen zeggen voertuigen voor onbekende krachten die via hen de muziek creëren. Het is een spirituele ervaring. Bij beluistering van Celestial Scuzz kun je je daar zeker iets bij voorstellen. Opener Unoccupied Blues is een mix van schrille gitaargolven in een hemelse ambiance. Dertien minuten is lang, maar de track doet toch meer onderwerpen en hypnotiseren dan afstoten of vervelen. Hierna klinkt het kortere, akoestisch getinte High Treason traditioneler maar heeft ook deze track geestverruimende, betoverende kwaliteiten.

Met Breaking Down (The Portals Of Hell) trappen de heren de pedalen weer in om daarmee weer in de sferen van het begin van de plaat te belanden. Interessant is hierna de cover van The Big Ship, het nummer dat op het invloedrijke Another Green World van Brian Eno uit 1975 te vinden was. Na een lekker dwars, spacey begin ontvouwt zich, het origineel volgend, een melodieuzere track. De melodieën blijven echter wel behoorlijk wazig, schuilgaand achter een gordijn van distortion.

Het afsluitende Soul Encounters blijft onder de drie minuten en is daarmee verreweg de kortste track op Celestial Scuzz. Het is eigenlijk meer een beloftevol intro dan een bevredigend sluitstuk. Dit doet echter niet veel af aan dit prima, uitdagende album. Knap hoe de broers Gibbons hun eindeloze gitaartrips hebben omgezet in een album dat toch nog toegankelijk en vooral ook opvallend genietbaar blijft.  1. Unoccupied Blues
  2. Hight Treason
  3. Breaking Down (The Portals Of Hell)
  4. The Big Ship
  5. Soul Encounters