×

Recensie

Electronic

15 december 2017

Vainerz

Patient

Geschreven door: Peter Urbanus

Uitgebracht door: RGK

Patient Vainerz Electronic 3 Vainerz – Patient Written in Music https://writteninmusic.com

Vainerz is een Duits-Hongaars synthesizerduo uit Berlijn dat qua stijl, sound en zang sterk teruggrijpt op de vroege jaren tachtig. De thematiek ‘geduld’ – en dan vooral het gebrek daaraan bij de moderne westerse mens- is echter weer actueel. Zanger Mario Förster soundman Rico F. Piller waren eerder actief in de synthpopband Never Endless. Patient is hun tweede album.

Als je nu rond de 50 jaar oud bent, regelmatig naar alternatieve zenders zoals Studio Brussel luistert en het popnieuws een beetje probeert te volgen, krijg je soms wel erg sterk het gevoel dat de muziek uit je jeugd opnieuw voorbij komt. Alsof er ergens een koffer met tapes van vergeten talenten uit 1983 is ontdekt op een zolder. Met name bij Editors en The National bekruipt me dat gevoel. Het is knap, zit muzikaal uitstekend in elkaar, maar er zit iets raars aan. Of je er enthousiast over bent hangt af van je instelling en smaak.

Zelf had ik in die tijd een gammel radiootje en veerde op zodra de gangbare top 40-shit werd onderbroken door bands als Japan, Depeche Mode, Ultravox en Human League. Het was een beetje underground, die je bij rokende vrienden met raar haar hoorde. Bands uit die tijd hebben nog steeds een herkenbaar eigen geluid en vaak sterke songs. Ook om hun voorgangers, bijvoorbeeld Kraftwerk en Joy Division, kun je niet heen.

Vainerz borduurt daar sterk op voort, maar voor mijn gevoel zonder daar voldoende eigens aan toe te voegen. Het nieuwe, creatieve en naïeve, het drama en (toen nog jeugdige) pathos van de grondleggers, van wie een deel nog actief is (Depeche Mode), dat mist een beetje. Denk aan de verstilling en vervreemding van een klassieker als Oil On Canvas van Japan, of de creatieve gekte van Masters and Servants of Everything Counts van Depeche Mode.

Niet dat dit een slecht album is. In tegendeel; de mannen van Vainerz hebben duidelijk vol toewijding aan de sound en songs gewerkt. Ook de swing van goede elektrobands is er zeker, de melodielijnen (Volcano, Black Heart) zijn sterk en de zang klinkt Britser dan Brits. Daar voegen de heren een hedendaags thema aan toe: het gebrek aan geduld van de mens van nu, de onmogelijkheid om even stil te blijven staan.

Voor liefhebbers van het genre is dit echt wel een mooi en zorgvuldig gemaakt album. Niet iedereen zal de behoefte voelen om bands van nu met de grondleggers van hun genre te vergelijken. Wat meer gekte, buiten de lijntjes kleuren en originaliteit zou Vainerz goed doen, maar dat is slechts een mening. Muzikaal hebben ze het zeker in zich.  1. Volcano
  2. Let Our Love Shine
  3. Follow The Sound
  4. Black Heart
  5. Come Down
  6. Over And Done
  7. Rooftop
  8. Shining On
  9. Patient
  10. Oblivion