Recensie

03 maart 2018

US Rails

We Have All Been Here Before

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Blue Rose Records

We Have All Been Here Before US Rails Rock 3.5 US Rails – We Have All Been Here Before Written in Music https://writteninmusic.com

Het is ondertussen bijna tien jaar geleden dat enkele gereputeerde singersongwriters in Philadelphia de krachten bundelden. Tom Gillam, Ben Arnold, Scott Bricklin , Joseph Parsons en drummer Matt Muir in Philadelphia US Rails, een ondertussen wat uit de hand gelopen hobbyproject dat op de juiste track door Americanaland spoort. Naast hun vocale inbreng zetten ze daarbij ook hun compositietalent in. Het resultaat van deze samenwerking is ondertussen te beluisteren op een handvol langspelers die samen met de respectievelijke soloprojecten uitvoerig aan bod kwamen in Written in Music.

Bij Ivy het recentste studioproject  van US Rails is Joseph Parsons er niet meer bij, het overblijvende kwartet gaat onverstoorbaar verder ook op het podium. De werktitel We Have All Been Here Before laat het al vermoeden, voor de nieuwe langspeler zetten de kompanen hun songwriter ego even opzij voor werk van hun illustere inspiratoren. Er werd uitsluitend in het verleden gegraven met een geïnspireerde en historische verantwoorde coverselectie.

De toepasselijke opener Second Hand News uit Fleetwood Macs Rumours gelicht drijft op een  accurate benadering en het rockende van Zevon geleende Poor Poor Pitful Me wijkt evenmin sterk af van de originele versie met  de rauwe zang van Gillam. Ben Arnold brengt Neil Youngs Everybody Knows This Is Nowhere en Put The Message in The Box . Dat aanstekelijke popnummer waarmee Karl Wallinger met begin jaren negentig met World Party een hit scoorde mondt uit in een fijne demonstratie van harmonisch teamwork.

Bijzonder knap is de link van de akoestische countryblues van Robert Johnsons Love In Vain met de onstuimige punk van The Clash in Train In Vain, snerpende slides slaan de brug.  Uiteraard mogen The Rolling Stones hier niet ontbreken. We krijgen een door de piano van Arnold aangedreven interpretratie van Lovin’ Cup. Het van The Beatles bekende endoor Bricklin geselecteerde You’ve Got  To Hide Your Love in Away passeert in een lekker slome uitvoering.

Echt spannend wordt als Gillam in de archieven duikt met I’d Rather Be (Blind, Crippled  &Crazy), onversneden Staxsoul  van OV Wright die wel eens op de setlist van Derek Trucks opduikt. Het uit het  southern rock- repertoire van Atlanta Rhythm Section opgeviste So Into You is eveneens een absolute topper. Wat kan je na al dit fraais nog toevoegen? In Runnin’ On Empty, de energieke roadsong van Jackson Browne kan niet alleen drummer Muir zich nog eens lekker uitleven. Zo’n met herkenbaar werk gevulde collectie  is niet risicoloos maar US Rails omzeilt handig de valkuilen met gepersonaliseerde interpretaties die hun eigen werk naadloos aanvullen. 1. Second Hand News
 2. Everybody Knows This Is Nowhere
 3. Poor Poor Pitiful Me
 4. Love in Vain
 5. Train in Vain
 6. Put the Message in the Box
 7. So into You
 8. Loving Cup
 9. You've Got to Hide Your Love Away
 10. I'd Rather Be (Blind, Crippled & Crazy)
 11. Running on Empty