×

Recensie

Alternative

13 april 2017

Valerie June – The Order of

The Order In Time

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Concord

The Order In Time Valerie June Alternative 4 Valerie June – The Order of Time Written in Music https://writteninmusic.com

Als Valerie June is er geen tweede. Haar opvallende stem, die je vol in het gezicht raakt, en haar rijke songs, zo simpel van opzet maar zo rijk opgezet maken ook haar nieuwe album The Order of Time weer een ijzersterk geheel.

Wat velen lijken te vergeten is dat June voordat ze met Pushin’ Against A Stone al twee albums in eigen beheer gemaakt had. Ze wist met haar derde album, dat uiteindelijk wereldwijd uitkwam en haar roem bracht, exact wat ze wilde. De muzikale volwassenheid en doorgroei spat ook van haar nieuwe album The Order of Time af. Ze laat haar songs gedrenkt in de folk, soul, pop, blues en bluegrass nu ook vloeien met Afrikaanse ritmes. Wat een prachttrack als If And oplevert.

June werd met haar derde album groots ontdekt en dat was volledig terecht. Ze schrijft fascinerende songs en heeft een opvallende intense stem en live maakt ze indruk. Ze kan zowel intiem een zaal stil krijgen als het volgende moment aan het dansen. En ze snapt wat een concert opbouwen is. Haar albums hebben een mooie diversiteit in songs. Ook The Order of Time bast weer uit z’n voegen van de muzikale ideeën.

De heerlijk bluesy, met prominent orgel doorsneden, volbloedige soultrack Love You Once Made is daar een mooi voorbeeld van. Net als op het al net zo sterke, lekker gedreven, Shake Down worden de achtergrondvocalen door haar vader en haar broers verzorgd wat het allemaal nog even wat spannender maakt. Op het eerder genoemde If And roept ze de muziek van Mali op met die onnavolgbare hypnotiserende ritmes. Ze mag van mij een heel album in deze stijl maken. Het past haar geweldig. Her daarop volgende Man Done Wrong heeft eenzelfde inslag.

Het met strijkers verrijkte With You, het spirituele Astral Plane en Long Lonely Road zijn ook al van die uitstekende song die je gelijk in het hart sluit. De teksten van June hebben iets mysterieus, iets ongrijpbaars. Zelf zegt ze dat haar songs gaan over de onontkoombaarheid van verandering en de tijd als maatgever van het aardse ritme, en de kennis dat met hoop, op voorhand, onoverkomelijk problemen kunnen veranderen naar het goede.

The Order of Time is een heel sterke opvolger van doorbraakplaat Pushin’ Against A Stone. Een album dat je ongemerkt vaak opzet en waarvan de rijkdom je steeds weer verrast. 1. Long Lonely Road
 2. Love You Once Made
 3. Shakedown
 4. If And
 5. Man Done Wrong
 6. The Front Door
 7. Astral Plane
 8. Just In Time
 9. With You
 10. Slip Slide On By
 11. Two Hearts
 12. Got Soul