×

Recensie

Rock

28 mei 2020

Vandenberg –

Vandenberg- 2020

Geschreven door: Cristian Pielich

Uitgebracht door: MASCOT RECORDS

2020 Vandenberg
Vandenberg- 2020 Vandenberg Rock 4 Vandenberg – 2020 Written in Music https://writteninmusic.com

Na het derde studioalbum van de band Vandenberg in 1985 heeft Ad Vandenberg niet stilgezeten. In de daaropvolgende 35 jaar was deze Nederlandse gitaargod actief tijdens de hoogtijdagen van Whitesnake. Ook maakte hij een album onder het vaandel Manic Eden en in recente jaren volgden twee studioalbums van zijn band Vandenberg’s Moonkings. De Moonkings lieten een sound en stijl horen die een kruising was tussen het vroegere Vandenberg en Whitesnake.

Op de nieuwe Vandenberg, getiteld 2020, is dat niet veel anders. Eén van de verschillen met de oude Vandenberg (met destijds zanger Bert Heerink) is dat de sound van 2020 dichter tegen Whitesnake en Rainbow aan ligt. Dit komt mede door de vocalen van nieuwe zanger Ronnie Romero (bekend van Ritchie Blackmore’s Rainbow). Zijn zang doet denken aan wijlen Ronnie James Dio. Sommige nummers op dit album, zoals Hell or High Water en Ride Like The Wind, zijn meer ‘doomy’ dan het materiaal van weleer, maar het nummer Shout had zomaar op een van de oude Vandenberg albums kunnen staan.

Laten we echter niet te lang stil staan bij het verleden. Ook het nieuwe Vandenberg is ‘gewoon’ stevige melodieuze rock met sterke riffs, gevarieerde songs, lekker solo’s en hier en daar een meezingrefreintje. Deze nieuwe release telt tien nummers waaronder een nieuwe door Romero ingezongen versie van de fameuze hit Burning Heart. De andere tracks van 2020 betreffen nieuwe songs die er niet om liegen. Niet alleen kunnen we smullen van het virtuoze en gevarieerde gitaarspel van Ad Vandenberg, maar ook rest van de muzikanten zijn in topvorm.

Het album kent eigenlijk geen dieptepunten. De nummers onderscheiden zich voldoende van elkaar en hebben stuk voor een stuk een eigen sfeer. Een nummer als Freight Train kent een briljante riff en het meebrulrefreintje zal het zeker goed doen bij de liveshows. Let It Rain heeft een spannend en ingetogen intro en door het gedragen refrein klinkt dit fraaie nummer als een heuse rockclassic. Ad’s soleerwerk maakt van Ride Like the Wind een van mijn favorieten op 2020.

Je kunt dus hoogstaand muzikaal vakmanschap verwachten en dat is niet verwonderlijk als je bedenkt dat bassist naar de naam Rudy Sarzo (o.a. Whitesnake) luistert en de drummer de gerenommeerde Brian Tichy (o.a. Ozzy Osbourne) is. Tel daarbij op dat de producer Bob Marlette is, die onder andere met Alice Cooper en Black Sabbath werkte.

Dan is er nog het goede nieuws dat Vandenberg met dit album op tour gaat. Kortom, een uitstekende kans om de gitaarlegende Ad Vandenberg nogmaals live aan het werk te zien.  1. Shadows of the Night
  2. Freight Train
  3. Hell and High Water
  4. Let It Rain
  5. Ride Like The Wind
  6. Shout
  7. Shitstorm
  8. Light Up The Sky
  9. Burning Heart – 2020
  10. Skyfall