×

Recensie

Electronic

10 juni 2019

Vanishing Twin

The Age of Immunology

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Fire Records

The Age of Immunology Vanishing Twin Electronic 3.5 Vanishing Twin – The Age Of Immunology Written in Music https://writteninmusic.com

Vanishing Twin verwijst met The Age Of Immunology naar het tijdperk van gesloten grenzen, nieuwe muren en nodeloze obstakels. De band geeft dit muzikaal even mild als experimenteel vorm met een warm, bijna lounge-achtig geluid en de inzet van diverse talen, die terug zijn te voeren op de afkomst van de bandleden: België, Frankrijk, Japan en Italië.

The Age Of Immunology is het tweede album van de in Engeland gevestigde band die ook al twee ep’s uitbracht. De rustige entree van deze tweede langspeler ademt zowel lounge pop als spiritual jazz. Verderop, met You Are Not An Island, zijn het de akoestische gitaar en ambient sferen die net zo ontspannend werken, zij het op een meer minimalistische wijze. De titeltrack laat Japanse voordracht horen en de ode aan een Franse animatiefilm uit 1972, Planète Sauvage, is een Franstalige spoken word track over een soort spacefunkbasis. Het draagt bij aan het bijzondere karakter van The Age Of Immunology.

Vanishing Twin heeft duidelijke goede ideeën, een fijn instrumentarium, een wijde blik en een smaakvolle esthetiek. Bands als Broadcast en Stereolab – waarmee de band ook het podium deelt dit jaar – zijn zeker vergelijkbaar. Het niveau van die twee tikt Vanishing Twin nog niet aan maar de band laat met dit album wel een aangename indruk achter. Neem de single Magician’s Success: heerlijke, warme, trippy pop die de komende zomer veel airplay verdient. Of Invisible World: een weldadig arrangement  van synths, drones en strijkers, aangevoerd door hypnotiserende vocalen: ‘… closer to who you really are…’

Deels beïnvloed door krautrock en psychedelische pop schuwt Vanishing Twin monotonie, herhaling, geestverruimende sferen en strakke ritmiek ook zeker niet: Cryonic Suspension May Save Your Life is een eerste exercitie die dat etaleert, Backstroke trekt dit verder door; onderkoeld, lichtvoetig en neigend naar techno is dit een bijzondere trip van ruim zes minuten. Het afsluitende Language Is A City (Let Me Out!) is een mix van krachtige percussie, vrije fluittonen en vocalen en subtiele elektronica die bevreemdt maar ook lekker smaakt. Zo houdt Vanishing Twin het van begin tot eind interessant en onderhoudend en lijkt hun naam definitief gevestigd.  1. KRK (At Home In Strange Places)
  2. Wise Children
  3. Cryonic Suspension May Save Your Life
  4. You Are Not An Island
  5. The Age Of Immunology
  6. Magician's Success
  7. Planète Sauvage
  8. Backstroke
  9. Invisible World
  10. Language Is A City (Let Me Out!)